My 9/11 met Sinan Can en Floortje Dessing over de aanslagen

Sinan Can en Floortje Dessing maken voor het eerst een programma samen. Ze hebben met My 9/11 een documentaire tweeluik gemaakt over de impact van de aanslagen op 11 september twintig jaar geleden. Sinan Can is naar Aghanistan gegaan; Floortje Dessing bezocht de Verenigde Staten. Te kijken op vrijdagen 3 en 10 september om 21.30 uur bij BNNVARA op NPO1.

Aanslagen 9/11

Op 11 september 2021 is het twintig jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door meerdere terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. Niet lang daarna reageerden de Amerikanen met aanvallen op Afghanistan en een jarenlange militaire aanwezigheid in dat land. Momenteel is Afghanistan, na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen, één van de grootste brandhaarden in de wereld. In het BNNVARA documentaire-tweeluik My 9/11 reizen Sinan Can en Floortje Dessing naar Afghanistan en de Verenigde Staten om de impact te onderzoeken die 9/11 op de wereld heeft gehad. Ze portretteren mensen, die nog dagelijks de gevolgen van die dag ervaren. Daarbij wordt duidelijk dat het leed, de emoties, problematiek en verdere levensloop in beide landen meer met elkaar gemeen hebben, dan je op voorhand zou denken.

Interessant thema: zowel op Canvas als bij Videoland kun je nog meer over 9/11 kijken.

Floortje Dessing

Floortje Dessing (die je kent van haar reisprogramma’s – zoals Floortje blijf hier) vertelt: “Heel bijzonder om dit programma samen met Sinan te maken! Bij 9/11 denken we als eerste aan Amerika. Maar doordat de aanslagen in Afghanistan zijn voorbereid, en in de VS zijn uitgevoerd, hebben mensen in beide landen tot op de dag van vandaag te maken met de gevolgen. Kijk maar naar de huidige, vreselijke situatie in Afghanistan. In ons programma gaat het niet om de oorzaken en achtergronden van de aanslagen, maar juist om de menselijke verhalen.”

Sinan Can

Sinan Can (die je kent van indrukwekkende reportages als Verraad van Chora en Bloedmineralen) gaat verder: “Met dit tweeluik laten we zien hoe levens door een grote gebeurtenis met elkaar verbonden zijn. Voor andere documentaires reisde ik al eerder naar Afghanistan. Ik was er voor dit tweeluik voor het laatst in mei van dit jaar, toen de Amerikanen zich terugtrokken. Je voelde de spanning toen al: veel Afghanen waren bezorgd. Nu zien we in het nieuws dat dat terecht was.”

Geïnterviewden My 9/11

Floortje spreekt onder anderen met de New Yorkse politieagent David Chong, en Sinan met de Afghaan Shawali Khan, die twaalf jaar onterecht vastzat in Guantanamo Bay. Chong en Khan zullen elkaar niet kennen, maar hun verhalen raken elkaar wel. Agent Chong kwam als ‘first responder’ onder het puin van de Twin Towers terecht. Zestien jaar na de aanslagen werd hij ongeneeslijk ziek van de stoffen die vrijkwamen bij het instorten van de torens. De Afghaan Khan, nu terug in zijn land, is na vele ontberingen ook fysiek en mentaal kapot. Alleen voor zijn kinderen houdt hij het nog enigszins vol. Elizabeth Miller verloor haar vader bij de aanslagen in Amerika. Bashir Afsarzada verloor in Afghanistan zijn broer. Beiden zetten zich inmiddels in voor vrede en meer wederzijds begrip.

Foto: BNNVARA – Tom Cornelissen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 september 2021 /