What a Drag: Streamz documentaire over Vlaamse drag queens
Maak in de Streamz documentaire What a Drag kennis met Vlaamse drag queens Vanessa Van Cartier, Selina Pearl, Angel 666, Sederginne, Veronika Deneuve en Susan From Grindr. Deze vierdelige documentaire reeks van Sputnik Media is nu te zien op de Vlaamse streamingdienst. Zelf heb ik ‘m al gezien én ik vind het echt een aanrader. Iedere deelnemer heeft echt haar eigen verhaal en motivatie.
Documentaire What a Drag (Streamz)
Vanessa Van Cartier, Selina Pearl en Sederginne zijn queens die al vele jaren successen boeken. Maar ook een nieuwe generatie queens met Susan From Grindr, Angel 666 en Veronika Deneuve maken hun opwachting in de documentaire What a Drag op Streamz. We krijgen de over-the-top fashion en de kleurrijke make-up van drag te zien. De extravagante performances zijn een ware kunst en een feest om naar te kijken, maar drag is ook bitter harde realiteit. Elke queen heeft een eigen uniek verhaal over familiebanden, vriendschapsrelaties, community en activisme. In deze docureeks krijgen we een blik achter de schermen van deze kleurrijke wereld.
Ontdek ook: VTM Make Up Your Mind; deze deelnemers in 2023 in België
Vlaamse drag queens
De Vlaamse drag queens die gevolgd worden voor de documentaire reeks zijn Vanessa Van Cartier, Sederginne, Selina Pearl, Veronika Deneuve, Angel 666 en Susan from Grindr. Stuk voor stuk dames die niet meer weg te denken zijn uit de Belgische drag scene. Ze hebben ieder hun eigen stijl en verhaal. Hieronder stellen we ze uitgebreid aan je voor.
Vanessa Van Cartier (Vanessa Crokaert)
Vanessa Crokaert kennen we als Vanessa Van Cartier. Deze glamoureuze drag queen omschrijft zich als ‘full fantasy’. Het is de perfecte omschrijving voor deze internationaal bekroonde drag queen. Want Vanessa heeft al meer dan 25 jaar als artiest op de teller. Ze won Drag Race Holland en heeft thuis een kast vol kroontjes, waaronder dat van de prestigieuze Miss Continental-verkiezing.
Vanessa Van Cartier voelt zich thuis op een podium, zo zong ze samen met Natalia een duet in de Lotto Arena voor Natalia 20 Years. Maar ook voor de camera is ze een gekend gezicht. Ze was al te zien als jurylid in de tv-show Make Up Your Mind in België, Nederland én Italië. Vanessa is vooral legendarisch vanwege haar prachtige lip syncs en haar gepolijste stijl van drag.
Als transvrouw vertegenwoordigt Vanessa Crockaert met trots de trans community. Ze toert zowat heel Europa rond met haar act en is ook razend populair in haar thuisland Italië. Op haar 18de deed ze haar eerste dragshow dicht bij Milaan. Vlak erna verhuisde ze naar België en bouwde ze haar carrière als drag queen op from scratch. Haar levensmotto is dan ook: “Dare to dream.”
Meer over Vanessa Van Cartier ontdekken, lees dan haar boek: Stay true to who you are. *
Angel 666 (Yanis Berrewaerts)
Angel 666 is een edgy queen met een diva attitude. Onder Angel’s zwarte pruik zit Yanis Berrewaerts die drag ziet als één van zijn artistieke uitlaatkleppen. Angel’s conceptuele drag performances zijn vaak seksueel getint, overgoten met een humoristische saus, want six-six-six klinkt niet toevallig als sex-sex-sex.
Zijn eerste stappen als performer zette hij op de podia van de Antwerpse theaterwereld, waarna hij migreerde naar de dragscene door te DJ’en op queer feesten en met haar (blote) kont te schudden op het podium. Yanis Berrewaerts studeerde enkele jaren aan de modeacademie in Antwerpen, maar legde zich daarna toe op zijn passie: grafisch ontwerp. Het spreekt dus voor zich dat hij oog heeft voor wat mooi is. Hij ontwerpt en maakt zijn kostuums ook voornamelijk zelf.
Yanis Berrewaerts verwerkt zijn Marokkaanse roots regelmatig in zijn performances als Angel 666. Hij wil een voorbeeld zijn voor andere drag queens en queer personen met een migratie-achtergrond. Angel 666 heeft een heerlijk rebels karakter: “Elke keer als je een pruik opzet, doe je een fuck you naar de verwachtingen van de samenleving.”
- Wist je dat er ook een nieuw boek van RuPaul aan komt? *
Selina Pearl (Jonas )
Selina Pearl noemt zichzelf dé diva van Vlaanderen. En met een reden. Ze doet op een jaar meer dan honderd shows op grote podia, maar treedt ook op voor verjaardagen, trouwfeesten en themadiners. Ze organiseert de jaarlijkse Showqueen Awards en is al meer dan 15 jaar een bekende naam in het Vlaamse drag circuit.
De man achter Selina Pearl, Jonas, begon zijn carrière als gogo dancer. Zijn vader bracht hem naar zijn shows en wachtte tot hij klaar was met performen. De papa is nog steeds zijn grootste fan en bedient regelmatig de volgspot tijdens Selina’s shows.
Ook bij Jonas thuis is het all drag wat de klok slaat. Zijn partner maakt thuis drag kostuums voor Selina Pearl. En wanneer Selina niet de show steelt, staat Jonas voor de klas in het secundair onderwijs als leerkracht cultuur- en gedragswetenschappen. Hij vindt het de perfecte combinatie: “Het lesgeven is ook een beetje show. Het is entertainment pur sang, maar dan met leerstof en niet met pluimen en pailletten.”
- Lees ook: Glitter maakt alles beter – Hoe Lady Galore mijn leven redde van Sander den Baas. *
Sederginne (Serge Quik)
Voor comedy queen Sederginne begon het allemaal als WC-madam in een gaybar in Antwerpen. De flamboyante Serge Quik zocht werk, maar mocht enkel starten als vrouw. En dus ontstond zijn alter ego Sederginne, een ietwat oudere vrouw die de typische vrouwelijke kenmerken graag uitvergroot. Van WC-madam schopte Sederginne het tot één van de bekendste diva’s in de Lage Landen, mede door haar deelname aan het allereerste seizoen van Drag Race Holland.
Serge Quik ziet Sederginne als een brand. Hij is dan ook een echte ondernemer. Als comedy queen schuimt Sederginne België en Nederland af met haar theatershow. Je treft haar op hilarische BINGO-avonden en als hostess op de grote podia van de Antwerp en Amsterdam Pride.
Zowel Serge als zijn alter ego Sederginne zijn spraakwatervallen. Naast een grote glimlach en een pittige portie glitter and glamour, brengt Sederginne ook een duidelijke boodschap: “Ik sta op de barricade opdat iedereen kan zijn wie dat’ie wilt zijn.”
Susan From Grindr (Jérôme Depriestre)
Susan From Grindr is een Gentse drag queen. De man achter Susan, Jérôme Depriestre, treedt al 6 jaar op in alle hoeken van het land. Wanneer hij niet bezig is met drag, werkt hij als barista in een Brusselse koffiebar. Susan From Grindr speelt graag met androgyne elementen. In Susan’s cabaret-achtige act gaan humor en activisme hand in hand.
Jérôme Depriestre twijfelt geen seconde: “Drag is kunst! Het combineert allemaal verschillende disciplines: humor, drama, make-up, kostuum, dans…” Hij werkt daarom ook samen met het Museum voor Schone Kunsten in Gent.
Susan From Grindr werd onlangs derde in Drag Race Belgique en zette zichzelf zo definitief op de kaart. Met haar drag collectief House of Lux waren ze de eerste in een nieuwe generatie drag queens in Vlaanderen. Al 6 jaar lang organiseren ze sold out shows in het Gentse waarbij ze zelfs de wereldberoemde Trixie Mattel naar België kregen voor hun feestconcept FETCH, en dat is nog maar het begin.
Veronika Deneuve (Sam De Mol)
Veronika Deneuve is een zeer bekende queen uit de jonge drag scene in Vlaanderen. Als organisatrice van Send In The Clowns in Antwerpen geeft ze jonge creatievelingen een podium. Ook haar eigen drag omschrijft ze maar al te graag als clownerij: “Mijn soort drag is heel clownesk, ook heel alien. In die zin dat drag niet altijd draait om een vrouw zijn, maar meer om een archetype zijn.”
Voor de persoon achter Veronika, Sam De Mol, is drag een statement en zijn artistieke expressie. Veronika’s stijl in drag is dan ook opvallend. Ze schildert haar gezicht vaak in één kleur en brengt originele performances met verrassende kostuums. Sam’s enorme barbie-collectie is daarvoor een grote bron van inspiratie: “Mijn grootste angst in drag is om saai te zijn.”
Naast de Vlaamse podia, schitterde Veronika Deneuve al voor een internationaal miljoenenpubliek. Ze nam samen met Gustaph een stukje op voor zijn videoclip op het Eurovisiesongfestival.
What a Drag op Streamz kijken
What a Drag is een vierdelige docureeks van Sputnik Media die in goede banen wordt geleid door eindredacteur Tom Exelmans. De documentaire is nj exclusief te kijken op Streamz.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
19 december 2023 /
Tips