Keuringsdienst van Waarde voortaan op NPO1 te kijken

Keuringsdienst van Waarde is vanaf dinsdag 12 september 2023 weer op tv te zien met nieuwe afleveringen. De programmering blijft gelijk; iedere dinsdagavond om 20.30 uur bij NPO1. De Nederlandse publieke omroep wil verjongen op NPO1; vandaar de verhuizing van het programma.

Dit bericht publiceerden we begin februari 2023; het is bijgewerkt op dinsdag 12 september 2023. De Keuringsdienst van Waarde 2023 gaat namelijk weer verder met nieuwe afleveringen. (Scroll naar onder om het onderwerp van de nieuwe uitzendingen te ontdekken.

Keuringsdienst van Waarde op NPO1

Wist je dat Keuringsdienst van Waarde al twintig jaar bestaat? Teamlid Teun van de Keuken – die we ook kennen als tv-maker en schrijver – doet voor de laatste keer mee. Hij maakt nog wel een unicum mee: voor het eerst is de Keuringsdienst van Waarde op NPO1 te kijken.

Keuringsdienst van Waarde kijken

Keuringsdienst van Waarde is om 20.30 uur op NPO1 te kijken. Daarnaast kun je afleveringen ook terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Daar vind je alle seizoenen. Vanuit het buitenland kun je naar de NPO Start site kijken als je gebruik maakt van een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Wil je terugkijken, doe hier dan alvast wat inspiratie op:

Melk

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van de Keuringsdienst van Waarde op NPO1 wordt er gekeken naar een nieuw merk melk, dat in de supermarkt verkrijgbaar is. Het gaat om melk van koeien waarvan het kalf langer bij de moeder mag blijven. Wat daar anders aan is? Normaal wordt een kalf meteen na de geboorte bij de moeder weg gehaald; de melk gaat dan direct in productie. Steeds meer boeren willen terug naar natuurlijke melkveehouderij. Maar hoe zit dat dan in elkaar voor de productie van melk? Het team van Keuringsdienst van Waarde zoekt het uit.

Iberico

Het klinkt als vakantie en ligt tussen de vleeswaren: Iberico. Exclusieve Spaanse ham van exceptionele varkens met een excentrieke smaak. Maar kleine letters zeggen iets geks: Iberico zou maar voor vijftig procent Iberico zijn. Hoe zit dat? De Keuringsdienst in de aflevering van dinsdag 21 februari over varkens van ver.

Waterkip

Keuringsdienst van Waarde deed eens groot inkopen op het internet en kwam iets merkwaardigs tegen. Diepgevroren kipfilet, speciaal voor de horeca, die maar voor 70% uit kip zou bestaan.. De rest is water. Waarom? En hoe ze het doen, wil de Keuringsdienst weten en verzuipt bijna in de wereld van de waterkip. Je ziet het op dinsdag 28 februari.

Leer

Koe, varken, schaap: op ons bord weten we doorgaans welk dier er ligt. Maar kruip in zijn huid, of ga erop zitten, en je moet gissen naar de soort. Jassen en tassen. Schoenen en stoelen. Portemonnees en pantoffels. Echt leder, staat er slechts op. Maar welk beest dan? Kortom de uitzending van 7 maart is een ‘leerzame aflevering’, van de Keuringsdienst van waarde.

Piri-piri

Piri-piri, het zit op de kip en in de filet. Er zijn kruiden en er zijn sauzen. Praktisch elk product is in een piri-piri-editie te koop, maar niemand die eigenlijk weet wat het is of voor moet stellen. Laat staan waarom piri-piri pas piri-piri is als het dubbelgedrukt staat. Ontdek het in de scherpe, vijfde aflevering van Keuringsdienst van Waarde.

Kaas

Ook kaas koos voor gemak: met plastic pakjes kaasplakjes. Voorgesneden kaas, waar geen schaaf aan te pas hoeft te komen, direct voor op de boterham. Maar hoe kan het: al die plakken precies even groot en lang?  De Keuringsdienst van Waarde gaat op zoek naar de knappe kaaskop die dat uitleggen kan.

Kalverliefde

Boter, kaas en melk: Nederland is er wereldkampioen in. Ieder jaar goed voor miljarden liters zuivel, waarvoor ieder jaar miljoenen kalveren op aarde worden gezet. Sommigen schoppen het zelf tot melkkoe, maar velen eindigen als vlees. De Keuringsdienst wil weten hoe ze dat vergaat en volgt de kalfjes van boerderij tot aan het einde.

Glitter

Glamour heb je, of heb je niet. Glitter kan je kopen. Schitterende winkelschappen tellen duizenden soorten. Van lipstick tot knutsellijm. Stiften tot schmink. Goed voor al uw feesten en partijen. Maar wat is het? De Keuringsdienst volgt stralend het glinsterende spoor en ontdekt glansrijk dat zelfs glitter schone schijn is.

Veldboeket

Keurige bosjes bloemen moeten het veld ruimen: woonbladen schrijven wilde weelderige bossen voor. Veldboeketten. Odes aan de natuur, vol bonte bloemen uit het seizoen, zo op je keukentafel. Een vaasje vol, vers van het veld. Maar op welk veld zijn deze bossen dan eigenlijk geplukt? De Keuringsdienst zoekt de bloemetjes buiten en komt erachter dat voor een veldboeket veel fantasie nodig is. 

Pulpo

Hij heeft Nederland in zijn greep: de octopus. Vroeger alleen bij de visboer, nu zelfs in de supers te koop. Pulpo staat erop: voorgekookte tentakels, inclusief zuignappen. Maar wat is er met de rest van het beest gebeurd? De Keuringsdienst stelt de hoofdvraag en zoekt naar de kop van de octopus.

Slibtong

Ieder beestje heeft een naam, maar ééntje krijgt die pas zodra die dood is: sliptong. Zwemt hij in de zee, dan is het kleine tong. Liggen ze met drie tegelijk op je bord, dan zetten ze er slip voor. Maar niemand die weet waarom. Sliptong zou babyzeetong zijn, opgevist vanaf een omgewoelde zeebodem. Hoe dat gaat, wil de Keuringsdienst weten.

Oceaanplastic

Plastic troep: de wereldzeeën zouden ervan stikken. Gelukkig hebben ze daar iets op bedacht: oceaanplastic. Nieuwe spullen van oud plastic, zo uit de zee gevist. Van sportkleren tot speelgoed, mokken tot muizen. We worden overspoeld met spullen van oceaanplastic. Koop met een schoon geweten de zeeën schoon. Maar is het echt zo simpel? Je ontdekt er meer over in de aflevering van dinsdag 16 mei 2023.

Varken

Worst, ham, salami of spek: voordat varkensvlees vlees werd, ging het door het leven als een dier. En ook dieren kunnen ziek worden. Bij het grootste slachthuis van ons land – dat vooral varkens uit grote stallen verwerkt – blijkt dat één op de vier gezond geslachte varkens iets onder de leden heeft gehad. Beschadigd borstvlies staat daarbij met 17% bovenaan. Maar wat betekent dit allemaal? Dat zie je in de aflevering van 23 mei 2023.

Aardappel

Het zit in de aard van de aardappel: dat je er vele kanten mee op kan. Van bakken tot prakken, poffen tot koken. Te complex, vonden de supers en nu zetten ze groot op de zak welke knol je moet kopen voor welk kunstje. Maar wat voor aardappels zijn dat dan? Grondig onderzoek, van de Keuringsdienst in de aflevering van 30 mei 2023.

Bijen en hommels

Bijzonder gek is het: al jaren zou het hommeles zijn met de hommels, bijtjes en bloemetjes. De bestuivende beestjes worden bedreigd. Een tragedie voor alles wat groeit en bloeit. Maar hoe kan het dan, dat daar bij de groenteboer niks van te zien is? Schappen schitteren nog altijd van overvloed. Tijd voor onderzoek; te zien in de aflevering van dinsdag 6 juni 2023.

Brood & veldbonen

Tarwe, water, gist en zout: brood is al duizenden jaren een doodsimpel recept. Maar nu zijn ze met dat brood gaan spelen. Ze voegen dingen toe, die broodnodig zouden zijn. Veldbonenmeel bijvoorbeeld. Maar waarom? Zelfs de bakker zelf moet gissen naar het antwoord. De Keuringsdienst volgt de weg naar velden vol veldbonen en vraagt wat ze in ons dagelijks brood te zoeken hebben. Te zien op 13 juni 2023.

Hairextensions

Wil je een volle bos of langer haar? De oplossing is daar: hairextentions. Er is een ware wildgroei aan salons die haar in alle soorten, maten en kleuren invlechten. Maar van wie is dat haar ooit geweest en waar komt het vandaan? De Keuringsdienst breekt er zijn hoofd over en ontdekt de andere kant van het aangemeten lange haar in de kappersstoel. Deze aflevering over Hairextensions zie je op dinsdag 20 juni 2023.

Vissaus

Vissaus: saus, niet per se voor op de vis, wel ervan gemaakt. Hoe, is alleen de vraag. Van licht- tot donkerbruin: vele flesjes zijn er te vinden in het wokschap. Allemaal gevuld met helder vocht, waarbij van vis elk spoor ontbreekt. De Keuringsdiens’ over hoe ze de klus klaren om hele vissen om te toveren in saus; te zien op dinsdag 27 juni 2023.

Pils

Water, gerst en hop: een pilsje. Simpel zat, zou je zeggen. Maar niets blijkt minder waar. Terwijl de ingrediënten sterk verschillen, is er geen fles, blik of fust waar niet op gedrukt staat dat het volgens ’traditioneel recept’ gebrouwen zou zijn. Hoe kan dat? De Keuringsdienst over pils, tradities en klinkklare kletskoek. De aflevering over Pils is op dinsdag 12 september 2023 te zien bij Keuringsdienst van Waarde.

Kikkers

Nederland kent ze in overvloed: kikkers. Langs de slootkant, maar ook op het bord zijn ze veel gezien. Bij de afhaalchinees of in de Franse bistro. De Keuringsdienst onderzoekt waar de geserveerde kikkerbillen vandaan komen. Te zien op 19 september 2023.

Cellulose

Van luiers tot chocolademelk, sapjes tot vleesvervangers, een compleet bos van producten met één ding gemeen. Er zit E460 in. Of ook wel: cellulose. Boom zou het zijn. Maar is het schors, zaagsel of spaanplaat? En nog belangrijkere: wat doen dode bomen eigenlijk in ons boodschappenmandje? De Keuringsdienst snapt er geen hout van en gaat op zoek naar het bos dat in ons eten belandt.

Paardenbloed

Er gaat een vreemd verhaal rond over zwangere paarden. In het bloed van de paarden zou iets zitten waar andere dieren vruchtbaarder van worden. Een onwaarschijnlijk, bloederig gerucht. Of toch niet? De Keuringsdienst volgt het bloedspoor en verwondert zich over een industrie waar weinig mensen ooit van gehoord hebben.

Haricot vert

De sperzieboon. Een doordeweeks boontje en het toonbeeld van de oer-Hollandse keuken. Voor bij sjiekere gelegenheden grijpen we naar de haricot vert. Maar wat is nu precies het verschil tussen de twee groene boontjes? De Keuringsdienst zoekt het uit.

Keurslager

Waar staat de K van de Keurslager voor? Het concept vlees kennen we natuurlijk, maar wat is een vleesconcept… Dat wordt uitgezocht in de aflevering die je kunt kijken op 17 oktober 2023.

Foto: KRO NCRV – Stijn Ghijsen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

17 oktober 2023 /