Het Onbekende: Vlaamse remake vs origineel uit Nederland

De afgelopen weken kon tv-kijkend Vlaanderen genieten van Het Onbekende. Deze reeks is gebaseerd op het programma dat vorig jaar voor het eerst in Nederland op de buis kwam. Het format is inmiddels al aan medere landen verkocht, waaronder dus aan België. Tijd om de Vlaamse remake met het origineel uit Nederland te vergelijken. Er zitten namelijk flinke verschillen tussen beide programma’s en dat vind ik jammer.

Lees hier meer over Het Onbekende in Nederland.

Het Onbekende

In het spelprogramma Het Onbekende komen de deelnemers voor een aantal moeilijke keuzes komen te staan. De twist in het verhaal? Ze weten niet waarvoor ze kiezen, enkel dat de uitkomst iets bekend of onbekend is. Spelen ze dan op veilig of nemen ze risico’s? Moeilijke keuzes als je zelfs de spelregels niet kent. De enige zekerheid is dat één kandidaat op het einde met een geldprijs naar huis gaat. 

Het Onbekende met Axel Daeseleire

Het grootste verschil met het Nederlandse origineel is dat de Vlamingen direct weten wie ‘de onbekende’ is. Dat is namelijk Axel Daeseleire, die je onder andere kent van Axel Gaat Binnen. Waar in Nederland het tot het eind spannend bleef en de deelnemers flink aan het speculeren waren, is dit verrassingselement volledig weg, omdat de presentator gewoon continu in beeld komt.

Cassettebandjes vs smartphone

In de Vlaamse remake van Het Onbekende uit Nederland wordt ook gebruik gemaakt van een smartphone, waarmee de kandidaten communiceren met Axel Daeseleire *. Zo krijgen ze de opdrachten door. In Nederland ging dat veel mysterieuzer. Daar kwamen potige kerels – bodyguard types zeg maar – een cassettebandje brengen. Stuk spannender!

Meer spanning

Voor mijn gevoel was de montage van het Nederlandse origineel ook spannender. Dat kwam misschien doordat de opdrachten meer fysiek leken (het landschap leende zich daar misschien meer voor; de Vlaamse variant werd toch in een meer stedelijkere omgeving gespeeld), zodat je echt kon zien wat het verschil was tussen de deelnemers. Dan had je een landkaartje, waarop je zag waar welk team liep. In de montage werd het uiteindelijk nog spannend gemaakt. Hier voelde je gedurende de tijd ook de fysieke strijd naast het mentale element. In de Vlaamse variant werd meer ingespeeld op het mentale stuk.

Deelnemers Het Onbekende in Nederland en België

Wat voor mij Het Onbekende uit Nederland ook interessanter maakte dan de remake uit België: het feit dat er in Nederland een team met bekende Nederlanders was, die het opnemen tegen een team met onbekende Nederlanders. Dan krijg je ook hier weer een heel andere dynamiek. Mensen kennen elkaar soms goed, de andere keer hebben ze juist voordelen, omdat iemand bekend is. Anderzijds zag je dat de onbekende Nederlanders ook wel even onder de indruk waren dat ze het tegen BN’ers opnamen. En dan kwamen er ook nog wisselingen in het team… Ik vond dat echt leuk om te zien; de Vlaamse onbekende deelnemers zijn dan toch net iets ‘saaier’.

Streamz & Videoland

Het Onbekende Nederland is terug te kijken op Videoland; Het Onbekende België op Streamz en VTM GO. Beide streamingdiensten werken vaker samen, dus misschien worden de edities ook nog in de andere landen uitgezonden. Videoland in België kijken is namelijk een stuk lastiger. VTM Go en Streamz in Nederland kijken, is (met een omweg) ook mogelijk.

Wat is jullie nog meer opgevallen aan de remake van Het Onbekende? Of heb je de show misschien zelfs in een ander land gezien (er komen tenslotte meer buitenlandse remakes aan). Laat het vooral weten in een reactie op onze social media.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 april 2024 /