Langs de IJssel met Huub Stapel; van Westervoort tot Ketelmeer

Huub Stapel onderzoekt in Langs de IJssel welke rol de IJssel speelt in het landschap, de geschiedenis en de levens van de mensen die aan haar oevers wonen. Dit nieuwe programma van Omroep MAX is te kijken vanaf zaterdag 2 september om 20.40 uur op NPO2.

De IJssel

Met haar 127 kilometer is de rivier de IJssel misschien kort, maar ook zeer krachtig én eigenzinnig. Ze stroomt niet zoals andere rivieren van Oost naar West, maar richting het Noorden. De vijfdelige serie start in Westervoort en eindigt op het Ketelmeer. Eerder verdiepte Huub Stapel zich al in de Maas. Maar denk ook aan Langs de Kust en Eens ging de zee hier tekeer over Zuiderzee.

Langs de IJssel

De serie Langs de IJssel voert Huub Stapel* langs prachtige Hanzesteden en glooiende oevers met kastelen en landgoederen. Langs boeren die zich in het zweet werken op de zompige, maar vruchtbare uiterwaarden en langs dorpen waar de tijd is blijven stilstaan. De schoonheid van de IJssel inspireerde talloze schilders, dichters en muzikanten. Van de oorsprong bij Westervoort tot de plek waar ze zich met het water van het IJsselmeer vermengt: Huub Stapel volgt de IJssel en ontmoet onderweg mensen die vol overgave accepteren dat de wispelturige rivier hun lot bepaalt.

Huub Stapel

Huub Stapel zag je bijvoorbeeld in de Netflix-film Ferry en op dit moment is hij weer wekelijks op tv als Hein Berg in Flikken Rotterdam. Wat mij betreft is hij één van de beste acteurs van Nederland. Of hij nu Luuk Vonk in Zwarte tulp*, Jacob Somers in Moeder, ik wil bij de revue of Dirk De Groot in de Vlaamse serie Windkracht 10 speelt – ik vind zijn spel altijd heel overtuigend. Maar het begon namelijk allemaal met zijn rol als de nieuwsgierige liftmonteur Felix Adelaar in De Lift* van Dick Maas. Daarnaast heeft hij ook verschillende tv-programma’s gemaakt. Dit schreef ik op VlaamsKijken over Huub Stapel.

Langs De IJssel kijken

Langs de IJssel is te zien vanaf zaterdag 2 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2. Via NPO Plus en NPO Start kun je de reeks terugkijken. Vanuit het buitenland is dit mogelijk met een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Ontdek hier meer over de inhoud van afleveringen van Langs de IJssel.

De Doorzetter

Huub Stapel start zijn reis langs de IJssel in Westervoort. Ook boeren hebben te maken met de grillen van de IJssel. De familie Reijers bijvoorbeeld, zij runnen al sinds 1875 een boerderij op de IJsselkop. De reis voert verder langs prachtige landhuizen en kastelen. Kasteel Middachten is de grootste parel. Hier heeft Huub een bijzondere ontmoeting met graaf en gravin zu Ortenburg. Huub eindigt met Doesburgs trots: een heerlijke mosterdsoep.

Aflevering 1 – De Doorzetter – zaterdag 2 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2.

De Schatzoeker

Op zijn reis langs de IJssel is Huub aangekomen in Hoog-Keppel. Tot 1983 werkten tientallen inwoners van Laag- en Hoog-Keppel in de ijzergieterij: het meest smerige werk wat je kon doen. In Dieren brengt Huub een bezoek aan de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Dit is het domein van de Gelderse adel, maar ook van de Oranjes. Het oude gemaal in Bronkhorst heeft een bijzondere nieuwe bestemming gekregen. De grootvader van Joost Wolters was werkzaam als beheerder van het pompgemaal, inmiddels is het een galerie. In Zutphen is er aandacht voor de Walburgiskerk, met daarin de oudste bibliotheek van Nederland: De Librije. 

Aflevering 2 – De Schatzoeker – zaterdag 9 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2.

De Dromer

Huub brengt een bezoek aan barones Van Lynden, die jaren geleden een landgoed met 13eeeuwse ruïne – De Nijenbeek – erfde van een ver familielid. Aan de IJssel ligt een van de oudste steden van Nederland: Deventer. Bert van Marwijk groeide er op en hij vertelt over zijn verbondenheid met de Deventerse voetbalclub Go Ahead Eagles. De IJssel stroomt door het leven én de boeken van Jan Terlouw. Hij draagt een gedicht voor over de rivier.

Aflevering 3 – De Dromer – zaterdag 16 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2.

De Onverwoestbare

Met het Kozakkenveer steekt Huub de IJssel over. Boswachter Jeroen den Hartog laat Huub het beschermd natuurgebied de Duursche Waarden zien. En Huub bezoekt de broers Sluiter, wiens boerderij plaats moest maken voor het water van de IJssel. In de Zwolse uiterwaarden brengt de band Tangerine een muzikale ode aan de rivier. Het dorp Zalk werd bekend door een markante vrouw: Klazien uut Zalk. Ze krijgt haar eigen museum.

Aflevering 4 – De Onverwoestbare – zaterdag 23 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2.

De Onvergetelijke

In deze laatste aflevering brengt Huub een bezoek aan een bijzonder museum dat gewijd is aan de eerste weerman op de Nederlandse televisie: Jan Pelleboer. Verder bezoekt hij de ambachtelijke sigarenfabriek in Kampen. En er is aandacht voor de hoogwaterbrigade, een groep vrijwilligers die ten strijde trekt bij hoog water. Huub sluit zijn reis in stijl af op een Koggeschip op het IJsselmeer.

Aflevering 5 – De Onvergetelijke – zaterdag 30 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2 .

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 september 2023 /