De doe-het-zelf Dictatuur van Fidan Ekiz en Kees Schaap kijken

De documentaire serie De doe-het-zelf Dictatuur van Fidan Ekiz en Kees Schaap over de cancelcultuur is vanaf zondag 6 augustus 2023 vier weken lang om rond 19.15 uur te kijken op NPO2 bij omroep MAX. Je kunt alle afleveringen van De doe-het-zelf Dictatuur bingewatchen via NPO Start. Ontdek hier alles over de documentaire reeks van Fidan Ekiz en Kees Schaap, die BNNVARA niet wilde uitzenden.

De doe-het-zelf Dictatuur

Omroep MAX zendt de vierdelige documentaireserie De doe-het-zelf Dictatuur uit op NPO Start. De doe-het-zelf Dictatuur is het persoonlijke avontuur van programmamakers/journalisten Fidan Ekiz en Kees Schaap (die recent de documentaire Staken op leven en dood over April-meistakingen maakte) over de wereld van wokeness, uitsluiting en angst; verschijnselen die veel impact hebben op de wereld van nu in het algemeen en die van Fidan Ekiz en Kees Schaap in het bijzonder.  De reeks is oorspronkelijk gemaakt voor BNNVARA, maar die heeft zich teruggetrokken omdat die omroep gaandeweg zelf inhoudelijk onderdeel werd van de serie. De makers hebben Jan Slagter benaderd en in overleg met BNNVARA is besloten dat Omroep MAX de documentaireserie uitzendt. 

BNNVARA & Omroep MAX

Jan Slagter, directeur Omroep MAX: “Het is inmiddels wel duidelijk dat ik geen fan ben van de huidige woke- en cancelcultuur. Ik heb me daar regelmatig tegen uitgesproken, we slaan er wat mij betreft in door. Een verhaal heeft altijd meerdere kanten en het is belangrijk die te belichten. Fidan Ekiz en Kees Schaap schuwen in deze serie hun persoonlijke visie en ervaring niet en stellen maatschappelijke vraagstukken aan de kaak die te vaak onbesproken blijven. Dus toen BNNVARA zich terugtrok en wij werden benaderd om op de rijdende trein van deze reeks te springen, hebben we dat gedaan. Nadrukkelijk in goed overleg met de directie van BNNVARA.” Jan Slagter zagen we recent nog bij De Verraders 2023.

Cancelcultuur & polarisatie

In vier afleveringen van De doe-het-zelf Dictatuur gaan Fidan Ekiz en Kees Schaap op zoek naar de relatie tussen de cancelcultuur en de toegenomen polarisatie. Waarom worden mensen met afwijkende meningen en afwijkend gedrag publiekelijk veroordeeld en uitgesloten? Wat gebeurt er met mensen die worden verstoten? Waarom worden mensen agressiever en radicaliseren ze? Waarom polariseert onze samenleving? Wat is de rol van social media? En hoe verlamt de angst voor uitsluiting onze politieke en culturele instituties?

Fidan Ekiz en Kees Schaap

Fidan Ekiz en Kees Schaap kennen elkaar al jaren en zijn het vaak met elkaar oneens. Hun discussies zijn openhartig en ongezouten eerlijk. In hun onderlinge gesprekken in De doe-het-zelf Dictatuur nemen ze ook hun eigen rol en ervaringen onder de loep. Zo duiken ze samen diep in de maatschappelijke conflictgebieden van vandaag. Ze ontdekken aangrijpende verhalen en spreken met controversiële mensen. Maar zonder dat ze dat van tevoren beseften, worden ze gaandeweg zelf ook onderdeel van het verhaal. Dat leidt tot radicale keuzes en een zeer onverwachte ontknoping.

De doe-het-zelf Dictatuur kijken

Je kunt De doe-het-zelf Dictatuur kijken vanaf zondag 6 augustus rond 19.15 uur bij Omroep MAX op NPO2. De vier afleveringen zijn daarnaast te bingewatchen via NPO Start en NPO Plus. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Meer over de inhoud van de afleveringen van De doe-het-zelf Dictatuur

Tribunalen

De eerste aflevering begint in de coulissen van de talkshow Op1 die Fidan die avond presenteert. Belangrijkste onderwerp is de rel rondom het RTL-programma Voice of Holland dat die middag naar buiten is gekomen via het BNNVARA-programma Boos! Doet Fidan nu niet precies waar ze zo’n hekel aan heeft: trial by media? Fidan en Kees spreken deze aflevering met mensen die gecanceld werden, waaronder ook PvdA Tweede Kamerlid Gijs van Dijk. Hij werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en vervolgens zonder weerwoord door de PvdA gedwongen terug te treden uit de politiek. Fidan wil zelf ook weten of zij gecanceld werd nadat het BNNVARA-programma De Vooravond van de buis werd gehaald. Ze gaat op zoek naar een antwoord.

Aflevering 1: Tribunalen – zondag 6 augustus om 19.20 uur bij MAX op NPO 2. Aan het woord komen, naast Fidan Ekiz en Kees Schaap, Gijs van Dijk, Ian Buruma*, Peter Vasterman, Renze Klamer en Lonneke van der Zee.

Radicalisering

Verstoten worden is voor mensen onverdraaglijk. Dat geldt voor apen, pubers en ook voor volwassenen. Sommigen verbitteren, anderen verpieteren of radicaliseren. Zo gaat het met veel klokkenluiders, met de meeste schoolshooters, met sommige jihadisten, maar net zo goed met opiniemakers en journalisten. Hoe werkt dit proces? Zijn we daar niet allemaal gevoelig voor nu agressie en uitsluiting toenemen via social media? 

Aflevering 2: Radicalisering –  zondag 13 augustus om 19.15 uur bij MAX op NPO 2. Aan het woord komen Steven Pont*, Justine Pardoen, Arnold Karskens*, Wierd Duk,* Marjon van San, Ad Bos en kleindochters, Patrick van Veen en Najla Edriouch.

Framing

De polarisatie gaat gepaard met het veroordelen van anderen als onbetrouwbaar of fout. Dat is tegenwoordig schering en inslag. Zo ontstaan parallelle werelden waar geen onderling begrip of contact meer mogelijk is. Als je je laat zien in de ene wereld, ben je niet meer welkom in de andere. Fidan en Kees duiken in de wereld van afgehaakten, complotdenkers en alternatieve media en raken zelf in verwarring als ze merken dat kritische journalistiek ook wordt opgevat als framing. Fidan trekt hieruit een belangrijke conclusie.

Aflevering 3: Framing – zondag 20 augustus om 19.15 uur bij MAX op NPO 2. Met in deze aflevering: Maurice de Hond*, Peter Vasterman, Ian Buruma, Flavio Pasquino en Arnold Karskens.

Angst

Agressie op sociale media maakt mensen bang. Talkshows durven haast geen afwijkende meningen meer te laten horen. Politieke partijen worden steeds gevoeliger voor de waan van de dag. Maar ook wokeness veroorzaakt angst om niet te deugen en uitgesloten te worden, vooral onder linkse mensen. Verdraagt wokeness zich met het linkse gedachtengoed? Zit het oplossingen voor de problemen van de toekomst in de weg? Vooral Kees worstelt met de huidige woke koers van BNNVARA en dat leidt tot een onverwachte ontknoping. 

Aflevering 4: Angst – zondag 27 augustus om 19.20 uur bij MAX op NPO 2. Met in deze aflevering: Jan-Willem Duyvendak, Coen de Jong*, Thijs van den Brink, Renze Klamer, Micha Blok (die je recent zag in Het Onbekende), Gijs van Dijk, Lillian Marijnissen, Susan Neiman en Suzanne Kunzeler.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 augustus 2023 /