On Stage met artiesten als Barry Hay, S10, Wiwa, Spinvis en Naaz

On Stage 2023 (seizoen 2) met artiesten Barry Hay, S10, Wiwa, Spinvis, Ilse de Lange en Naaz. Vanuit de grote zaal van TivoliVredenburg laten de gasten van Nadia Moussaid in On Stage horen wie hen inspireren, motiveren, boeien en ontroeren. On Stage seizoen 2 is vanaf vrijdag 8 september wekelijks om 20.55 uur te kijken bij VPRO op NPO3.

On Stage 2023

VPRO’s On Stage komt éindelijk terug. De nieuwe serie van zes afleveringen zit tjokvol muziek, uitgeserveerd door zes hoofdgasten. Welke nieuwe band moeten we allemaal horen volgens Barry Hay? Wat is de playlist van S10? En welke legends nodigt WiWa uit? Welke jonge, veelbelovende artiesten brengt Ilse de Lange mee? En wat is volgens Spinvis het verband tussen muziek en poëzie?

VPRO On Stage

Tijdens de eerste editie in 2021 zat Nederland volop in een lockdown. De zalen en de podia van Nederland waren leeg, en dus was On Stage een van de weinige plekken om liveoptredens te zien. De reeks werd jubelend ontvangen, door zowel de kijkers als de gasten en recensenten. Gelukkig ziet de wereld er nu anders uit.

On Stage seizoen 2

De passie die de hoofdgasten voor alle podiumkunsten lieten zien, wordt in dit nieuwe seizoen opnieuw ervaren. De artiesten die op het podium verschijnen, zijn er allemaal weer op uitdrukkelijk verzoek van de hoofdgast, die met Nadia de keuzes toelicht. Zo wordt er niet alleen een portret gemaakt van de smaak van die gast, maar ook een portret van makend Nederland. Hoewel muziek in de nieuwe reeks de meest centrale rol inneemt, kan in principe nog steeds alles: dans, theater, poëzie en andere varianten van uitvoerende kunst.

Artiesten On Stage

De artiesten die in het tweede seizoen van On Stage langskomen hebben we voor je op een rijtje gezet, inclusief uitzenddatum. De aflevering is iedere keer om 20.55 uur te kijken bij de VPRO op NPO3.

  1. Barry Hay, vrijdag 8 september
  2. S10, vrijdag 15 september
  3. Wiwa, vrijdag 29 september
  4. Spinvis, vrijdag 6 oktober
  5. Ilse de Lange, vrijdag 13 oktober
  6. Naaz, vrijdag 20 oktober

* Wil je meer over de artiesten ontdekken, klik dan op hun naam.

On Stage Naaz

De hoofdgast van de laatste aflevering van deze reeks VPRO On Stage is Naaz. Op haar vijftiende deed de zangeres van Koerdische afkomst mee aan Holland’s Got Talent en in de jaren daarna verwierf ze bekendheid met nummers als Words en Up To Something. Dit jaar staat ze meer in de spotlights dan ooit, met een concert onder eigen naam in Carré, een optreden op het festival Down the Rabbit Hole en een (zelf geregelde!) plek in het voorprogramma van Lana Del Rey.

In gesprek met Nadia gaat Naaz in op haar Oosterse wortels, met bijdragen van zangeres Meral Polat, theatermaker Ferhat Kaplan en het Amsterdams Andalusisch Orkest. Verder treden zanger Thomas Azier, rockband De Staat en de jonge singer-songwriter Morpheus op. “Ik heb mezelf echt beter leren kennen door de uitzending’, aldus Naaz. ‘Ik heb echt twee kanten: een gezellige kant en een melancholische kant. En bij deze aflevering van On Stage komt vooral die melancholische, serieuze kant naar voren. Ik heb genoten.” Lachend:  “Ik vind het gewoon heel leuk om te horen wat ik leuk vind.”

On Stage Ilse DeLange

Ilse DeLange is de hoofdgast in VPRO’s On Stage. De Almelose zangeres zit dit jaar een kwart eeuw in het vak. Ze brengt veel acts mee die ze graag aan een groter publiek wil introduceren, zoals Jana Mila, The Indien en zingende drummer Marlon Pichel. Uit België komt Stef Kamil Carlens, de muzikant die een roemrucht verleden heeft met bands als dEUS en Zita Swoon. Ook liet ze Matthew Crosby en Jake Etheridge overkomen, twee van haar schrijverspartners uit Nashville. 

“Ik ben door iedereen hier zeer geïnspireerd”, bekent DeLange aan het eind van de uitzending. Ze verzucht: “Het is geen makkelijk vak. Je wordt vaak met jezelf geconfronteerd en dan moet je je eigen weg vinden. Da’s moeilijk zat. Dat is de kern wat ons allemaal hier verbindt. Een loopbaan in de muziek is geen optelsom: als ik dit en dit doe, ben ik er. De uitkomst is compleet onbekend. Alleen goede muziek is niet genoeg. Ik heb bewondering voor iedereen die die tocht aangaat, zoals alle muzikanten hier.”

On Stage Spinvis

Spinvis is Nadia’s hoofdgast in de vierde aflevering van On Stage. Spinvis, de artiestennaam van Erik de Jong, werd in 2002 in één klap beroemd met zijn gelijknamige debuutplaat. De toen 41-jarige de Jong zette het album zelf in elkaar op zijn zolderkamer in Nieuwegein. Vooral de tracks Smalfilm en Bagagedrager werden klassiekers. Sindsdien bouwt hij vanuit Nieuwegein aan zijn eigen muzikale universum. Deze aflevering van On Stage biedt een ruimhartig en breed inkijkje in dat fascinerende universum. Erik nodigt de singer-songwriters Meindert Talma en Saartje van Camp uit, laat ons kennismaken met de punk van Ploegendienst, herinnert ons aan de nog altijd stomende Molukse latin-funk van Massada, swingt op de reggae van King Shiloh Sound System en vraagt de dichters Arjan Witte en Hans Plomp eigen werk voor te dragen.

“Ik denk dat deze avond een doorsnede is van waar mijn muziek uit bestaat”, zegt Spinvis zelf. “Ik zit al zo’n beetje heel mijn leven in de Nederlandse popmuziek. Voor On Stage heb ik nieuwe mensen uitgenodigd, maar, voor mij net zo belangrijk,  ook mensen die net zo lang meegaan als ik. Muzikanten die al heel hun leven bijdragen aan onze cultuur moeten worden geëerd.” Wist je dat we Spinvis dit najaar ook zien in het nieuwste seizoen van De Slimste Mens ter Wereld? Meindert Talma deed dan weer mee aan de De Slimste Mens in Nederland (en dat verliep voor zijn ouders niet goed).

On Stage WiWa (Willie Wartaal)

WiWa, voorheen bekend als Willie Wartaal, is Nadia Moussaids hoofdgast in de derde aflevering van On Stage. Hij werd beroemd en berucht als een van de drie rappers van De Jeugd Van Tegenwoordig. WiWa bekwaamde zich vervolgens in vele disciplines, onder meer die van televisiepresentator en DJ. Recent stond hij in zijn eentje op het toneel met Moederdag, zijn eerste theatervoorstelling. Voor On Stage heeft hij gasten van vroeger én nu uitgenodigd die hem inspireren. Zijn keuzes gaan van nederhop-pionier Extince en schrijver Herman Brusselmans via Urban Kawinaband Passion naar de techno van De Sluwe Vos en Kubus. Ook is er modulaire synthesizermuziek van Colin Benders en maken we kennis met de jongste generatie rappers met Ella John en Beckie. 

Op de vraag wat de rode draad is van zijn aflevering antwoordt WiWa: “Dat ben ik! Ik heb leren rappen door Extince en leren lezen door Herman Brusselmans. Synthesizermuziek kan me in mijn ziel raken. Ik vind dance sick en er gebeuren sowieso veel sicke dingen in Nederland. Ook op het gebied van hiphop. En de muziek van Passion gaat terug naar mijn roots. Alles hoort bij mij.” WiWa maakt het ook het programma Operatie Obesitas.

On Stage S10

Zangeres S10 (Stien den Hollander) deelt in On Stage haar playlist met ons. De muziek van de door haar uitgenodigde gasten is een dwarsdoorsnede van wat er op haar koptelefoon klinkt tijdens het sporten, wanneer ze opgebeurd wil worden en als ze zich voorbereidt op het platspelen van de AFAS Live. Wat haar zoal interesseert in het muzikale Nederland van vandaag? Onder meer de activistische smartlappen van Sophie Straat, IKRAAAN, de engelenstem van Pitou en DJ en producer Sim Fane.

Jonge muzikanten

Bovenal presenteert S10 in On Stage een groep vrienden. Een grote club jonge muzikanten die elkaar zien, horen en steunen in de harde muziekwereld. De onderwerpen waarover deze muzikanten zingen kunnen soms persoonlijk en confronterend zijn. “Wij zijn ook wel fucked, best wel, meer dan onze ouders in ieder geval”, zegt Stien tegen Nadia. Het helpt dan om er muziek van te maken. Met sommige mensen uit haar show staat ze vaker op het podium, anderen hoort ze in On Stage voor het eerst live. “Ik vind het echt een enorme eer om hier bij te mogen zijn”, zegt Stien na het horen van het eerste nummer, dat door zangeres Pitou voor haar gespeeld wordt.

On Stage Barry Hay

In de eerste uitzending van de nieuwe reeks On Stage is Barry Hay te gast. Hij zong decennialang in Nederlands grootste rockband, Golden Earring, en is nog altijd een van de bekendste muzikanten van ons land. Mede door de ziekte van gitarist George Kooymans is de Earring opgeheven, maar Barry heeft nog meer dan voldoende vrienden om muziek mee te maken. In On Stage treedt hij op met een gelegenheidsband met onder anderen JB Meijers en Danny Vera en vertolkt hij met DI-RECT de Golden Earring-klassieker Back Home. DI-RECT en Vera laten ook eigen, nieuwe muziek horen. Barry Hay heeft verder de ruige, Haagse Wodan Boys en de Mariachi Tierra Caliente band uitgenodigd. Tot slot is er opzwepende disco van Gintronix.

Ode aan Den Haag; rockhoofdstad van Nederland

Barry Hay omschrijft zijn aflevering als een ode aan Den Haag, de rockhoofdstad van Nederland. “Dat komt door de Indische jongens. In de begintijd. Die konden allemaal goed spelen. In de jaren zestig hebben wij ons daar allemaal aan opgetrokken. Op een gegeven moment had je wel vijfhonderd bands in de stad. En iedereen wilde beter zijn dan de ander. Je stimuleert elkaar enorm. En dat galmt nog steeds na.”

Nadia Moussaid

Nadia Moussaid presenteert dit programma. Haar zien we dit najaar weer op tv met een nieuw seizoen van Nadia. Presentatrice Nadia Moussaid kun je kennen van Nieuws en Co, De Nieuwe Maan, Laat op Eén en OP1. Maar ze maakte bijvoorbeeld ook Mijn vader de gelukszoeker. Verder ken je haar van On Stage en Vrijdenkers.

Terugkijken

On Stage is iedere vrijdagavond om 20.55 uur te kijken bij VPRO op NPO3. Aflevering gemist, dan kijken je ‘m terug via NPO Plus of NPO Start. Die laatste kun je met behulp van een VPN Verbinding – die je op Nederland zet – ook gewoon in het buitenland gebruiken. Je kunt ook het eerste seizoen terugkijken. Dat had destijds acht afleveringen waarin artiesten Joost van Bellen, Eefje de Visser, Danny Vera, Soundos El Ahmadi, Raven van Dorst, Lucky Fonz III, Romana Vrede en Henny Vrienten centraal stonden.

Foto: VPRO

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 oktober 2023 /