Sinan Can en Thomas Blom op zoek naar het paradijs

Sinan Can en Thomas Blom hebben de vierdelige documentaire serie Sinan op zoek naar het Paradijs gemaakt. Deze is vanaf zondag 16 juli 2023 om 20.00 uur op Canvas te kijken. Begin dit jaar werd deze al in Nederland uitgezonden. Tijdens deze ontdekkingstocht door het Midden-Oosten laat Sinan Can de schoonheid van het gebied zien. Lees er hier alles over.

Dit bericht publiceerde ik op 5 januari 2023 voor het eerst op VlaamsKijken; het heeft een update gekregen op 16 juli 2023 nu het programma ook bij Canvas te kijken is.

Sinan op zoek naar het paradijs

Nu de stofwolken enigszins zijn opgetrokken gaan journalist Sinan Can* en documentairemaker Thomas Blom op een nieuwe ontdekkingstocht door het Midden-Oosten. Ze volgen de mythische rivier de Eufraat op zoek naar de mooiste landschappen, de meest kleurrijke mensen en de verborgen schatten. Jarenlang heeft Sinan verslag gedaan van de oorlog en de conflicten in het Midden-Oosten. Nu kan hij in de nieuwe BNNVARA-serie eindelijk de schoonheid van het gebied laten zien. Vanaf de berg Ararat in Oost-Turkije, volgt hij de Eufraat duizenden kilometers dwars door Syrië naar Irak, waar de rivier uitmondt; de plek die het Paradijs genoemd wordt.

Sinan Canan

Sinan Can: “Na jarenlang door het gebied te zijn gereisd, kan ik in deze serie laten zien hoe ik het Midden-Oosten óók beleef. Dat heeft geweldige verhalen opgeleverd die ons hebben ontroerd, verrast en doen glimlachen. Vanuit het perspectief van al die bewoners die hun eigen paradijs op aarde proberen op te bouwen. We volgen de Eufraat en voor een deel ook de Tigris omdat dit tweestromenland kenmerkend is voor het gehele Midden-Oosten. Alles komt hier bij elkaar. Op de vruchtbare gronden ligt de oorsprong van de beschaving. Er is in de wereld ook geen plek waar zo lang en zo vaak voor is gevochten. In deze serie blijkt weer dat je tussen de brokstukken van de oorlog vaak de mooiste parels kunt ontdekken. Met alle liefde gids ik de kijkers door dit adembenemend mooie gebied.”

Je kent Sinan Can van onder andere: Retour Kalifaat, My 9/11, Verraad van Chora en Bloedmineralen.

Eufraat

Zelf heeft Sinan Can een sterke persoonlijke band met de Eufraat, zijn ouders komen uit dorpjes aan de oever. Als ‘kind van de rivier’ reist hij vanaf de oorsprong door het herkomstgebied van zijn familie. Hij ontdekt hoe sterke vrouwen de mannelijke trots doorbreken om hun eigen paradijs te creëren. Verderop langs de Eufraat treft de tv-maker bewoners die vol overgave de geschiedenis en de schoonheid van hun land beschermen. Als hij de grens met Syrië passeert, wordt hij al snel verrast door een groep dansers die met veel plezier het leven weer oppakken. Dieper naar het zuiden stuit hij op de restanten van de vertellingen van Duizend-en-een-nacht. Hij leert hoe veel inwoners van Irak langzaam proberen te vergeten en vergeven. Via het machtige Babylon, vindt hij uiteindelijk het paradijs. De plek waar de Eufraat en de Tigris bij elkaar komen en waar volgens de overlevering de boom met de verboden vrucht staat.

Sinan op zoek naar het paradijs kijken

Sinan op zoek naar het paradijs is in Nederland (terug) te kijken via NPO Plus en NPO Start. Wil je alle afleveringen alvast kijken vanuit het buitenland, maak dan gebruik van een VPN Verbinding en zet de server op Nederland. Ik ga er vanuit dat terugkijken van Sinan op zoek naar het paradijs ook mogelijk is op VRT MAX na uitzending.

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 juli 2023 /