Documentaire De Hiphopmoord: zaak RAW 13 kijken

True Crime Belgium reconstrueert in de aflevering van dinsdag 18 juli 2023 de moordende raid van hiphopbende RAW13. De Hiphopmoord is één van de documentaires die eerder al te zien waren op Streamz en Play4 en die in de zomer van 2023 in de herhaling nogmaals op Play4 te kijken is.

Dit bericht verscheen oorspronkelijk op 6 november 2022 op VlaamsKijken; het is medio juli 2023 bijgewerkt, omdat de aflevering in de herhaling te kijken is.

Steken om te moorden

In de tweede aflevering brengt True Crime Belgium een reconstructie van de dodelijke raid die hiphopbende RAW13 pleegde in Torhout, beter bekend als de Hiphopmoord. Ook gerechtspsychiater Hans Hellebuyck en subsituut-procureur des Konings Fien Maddens werpen hun licht over de zaak. Wat drijft de daders om zo ver te gaan? Is er überhaupt schuldbesef? En zit het viertal nog achter slot en grendel? “Die mannen gaan daar een aantal mensen te lijf en steken echt om te moorden. Daarna keren ze terug huiswaarts om te gaan slapen alsof er niets gebeurd is”, aldus Hans Hellebuyck.

Voor de liefhebbers van de Belgische true-crime-podcast De Volksjury.

De Hiphopmoord

Torhout, 15 juli 2011. Wat een zwoele zomerse feestnacht moest worden aan het begin van het bouwverlof, werd een gruwelijk bloedbad. Een oppervlakte van nauwelijks enkele honderden vierkante meters, geprangd tussen gezellige cafeetjes, veranderde al snel in een heus slagveld bezaaid met stukgeslagen terrasmeubilair, kapotte barkrukken en drie heel zwaar toegetakelde slachtoffers.

Hiphopbende RAW13

De beruchte hiphopbende RAW13 zorgde al een tijdje voor problemen in de uitgaansbuurt van Torhout. Ze stonden bekend om hun arrogant gedrag en amokmakerij. Maar in de nacht van 15 op 16 juli waren de feiten van een ander kaliber. Kevin Derveaux, Jacky Labaere, Robin Van Bossuyt en Kevin Goeman trokken die beruchte avond richting Café Apropoo. Met hun Pick-up reden ze in op de mensenmassa waarna ze hun machetes en kapmessen tevoorschijn haalden. In de chaos die op dat moment heerste, begonnen ze aan een moordende raid.

Jeroen Balloey vermoord

Met een hakbijl in de ene hand en een koevoet in de andere hand stormde Kevin Derveaux op de menigte af. Hij nam samen met Jacky Labaere onder andere Christophe Decoene en Jeroen Balloey te grazen. Decoene, die caféuitbater Sacha van Apropoo probeerde te beschermen, werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis met verschillende messteken. Sacha vertelt: “Zonder Christophe zat ik hier niet meer. Dan was ik hoogstwaarschijnlijk koelbloedig vermoord in mijn deurgat.” Jeroen Balloey, die op weg was naar zijn fiets, werd met één gerichte doodsteek koelbloedig afgemaakt.

DJ Karim M’Hedhebi

Ook DJ Karim M’Hedhebi werd grondig bewerkt. Hij kreeg talloze steken en kappen in zijn rug, maar overleefde als bij wonder. DJ Karim M’Hedhebi vertelt: “Plots zag ik Labaere op mij afstappen en hij haalde vrijwel meteen uit. Toen ik me aan het verweren was, kwam Derveaux erbij en stak hij me in mijn zij met een machete. Dat was de eerste steek.”

Daders van Hiphopmoord

De vier bendeleden van RAW13 moesten zich verantwoorden voor het hof van assisen voor de moord op de 21-jarige Jeroen Balloey en dubbele poging tot moord op Christophe Decoene en Karim M’hedhebi. Kevin Derveaux werd veroordeeld tot 22 jaar cel, ondanks dat alle deskundigen hem aanwezen als de ‘killer’ van Jeroen Balloey. Jacky Labaere, die al heel wat op zijn kerfstok had, deelde ook verschillende messteken uit en kreeg een gevangenisstraf van 30 jaar. Kevin Goeman en Robin Van Bossuyt namen niet actief deel aan de raid en werden veroordeeld tot 12 jaar en 15 jaar cel.

True Crime kijken op Play4

De documentaires uit de True Crime Belgium zijn deze zomer bij Play4 te kijken. Daarnaast vind je de afleveringen ook op GoPlay. Daar kun je ook kijken naar Dossier Kitty Van Nieuwenhuysen. Vanuit België kun je ze eenvoudig terug kijken; woon je in Nederland (of een ander land) zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België zet en geniet van deze documentaires. Liefhebber van dit genre, dan kunnen we ook het programma Moorddossier aanraden.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 juli 2023 /