Nick, Simon en Kees: The Beatles – Magical Mystery Tour

Nick, Simon en Kees: The Beatles – Magical Mystery Tour is een nieuw tv-programma van Nick Schilder, Simon Keizer en Kees Tol. De eerste twee mogen dan afscheid hebben genomen als muzikaal duo; ze maken nog steeds tv samen. Vandaag – vrijdag 30 juni 2023 – wordt om 16.40 uur Nick, Simon & Kees: The Beatles | De documentaire uitgezonden.

The Beatles – Magical Mystery Tour

Voor een nieuw avontuur als documentairemakers verdiepen Nick Schilder, Simon Keizer en Kees Tol zich in het leven van hun gezamenlijke muzikale helden: The Beatles*. Hiervoor doen ze hun eigen Magical Mystery Tour en reizen ze af naar Engeland om het verhaal van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr te ontdekken en vast te leggen. Wat maakt het dat The Beatles zo’n onuitwisbare indruk hebben achtergelaten? En wat is het mysterie achter hun populaire liedjes waardoor ze hedendaagse muzikanten nog steeds beïnvloeden? 

Nick & Simon en The Beatles

De muziek van The Beatles wordt gezien als de belangrijkste en invloedrijkste muziek, ontstaan in de jaren ‘60. Nummers als Let It Be, Here Comes The Sun en Hey Jude worden tegenwoordig nog steeds veel gedraaid. Nick Schilder*, Simon Keizer en Kees Tol ontmoeten mensen die dicht bij de bandleden staan en krijgen hiermee een interessant inkijkje in het leven van één van de meest populaire bands van de wereld. Ze starten hun reis in Liverpool. De stad waar John, Paul, Ringo en George opgroeiden en samen hun eerste muzikale stappen zetten. 

Julia Baird, Strawberry Field

Ze bezoeken onder andere Strawberry Field in Liverpool, wat in de jeugdjaren van John Lennon een weeshuis was van het Leger des Heils en waar nu een tentoonstelling over John Lennon is ingericht. Hij bezingt in het nummer Strawberry Fields Forever deze plek als een mooie jeugdherinnering, waar hij veel speelde met de kinderen uit het weeshuis. Ze ontmoeten hier Julia Baird, de halfzus van John, die tegenwoordig ere-directeur van dit Strawberry Field is, waarmee ze een project is gestart om kansarme jongeren een mogelijkheid te bieden op de arbeidsmarkt. En hoewel Julia eigenlijk alleen daarover wil praten, gooit Kees Tol al zijn charmes in de strijd om toch ook de verhalen over haar bekende broer te ontfutselen. 

Beatles Roadmanager Tony Bramwell

Net zoals The Beatles reizen Nick, Kees, en Simon* na Liverpool af naar Londen. De stad die de muziek van de groep tot nog grotere hoogte bracht. In Londen ontmoeten zij onder anderen Tony Bramwell. Hij kent The Beatles vanaf kleins af aan en wordt later hun roadmanager. Als iemand The Beatles door en door kent, is hij het wel. In de Twickenham Film Studio’s spreken ze met hem af. Op deze locatie zijn verschillende films opgenomen en zijn er iconische nummers tot stand gekomen voor hun laatste album. Toepasselijk genoeg is dit ook de laatste stop voor onze Volendammers. Maar niet voordat ze deze bijzondere reis muzikaal afsluiten met de verschillende gasten die ze tijdens hun eigen Magical Mystery Tour hebben ontmoet.

Nick, Simon en Kees: The Beatles – Magical Mystery Tour kijken

Nick, Simon en Kees: The Beatles – Magical Mystery Tour is te kijken vanaf 18 mei om 21.30 uur bij AVROTROS op NPO 1. Je kunt de afleveringen ook terugkijken via NPO Plus en NPO Start, waar je de afleveringen vooruit kunt kijken. Vanuit het buitenland doe je dat met behulp van een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Geniet je van dit soort shows, kijk dan bijvoorbeeld ook Nick, Simon & Kees: Take a chance on me over ABBA.

Documentaire

Wist je dat Nick, Kees en Simon ook een documentaire bij de Magical Mystery Tour hebben gemaakt Gedurende zes afleveringen bezochten de Volendammers locaties die van betekenis waren voor de band en spraken ze met mensen die de carrière van John, Paul, Ringo en George van dichtbij hebben meegemaakt. Deze documentaire – die te kijken is op vrijdag 30 juni om 16.40 uur – is het eindresultaat van hoe Nick, Kees en Simon de geschiedenis van The Beatles op eigen wijze hebben vastgelegd.

Nick & Simon gestopt; toch op tv

Nick & Simon zijn als muzikaal duo* gestopt. Je kon recent nog kijken naar hun afscheidsconcert. Maar ze maken nog steeds programma’s, zoals recent ook Strandgasten. Kees Tol zag je recent nog op tv in Make Up Your Mind 2023.

Meer over de inhoud van Nick, Simon en Kees: The Beatles – Magical Mystery Tour

Aflevering 1

Voor een nieuw avontuur als documentairemakers verdiepen Nick, Simon en Kees zich in het leven van hun gezamenlijke muzikale helden: The Beatles. Ze starten in Nederland, wel in het West-Friese dorpje Blokker: de plek waar The Beatles in 1964 optraden. Hun reis wordt vervolgd in Liverpool, de plek waar Ringo Starr, George Harrison, Paul McCartney en John Lennon opgroeiden. Hier duiken de Volendammers in de jeugd van de mannen. Zo bezoeken ze de huizen waar de bandleden opgroeiden en brengen ze een bezoekje aan de wereldberoemde Penny Lane.

Aflevering 2

Nick, Simon en Kees ontmoeten Colin Hanton en Rod Davis, twee muzikanten die vroeger in The Quarrymen zaten, het schoolbandje van John Lennon dat later zou uitgroeien tot The Beatles. Colin en Rod waren erbij op de dag dat John Lennon en Paul McCartney elkaar leerden kennen. Ze nemen het drietal mee naar de plek van de ontmoeting. Daarna gaan ze langs bij Roag Best, de halfbroer van voormalig drummer Pete Best. Zijn familie speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van The Beatles. Ze sluiten af bij David Bedford, hij noemt zichzelf The Beatles detective en doet al jaren onderzoek naar sleutelmomenten in de geschiedenis van de band.

Aflevering 3

Nick, Kees en Simon bezoeken twee belangrijke bars voor de carrière van The Beatles. Ze treffen daar de coverband Beatles Complete aan: vier jongens die in de huid kruipen van John, Paul, Ringo en George. Later die avond hebben ze afgesproken met de Liverpoolse radiohost Pete Price die de Volendammers met zijn verhalen meeneemt naar het Liverpool van de jaren 60. Ze sluiten af met een bezoekje aan Strawberry Field, de plek die voor John Lennon de inspiratie is voor zijn nummer Strawberry Fields Forever. Ze hebben daar afgesproken met voormalig Beatles-secretaresse Freda Kelly, die een dierbare relatie had met alle vier de Beatles-leden.

Aflevering 4

Nick, Kees en Simon hebben een ontmoeting met de halfzus van John Lennon. Ze vertelt over haar broer op een plek die tekenend is voor hun jeugd: Strawberry Field. Het is tijd om hun avontuur in Liverpool af te sluiten en dat doen ze op een bijzondere manier. Nick en Simon zingen onder begeleiding van een strijkkwartet het liedje Eleanor Rigby, op de plek waar John Lennon en Paul McCartney elkaar ooit ontmoeten. Ze vervolgen hun reis in Londen, de stad waar The Beatles wereldberoemd werden. Hier hebben ze afgesproken met David Stark en Richard Porter. Beide heren zijn al jaren Beatlesfan en weten alles over de band en hun tijd in Londen.

Aflevering 5

Nick, Kees en Simon zijn in Londen, de stad waar The Beatles hun grote internationale successen behaalden en waar het begrip Beatlemania een wereldwijd fenomeen werd. Ze spreken muziekjournalist Hannah Ewens, die een boek heeft geschreven over ‘fangirls’. Ook ontmoeten ze de kapper die jarenlang verantwoordelijk was voor de kapsels van The Beatles en zijn eigen haarsalon runde in de Apple Tailoring-boutique, een van de ondernemingen van The Beatles. De mannen komen nog dichterbij, want ze spreken ook Jenny Boyd, de schoonzus van George Harrison. Jenny ging mee op de welbekende spirituele reis naar India.

Aflevering 6

Nick gaat in de leer bij sitarspeler Jonathan Mayer. George Harrison leerde het Indiase instrument bespelen in de jaren 60 en dat lijkt Nick ook wel wat. Hierna bezoeken Nick, Kees en Simon de plek waar The Beatles-film Yellow Submarine in première ging. Dit doen ze samen met David Stark die toentertijd bij de première aanwezig was. Ten slotte hebben ze afgesproken met Tony Bramwell, de tourmanager van The Beatles. De Volendammers ontmoeten hem in de iconische Twickenham Film Studios. The Beatles hebben hier veel muziek gemaakt en verschillende films opgenomen. De perfecte plek om hun Beatles-avontuur muzikaal af te sluiten.

Foto: HEUS

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 juni 2023 /