Luk Alloo bij verkeerspolitie seizoen 1 in herhaling op tv

Luk Alloo kruipt op de achterbank van de lokale verkeerspolitie. Hij heeft hiervoor de politieteams van zones Gent en Sint-Niklaas gevolgd tijdens hun werkshiften. Maar Luk Alloo gaat niet alleen in gesprek met de politieagenten; hij spreekt ook met de chauffeurs. Zo vertelt een truckchauffeur hoe hij betrokken was bij een dodelijk verkeersongeval. Dit en meer is te zien in de herhaling van Alloo bij de verkeerspolitie vanaf maandag 11 december om 21.45 uur op VTM.

Alloo bij de verkeerspolitie seizoen 1

Auteur Patricia de Ryck van VlaamsKijken schreef op 14 oktober 2021 voor het eerst over Alloo bij de verkeerspolitie seizoen 1. Dit bericht heeft een update gekregen op maandag 11 december 2023, omdat het programma in de herhaling wordt uitgezonden. Op VTM GO kun je alle seizoenen terugkijken, dit kan ook vanuit Nederland.

Lees ook:

Alloo bij de verkeerspolitie

Na jarenlang meerijden met de Federale Wegpolitie is Luk Alloo nu te zien op nationale en gewestelijke verbindingswegen waar hij een nieuw arsenaal aan overtredingen te zien krijgt: te snel rijden in de bebouwde kom, foutparkeerders, opgedreven brommertjes, bellen achter het stuur, enzovoort. Alloo zit mee op de achterbank van de lokale verkeerspolitie en volgt dag en nacht een twaalftal agenten in de politiezones Gent en Sint-Niklaas tijdens hun werkshiften. De kijker krijgt een beeld van de verkeerspolitie die ingrijpt, bemiddelt en verzoent, maar ook beboet, achtervolgt en arresteert.

Lokale verkeerspolitie

Luk Alloo vertelt: “De verkeerspolitie kampt vaak met onverwachte situaties op de weg en moet overal op inspelen. Je houdt het niet voor mogelijk wat er allemaal gebeurt tijdens hun werkuren. Alle interventies staan in het teken van het aanpakken van verkeersveiligheid en het verbeteren van weggedrag.”

Te zware vrachtwagens

Agent Bart betrapt in de nieuwe aflevering een vrachtwagenchauffeur die een sluipweg door een dorpskern gebruikt om zo het drukke verkeer te omzeilen. “Er staan hier duidelijk borden die aangeven dat vrachtwagens van meer dan 3,5 ton verboden zijn. En toch blijven chauffeurs proberen!” verzucht hij. “Ik weet dat het niet mag, maar ik doe het puur uit tijdwinst”, reageert de chauffeur.

En nog meer boetes…

Agent Abdel merkt tijdens een controle van getunede wagens een chauffeur op die te hard op zijn gaspedaal duwt. Na een hevige discussie krijgt hij een boete van € 116 voor onaangepast rijgedrag. In Sint-Niklaas wordt een chauffeur geklist die met zijn gsm bezig is achter het stuur, hij krijgt een boete van € 116. Een familie die fout geparkeerd staat op een gele lijn aan het AZ Sint-Lucas in Gent krijgt een boete van € 58.

Jonge bestuurder

In Gent wordt een jonge bestuurder met een voorlopig rijbewijs aan de kant gezet omdat hij rondrijdt zonder geldig keuringsbewijs. De agenten merken op dat de man bovendien geen tweede spiegel en L-teken heeft en daarbovenop een passagier vervoert. De rechtbank beslist uiteindelijk om hem te beboeten voor alle overtredingen met maar liefst € 1440.

Damesslipje als mondmasker

Verder merken de verkeersagenten van Sint-Niklaas een vreemde man op die een damesslipje gebruikt als mondmasker. De man stribbelt tegen en mag meteen mee naar het commissariaat. Verder breekt een alcoholcontrole in Gent een jonge chauffeur zuur op. Hij moet een drugstest ondergaan en test positief op amfetamines. De chauffeur krijgt een boete van 2400 € en een rijverbod van 6 maanden.

Gigantische boete

In de aflevering van 2 december is Luk Alloo getuige van het uitschrijven van een gigantische boete. Een chauffeur die pijlsnel de agenten de pas afsnijdt en bovendien rondrijdt zonder geldig rijbewijs, mag maar liefst € 1600 euro betalen en krijgt een rijverbod van 14 dagen. Agent Abdel ergert zich aan de gelatenheid van automobilisten die hun wagen zomaar ergens neerpoten in de binnenstad van Gent. “Het is hier chaos!”, reageert hij. “Iedereen parkeert zogezegd voor één of twee minuutjes. Maar ik geef iedereen een boete.”

Ongeldige documenten

Luk Alloo gaat mee naar een oproep over een foutgeparkeerde auto die een gehandicaptenplaats inneemt. Gelukkig komt de chauffeur snel aangelopen om het voertuig te verplaatsen. Hij vermijdt de kosten van € 320 voor het takelen van zijn voertuig, maar de GAS-boete van € 116 moet hij wél betalen. Tijdens de controles op de lokale wegen rond Gent en Sint-Niklaas valt het de agenten op dat veel chauffeurs de baan op gaan zonder geldige documenten. De boete is niet mals en kan oplopen tot duizenden euro’s en soms krijgen chauffeurs zelfs een wekenlang rijverbod. Zo krijgen enkele studenten die zonder geldig keuringsbewijs rondrijden een boete van maar liefst € 150. Ook een jonge chauffeur die het verkeer onveilig maakt zonder gordel en rijbewijs krijgt een boete van € 116 en moet prompt zijn auto achterlaten.

GSM gebruik achter het stuur

Wist je dat één op de drie chauffeurs zijn of haar gsm gebruikt tijdens het rijden? Dat zien we in de aflevering van Alloo bij de verkeerspolitie van donderdag 18 november. Vanaf 2022 zullen slimme camera’s het gevaarlijk rijgedrag registreren. De chauffeurs die vandaag al door de verkeerspolitie op heterdaad betrapt worden, hebben steevast een uitleg klaar. “Ik wou net naar het Thais restaurant bellen”, verklaart een chauffeur die tevergeefs de boete van € 116 betwist. “Maar misschien gaan we nu voor frietjes, dat is iets goedkoper.”

Fiets van 3000,- euro gestolen

Verder merken de agenten een Bulgaarse chauffeur op die al een jaar onwettig rondrijdt met een leasewagen en in Gent wordt agent Tony tegengehouden door een verdwaasde passant. “Mijn elektrische fiets van € 3000 is gestolen”, verzucht de man. Luk Alloo reageert verwonderd: “Waar gaat de wereld naartoe, vroeger ging ik naar de cinema en de bibliotheek zonder mijn fiets op slot te doen en na drie uur stond hij er nog.”

Levensgevaarlijk

In de derde aflevering van Alloo bij de Verkeerspolitie zien we een aantal levensgevaarlijke situaties op de lokale wegen in Gent. Tijdens een anonieme controle zetten de agenten ondernemer Patriek aan de kant. In zijn aanhangwagen liggen zestig houten planken los op elkaar gestapeld. “Levensgevaarlijk!”, zegt agent Roderick. “Alles wat je mee hebt, moet vastliggen. Als je moet remmen, vliegt alles in het rond en kan je mensen verwonden.” Patriek krijgt dus een flinke boete van 116 euro én hij moet de planken vastleggen voor vertrek. In vijf minuten is de klus geklaard met hulp van Luk Alloo. “Jij bent een werker hé Luk!”, lacht Patriek.

Verder krijgt Luk Alloo te maken met een chauffeur die door het rood rijdt. De man krijgt een boete van 174 euro. “Voor mij was het groen”, reageert de chauffeur ontgoocheld. Aan Gent Zuid merken de Draken, de Gentse politieagenten op de fiets, een chauffeur op die belt achter het stuur. “Het was voor het werk”, probeert hij nog. “Dat kost mij 116 euro. Dom van mij.”

Snelheidscontrole

In de tweede aflevering van Alloo bij de Verkeerspolitie zien we dat enkele chauffeurs tegen de lamp lopen tijdens een controleactie ‘snelheid met interceptie’. Politieagent Chris is kordaat: “Ze geven hier serieus gas. 1 op 5 chauffeurs rijdt hier te snel. Maar de snelheidsduivels worden door onze motoragenten onverbiddelijk langs de kant gezet.” De chauffeur van een BMW wordt tegengehouden: hij reed 129 kilometer per uur daar waar 90 is toegestaan. Het wordt zijn allereerste boete en die is niet min: hij mag 179 euro ophoesten. Een andere automobilist reed 132 kilometer per uur en moet ter plaatse 197 euro betalen. “Ik was verstrooid”, geeft de chauffeur toe. “Ik wilde een tweedehands radiator kopen in Brussel en moest snel in de winkel zijn. Het wordt dus een dure radiator…”

Vrachtwagen uit de bocht

Verder krijgt Luk Alloo te maken met een chauffeur die positief blaast en zijn rijbewijs moet inleveren. In Sint-Denijs-Westrem vliegt een grote vrachtwagen uit de bocht en blijft gekanteld liggen op de R4. Het duurt 6 uur alvorens de binnenring opnieuw vrijgemaakt is. Een andere truckchauffeur vergat zijn lading af te dekken. De boete bedraagt 350 euro. “Ik ben het vergeten”, zegt chauffeur Dimitri. “Ik zal niet liegen: ik was te laks. Verdorie, ik heb alle afleveringen van ‘Alloo en de politie’ gezien en nu overkomt mij dit. Ik heb nog nooit zo’n zware boete gehad!”, klinkt het sip.

Dodelijk verkeersongeval

Maar het blijven toch de kleine verhalen achter de chauffeur die Alloo het meeste beroeren. Tijdens een interventie ‘zwaar vervoer’ wordt truckchauffeur Victor berispt omdat hij zijn rij – en rusttijden niet heeft gerespecteerd. Hij reed 37 minuten te lang en moet een minnelijke schikking betalen. In het mobiel politielokaal doet hij zijn levensverhaal: “Ik rij al 20 jaar met de vrachtwagen en dit is pas mijn vierde boete. Mijn job stresseert mij en mij ontspannen door eens uit te gaan, dat doe ik niet meer. Zelf drink ik niet meer. Ik heb vroeger een zwaar ongeval gehad na een nachtje stappen waarbij mijn broer verongelukt is. Dat laat mij niet meer los.”

Op de vlucht voor de politie

Verder krijgt Luk Alloo te maken met foutief geparkeerde wagens, geïrriteerde chauffeurs en snelheidsduivels. Zo wordt motorrijder Johnny tegen een snelheid van 75 km per uur geflitst in een zone 50. Hij wordt door de politie aan de kant gezet. “Ik kon nog net op de rem gaan staan en daarom was het nog maar 75 km per uur. Tijdens een politieactie ben ik al één keer gevlucht. Ze hebben mij achtervolgd en mijn nummerplaat helaas opgeschreven. Dat heeft mij 800 euro gekost. Dat was een gekke reflex”, geeft Johnny toe. “Het is lang geleden dat ik nog beboet ben geweest nu.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 december 2023 /