Sinan Can volgt Talkroute in docu Bloedmineralen

Sinan Can volgt Talkroute in documentaire Bloedmineralen. Hij laat zo zien hoe terreurgroepen miljoenen verdienen aan de grondstof talk.

Talkroute

In 2018 bleek uit cijfers dat Nederland de grootste importeur is van het mineraal ’talk’ vanuit Pakistan. Vanuit dat land en vanuit Afghanistan wordt het mineraal vervoerd naar de haven van Rotterdam. Hier wordt het verwerkt in producten die ook in de Nederlandse winkels liggen, zoals paracetamol, verf of cosmetica. In de documentaire Bloedmineralen, de Talkroute gaat Sinan Can op onderzoek. Van het winnen van de grondstof in de bergen tot aan het vervoer van de talkbrokken met vrachtwagens naar de grens.

Bloedmineralen

Onderweg ontdekt hij dat terreurgroepen als de Taliban miljoenen aan de grondstof verdienen. Zijn Nederlandse bedrijven zich er bewust van dat aan de grondstof die zij in hun producten verwerken, veel geld is verdiend voor een bloedige strijd? Sinan Can: “Het systeem van corruptie maakt het voor terreurgroepen gemakkelijk om geld af te dwingen van hardwerkende mensen. Door extra wegenbelasting te eisen aan chauffeurs of het afpersen van fabriekshandelaren. Overal op de route verdienen terroristen geld. De talkpoeder wordt in Nederland in veel dagelijkse producten verwerkt. Daarmee dragen consumenten, zonder dat ze zich daar bewust van zijn, bij aan een hevig conflict.”

Sinan Can

Sinan Can (1977) maakte voor BNNVARA eerder onder andere de documentaireseries De Arabische Storm, In het spoor van IS en De Verloren Kinderen van het Kalifaat. Dit jaar maakte hij De Lokroep en Staatsvijand nr. 1. In 2016 ontving hij de prijs Journalist voor de Vrede en in 2018 kreeg hij als Vredesheld de PAX Duif.  Hij heeft ook verschillende boeken geschreven. Hij was ook één van de gasten in het tweede seizoen van De geknipte gast.

Bloedmineralen, de Talkroute is 17 december om 22.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. 

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 december 2020 /