True crime documentaire Schellebellemoord op Play4 te kijken

De verbijsterende Schellebellemoord wordt gereconstrueerd in True Crime Belgium op Play4. Het tweede deel van deze documentaire is in herhaling te kijken op dinsdag 8 augustus om 21.00 uur op Play4. Waar het over gaat: over een vader die een incestueuze relatie had met zijn dochter en zijn eigen zoon liet vermoorden. “We wisten dat het een speciale familie was, maar dat ze tot zoiets in staat waren…”

Dit bericht publiceerden we voor het eerst op 13 november 2022 en hebben we bijgewerkt op 1 augustus 2023.

Schellebellemoord

11 juli 2011, 16u20. Eddy Van Der Borght wordt dood aangetroffen op de oprit van zijn ouderlijk huis in Schellebelle. Hij wordt koelbloedig afgemaakt met drie kogels. Eén in de keel, één in de linkerarm en één in de linkerschouder. Alle drie raken ze een slagader. Eddy maakte geen schijn van kans en stierf ter plaatse. De politie tast in eerste instantie volledig in het duister. Wat er de maanden nadien aan het licht komt, is gewoonweg hallucinant. Lees er hieronder meer over, maar eerst ontdek je hoe je deze documentaire kunt kijken.

Voor de liefhebbers van de Belgische true-crime-podcast De Volksjury.

True Crime kijken op Play4

De documentaires uit de True Crime Belgium reeks zijn in de zomer in herhaling op dinsdagavond bij Play4 te kijken. Daarnaast vind je de afleveringen ook op GoPlay. Vanuit België kun je ze eenvoudig terug kijken; woon je in Nederland (of een ander land) zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België zet en geniet van deze documentaires. Liefhebber van dit genre, dan kunnen we ook het programma Moorddossier aanraden. Eerder kon je al kijken naar De Hiphopmoord en Dossier Kitty Van Nieuwenhuysen.

Van moord tot incest

Wat in het begin louter moord leek te zijn, blijkt na maanden speurwerk een verhaal van jaloezie, zwartwerk, huurmoordenaars en een incestueuze relatie. Toen de firma van Eddy Van Der Borght failliet ging, ging hij aan de slag in de schrijnwerkerij van zijn vader, Prosper Van Der Borght, wat achteraf geen al te goede zet blijkt te zijn. Het was een samenwerking die niet altijd even vlot verliep en Prosper kreeg hoe langer hoe minder vertrouwen in hem. Francis Desterbeck, openbaar aanklager, vertelt “Eddy was een goede stielman, maar geen al te goede ondernemer. Nadat zijn bedrijf failliet verklaard werd, ging hij aan de slag bij zijn vader en werd hij zo de voorbestemde opvolger om de zaak over te nemen. Prosper moet gedacht hebben dat als hij aan het roer komt, hij de firma kapot zou maken.”

Familiedrama

Na Eddy’s dood onderzocht het gerecht alle mogelijke pistes en startte het een grootschalig telefonieonderzoek op. Daaruit bleek dat Prosper en Berlinda, Eddy’s halfzus, veelvuldig contact hadden met een zekere David Coppens. David was de vriend van één van de kleinkinderen van Prosper. Hij vertoonde alle kenmerken van een psychopaat en had een crimineel verleden. Bij zijn ondervraging veranderde hij maar liefst zes keer zijn verklaring. Elke keer als hij geconfronteerd werd met bepaalde tegenstrijdigheden, kregen de speurders een nieuwe versie van de feiten te horen. Na ellenlange ondervragingen gaf hij uiteindelijk toch toe dat hij de feiten had gepleegd, in opdracht van Prosper en Berlinda. De moord op Eddy blijkt een akelig familiedrama te zijn. Een familiedrama van een totaal andere orde.

Moord in opdracht

Speurder Dirk Van Den Bremt vertelt: “In de rechtbank gaf Prosper meteen toe dat hij samen met Berlinda de opdracht had gegeven om Eddy te doden. Eddy had er volgens hen voor gezorgd dat hun leven zuur geworden is en dat ze geruïneerd worden. Zolang hij leefde ging dat niet stoppen.”

Incest: vader en dochter hadden relatie

Berlinda bleef echter wel ontkennen dat ze iets met de feiten te maken had. Al werd haar onschuld al snel in twijfel getrokken wanneer haar incestueuze relatie met haar vader Prosper boven water kwam. De twee bleken al langer een liefdesrelatie te hebben. Berlinda werd betrokken bij Prospers zaak en nam de belangrijke beslissingen. Toen Eddy in de zaak kwam en aanzien werd als logische opvolger van Prosper, beschouwden ze hem als een bedreiging en financiële last. Samen beslisten ze dan ook om Eddy uit de weg te ruimen en schakelden ze twee huurmoordenaars in. Twee amateuristische huurmoordenaars die een broodkruimelspoor van bewijslast achterlieten dat de speurders beetje bij beetje dichter bij de verbluffende waarheid bracht…

Familie vertelt over Schellebellemoord

True Crime Belgium brengt een reconstructie van de hallucinante Schellebellemoord die het Oost-Vlaamse dorpje aan de Schelde deed opschrikken. Eddy’s dochters, Eddy’s vrouw, hun advocaat en verschillende speurders doen hun verhaal. Zo vertelt Eddy’s dochter Manoe Van Der Borght het volgende: “Ik snap niet hoe je als vader met uw eigen dochter en als dochter met uw eigen vader een incestueuze relatie kan hebben. Ik begrijp dat echt niet. Dat blijft mij voor heel mijn leven achtervolgen. Mensen spreken me daar soms nog altijd over aan hoe het in godsnaam mogelijk is dat mijn grootvader een relatie had met mijn tante. Vies.” Haar zus Britt Van Der Borght vult aan: “Een week voor papa stierf, stond David Coppens achter mij aan het frituur. Hij wreef over mijn hoofd en zei ‘Er gaat nog veel gebeuren met u, meisje.'”

Deel 2 documentaire Schellebellemoord

Zondag 20 november gaat de documentaire over de Schellebellemoord verder. Ten huize Prosper Van Der Borght zijn er tal van vergaderingen gepasseerd over hoe ze Eddy het best van het leven zouden kunnen beroven. Vader Prosper en halfzus Berlinda waren ervan overtuigd dat moord de enige juiste oplossing was waardoor de problemen met Eddy zouden verdwijnen. Samen gingen ze op zoek naar de perfecte moordenaar, en die vonden ze bij David Coppens. Hij was bereid om Eddy vakkundig om het leven te brengen voor een som geld. David ging op zoek naar wapens, die hij vond bij twee caféklanten, en een handlanger, die hij vond bij een vriendin van een vriendin genaamd Sabrina Verplaetse.

Paniek

9 juli. David Coppens en Sabrina Verplaetse stelden zich op voor Eddy’s huis in een dichtbegroeid bosje. Eddy werd door een list van Prosper uit huis gelokt, waardoor de huurmoordenaars de perfecte kans kregen om Eddy in de vroege ochtend om te leggen. Net voor Eddy het huis ging verlaten, geraakt Sabrina in shock. Ze ziet de moord plots niet meer zitten en het amateurisme neemt de bovenhand. Ze stribbelt tegen en maakt heel wat lawaai. David annuleert de plannen en ze verlaten het bosje dat tegenover het huis van Eddy plaatsvindt. Eddy ontsnapt nietsvermoedend aan een moordaanslag.

Vermoord met drie kogels

11 juli. Een tweede poging wordt ondernomen door David en Sabrina. Ze positioneren zich in het bureeltje waar Eddy werkte. Even later verschijnt ook Eddy in de deuropening, waarna Sabrina en David het vuur openen. Eddy incasseert drie kogels, alle drie doorboren ze een slagader. Hij probeert nog te vluchten, maar door zijn massieve bloedingen valt hij onderweg dood neer. David en Sabrina slaan op de vlucht en maken gebruik van een auto die op dat moment aangewezen werd door Prosper. David Coppens, Sabrina Verplaetse, Prosper Van Der Borght en Berlinda Van Der Borght worden in de maand nadien opgepakt.

Toneelstuk van Prosper en Berlinda Van Der Borght

Nog geen maand na Berlinda’s arrestatie, wordt ze voorlopig vrijgelaten. Ook Prosper wordt niet veel later vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Samen zetten ze hun liefdesleven gewoon voort alsof er niets gebeurd was. Ook bezoeken ze het graf van Eddy onder de nodige media-aandacht. Een opgevoerd toneelstuk, goed wetend dat zij verantwoordelijk zijn voor zijn dood. Jaren aan een stuk lopen ze vrij rond in het dorp waar ze Eddy lieten omleggen en waar Eddy’s familie woont. De familie Van Der Borght liep hen dan ook geregeld tegen het lijf in het kleine dorp. Ook Eddy’s kinderen kwamen regelmatig oog in oog te staan met de moordenaar van hun vader. Jef Vermassen: “Ze hebben na de geplande moord nog jarenlang kunnen feesten en hun verder kunnen amuseren. Ze trokken zich werkelijk niets aan van de slachtoffers.”

Daders liepen jaren vrij

8 maart 2017, zo’n zes jaar na de feiten, start het proces voor alle verdachten. Prosper werd veroordeeld tot een straf van 26 jaar. Berlinda Van Der Borght en David Coppens kregen allebei 24 jaar celstraf, Sabrina Verplaetse 18 jaar. Nadat verschillende partijen beroep aantekenden, kreeg iedereen een strafvermindering van 3 jaar. Familie van Eddy, hun advocaat, verschillende speurders en een gerechtspsychiater doen hun verhaal wat er destijds allemaal is misgelopen. Hoe is het mogelijk dat de daders nog jaren vrij rondliepen en welk motief hebben Berlinda en Prosper om hun eigen familielid om te brengen?

Geen spijt van moord op Eddy Van der Borght

Hans Hellebuyck, gerechtspsychiater: “Als iemand maanden op voorhand een moord beraamt, kan men toch moeilijk aannemen dat er nog spijt aan te pas komt? Bij het deskundig onderzoek hebben we ook helemaal geen gevoel van spijt gemerkt. Hij was opgewekt, totaal niet beschaamd.”

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 augustus 2023 /