Strafpleiters met Gilles De Coster in herhaling op Canvas te kijken

Strafpleiters met Gilles De Coster is deze zomer in de herhaling op Canvas te kijken. In de zesdelige human-interest reeks uit 2017 vertellen acht strafpleiters openhartig over hun vak. Zo ontdekken we hoe ze (proberen) overeind (te) blijven in een alsmaar radicaler klimaat van terreur, hypermedia en spektakelprocessen. Strafpleiters met Nathalie Buisseret, Walter Damen, Jan De Man, Abderrahim Lahlali, Sven Mary, Joris Van Cauter, Katrien Van der Straeten en Nina Van Eeckhaut. De reeks is vanaf woensdag 21 juni om 20.30 uur bij Canvas te zien en al volledig te kijken op VRT MAX. Hier lees je er alles over.

Strafpleiters: afleveringen

Interviewer Gilles De Coster peilt naar de impact van ons woelig tijdsgewricht op het leven en werk van de strafpleiters. De biecht van de mens achter het pleidooi in zes thematische afleveringen. De thema’s in Strafpleiters zijn:

 1. Slachtoffers en daders – hoe is de relatie tussen strafpleiter en cliënt?
 2. Mediacircus – De strafpleiters spelen hun rol in het mediacircus.
 3. De arena – Wie zijn alle spelers in de rechtszaal?
 4. Terreur – Hoe voelt het om een terreurverdachten te verdedigen?
 5. De bedreigde rechtsstaat – is onze rechtsstaat bedreigd?
 6. Zonder toga – Wie zijn de strafpleiters buiten de rechtbank?

Onderaan dit artikel lees je meer over de inhoud van de afleveringen; deze informatie komt uit het persbericht van 2017.

Geïnterviewde Strafpleiters

De acht strafpleiters zijn:

 • Nathalie Buisseret, bekend van onder andere de zaak van de Delhaize-zuurgooier.
 • Walter Damen*, bekend van onder andere de zaak rond Sharia4Belgium. Je kunt hem ook kennen van De Verraders
 • Jan De Man, bekend van onder andere de zaak over Jonathan Jacob.
 • Abderrahim Lahlali, bekend van onder andere de racisme-aanklacht tegen Bart De Wever.
 • Sven Mary*, bekend van onder andere de zaak rond Salah Abdeslam. (Hij was eveneens te zien in Therapie seizoen 2).
 • Joris Van Cauter, bekend van onder andere de zaak van de Aquino’s.
 • Katrien Van der Straeten, bekend van onder andere de zaak van de parachutemoord.
 • Nina Van Eeckhaut, bekend van onder andere de zaak over Kim De Gelder en Kitty Van Nieuwenhuysen. (Recent werd ze nog geïnterviewd voor Alleen Elvis).

Strafpleiters kijken

Wil je Strafpleiters kijken, dan kan dit vanaf 21 juni 2023 iedere woensdagavond om 20.30 uur bij Canvas. Alle zes de afleveringen staan daarnaast op VRT MAX. Strafpleiters terugkijken vanuit het buitenland, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet.

Gilles De Coster: Strafpleiters

Gilles De Coster zei in het persbericht ter aankondiging van Strafpleiters in 2017 het volgende: “Ik ben heel blij dat ik dit programma mag maken. (…) Ik heb een geprivilegieerde kijk gekregen op het ongewone en ongemeen boeiende leven van strafpleiters. Hoe zij leven voor hun job, en hoe die passie hen ook confronteert met de donkere kant van de maatschappij en hun eigen geweten.  Het was heerlijk om diepgaande gesprekken te voeren met mensen die van het woord hun vak hebben gemaakt. En ik ben opgetogen met het resultaat: een inkijk in de wereld van acht vooraanstaande strafpleiters.

Gilles De Coster

Gilles De Coster deed – vooraleer hij journalistiek begon te studeren – een jaar rechten. Zijn belangstelling voor justitie is gebleven en zijn jaar ‘in de rechten’ was een goede basis voor dit programma. Anno 2023 kennen we hem natuurlijk van De Mol. En hij maakte meer interview reeksen, zoals Procureurs, Misdaaddokters en Strafrechters. In een heel andere thema, maar wel met dezelfde opzet: Sekswerkers.

Hieronder lees je wat er in het persbericht in 2017 werd geschreven over de strafpleiters in deze Canvas reeks en over de afleveringen. Waar iemand werkt, kan dus veranderd zijn in de loop der jaren. Ook kunnen er spraakmakende zaken bij zijn gekomen.

Nathalie Buisseret

Ondanks haar mediaschuwheid staat Nathalie Buisseret bekend als een van de beste vrouwelijke strafpleiters van het land. Ze was getrouwd met Sven Mary, met wie ze een kantoor runde. Daarna maakte ze een doorstart met haar eigen kantoor. Ze werkt aan de balie van Brussel. Haar bekendste zaken zijn die van de Delhaize-zuurgooier, Michelle Lelièvre en de Aquino’s.

Walter Damen

Als advocaat van Sharia4Belgium-boegbeeld Fouad Belkacem promoveerde Walter Damen* van Antwerpse naar nationaal bekende pleiter. Hij schreef een boek over de impact van terreur op onze samenleving (Dreigingsniveau 4*). Hij richtte ook het deradicaliseringscentrum DeRadiAnt op in Antwerpen. Met zijn oom Hubert Damen stond hij op de planken in een assisentoneelstuk. Walter Damen werkt aan de balie van Antwerpen. Zijn bekendste zaken zijn die van Sharia4Belgium, de kasteelmoord en Kim De Gelder.  

Jan De Man

Jan de Man heeft het meeste ervaring van alle strafpleiters in deze reeks. Hij geniet een reputatie als flamboyant pleiter. Hij maakte naam als advocaat van Carl De Schutter in het proces rond veekeurder Van Noppen. En hij verdedigde het Bijzondere Bijstandsteam (‘de Botinnekes’) in de zaak Jonathan Jacob. Jan de Man werkt aan de balie van Antwerpen. Zijn bekendste zaken zijn die van veekeurder Van Noppen, Jonathan Jacob, Tijl Teckmans en Leslie Huysmans.

Abderrahim Lahlali

Abderrahim Lahlali raakte bekend als advocaat van de broers Elouassaki in het Sharia4Belgium-proces. Hij diende ook namens de Marokkaans-Antwerpse gemeenschap een klacht in tegen de Antwerpse burgemeester Bart de Wever, wegens vermeend racisme tegenover Marokkaanse Berbers. Abderrahim Lalahli is gemeenteraadslid in Ronse voor CD&V en werkt aan de balie van Gent. Zijn bekendste zaken zijn die rond de Antwerpse basisschool De Blokkendoos, Sharia4Belgium en de klacht tegen Bart De Wever.

Sven Mary

Sven Mary* verwierf internationale faam nadat hij Bataclan-terrorist Salah Abdeslam kortstondig bijstond. Met zijn cassante stijl veroorzaakt meester Mary geregeld een opstoot in de media. Stelling nemen tegen de gevestigde machten ziet hij als zijn persoonlijke missie. En zijn bijnaam ‘l’avocat des crapules’ draagt hij met trots. Hij werkt aan de balie van Brussel. Zijn bekendste zaken zijn die van Salah Abdeslam, de Aquino’s en Fortis.

Joris Van Cauter

Joris van Cauter heeft een stevige reputatie als procedurepleiter. Hij werd nationaal bekend als raadsman van voormalig bisschop Roger Vangheluwe. Hij schrijft met regelmaat opiniestukken waarin hij waarschuwt voor trends die de rechtsgang bedreigen, zoals slachtofferisme en klassenjustitie. Meester Van Cauter is ook moraalfilosoof. Hij werkt aan de balie van Gent. Zijn bekendste zaken zijn die van de kasteelmoord, de Aquino’s en Yolande Magy.

Katrien Van der Straeten

Katrien Van der Straeten startte haar eigen kantoor in Dendermonde, nadat zij jarenlang werkte bij haar leermeester Vic Van Aelst. Ze verwierf bekendheid in binnen- en buitenland als advocaat van Els Clottemans in het proces over de parachutemoord. Zij werkt aan de balie van Dendermonde. Haar bekendste zaken zijn die van de parachutemoord en de roofmoord op Aurore Ruyffelaere.

Nina Van Eeckhaut

Bij Nina Van Eeckhaut zit pleiten in het DNA. Haar vader is de iconische strafpleiter, Piet van Eeckhaut, wiens kantoor ze overnam na zijn overlijden. Er steekt Gents temperament in haar betogen. Zij werkt aan de balie van Gent. Haar bekendste zaken zijn die Kim de Gelder, Kitty Van Nieuwenhuysen en de zogenaamde babymoordprocessen. 

Meer over de inhoud van de Strafpleiters, Canvas:

Vedetten en underdogs

Strafpleiters zijn controversieel en moeilijk te vatten. We kennen ze als de vedetten van het strafproces, maar ook als de underdogs van Justitie. Ze laveren tussen beroepsgeheim en lekken uit het dossier, ze zijn mediaspelers en speelbal van de media. Daders verdedigen ze met even veel vuur als slachtoffers. Zelfs bij de gruwelijkste misdaad vechten ze voor de rechten van de beklaagde, want de juridische procedure is heilig. Strafpleiters lijken bereid het onverdedigbare te verdedigen.

Imagoprobleem

“We worstelen met een imagoprobleem: veel mensen hebben een negatief oordeel over ons, weinig mensen weten wat onze job precies inhoudt.” Het was de klacht die de strafpleiters het felst ventileerden tijdens voorbereidende gesprekken. Het is het uitgangspunt geworden van deze Canvas-reeks. Acht misdaadadvocaten vertellen hoe ze hun job beleven, hoe ze omspringen met de morele en juridische dilemma’s waarmee ze worden geconfronteerd in dagelijkse dossiers en spraakmakende processen.

De mens onder de toga

In de gesprekken steekt bijzondere aandacht voor de mens onder de toga: de ups, de downs, de adrenaline en de burnout. De thema’s hebben ook een actuele dimensie, want strafpleiters zijn bevoorrechte getuigen van de tijdgeest. In een tijdperk van terreur, repressie en justitiehervormingen staan de strafpleiters voor nieuwe uitdagingen. In een steeds radicaler klimaat van misdaad, mediahype en onderlinge concurrentie trachten ze overeind te blijven. Met de publieke opinie als volksjury, die online haar vonnis velt.

Meer over de inhoud van de Strafpleiters (Canvas) afleveringen:

Slachtoffers en daders

In de eerste aflevering peilt Gilles De Coster naar de relatie tussen strafpleiter en cliënt. Zijn alle strafpleiters even goed? Van welke cliënten zijn strafpleiters zelf bang? Hoe vertrouw je een mens die een gruweldaad heeft begaan? Hoe gaan strafpleiters om met een schuldige die wordt vrijgesproken, of een onschuldige die wordt veroordeeld?

De arena

In deze aflevering overschouwt Gilles De Coster samen met de advocaten de arena van de rechtszaal en praten ze over de verschillende spelers. Hoe bereiden de strafpleiters zich voor op een belangrijk proces? Zijn alle rechters even streng? Hoe hoog laaien de emoties op in de confrontatie met ‘de natuurlijke vijand’: de procureur (openbare aanklager)? Maar ook hoe gaan strafpleiters om met collega’s die ze als tegenstander hebben? Hoe reageren de nabestaanden van het slachtoffer op de advocaat van de dader? En wat zeg je tegen een cliënt die de zwaarste straf heeft gekregen?

Mediacircus

De assisenprocedure is aan het uitdoven, maar de emotionaliteit en spektakelwaarde van moordprocessen is gebleven. De strafpleiters spelen – vaak tegen wil en dank – hun rol in het mediacircus. Ze voelen de impact van sociale media en lekken uit het dossier. In deze aflevering geven ze hun kritische kijk op recente mediatieke zaken zoals de kasteelmoord, het dossier Vangheluwe en de parachutemoord. Zaken waarin ze zelf hebben gepleit.

Terreur

In dit tijdperk van terreur spelen strafpleiters een bijzondere rol. Hoe voelt het om een terreurverdachte te verdedigen? Leren ze de mens achter de terrorist kennen? Wat is de ultieme drijfveer om het te doen? Het levert publiciteit op, maar wie een publieke vijand verdedigt, riskeert er zelf een te worden. Sven Mary maakte het mee met Salah Abdeslam. Walter Damen en Abderrahim Lahlali met Sharia4Belgium.

Bedreigde rechtstaat

“In naam van de veiligheid leveren we in op onze rechten en vrijheden”, poneren meerdere advocaten. Wat zijn de gevaren? Hebben we te veel ingeleverd? Hebben parket en speurders te veel macht gekregen? Staan de rechten van verdediging onder druk, is de positie van de strafpleiters verzwakt? Is onze rechtstaat bedreigd? En hoe kijken de strafpleiters naar de hervormingen en de schimmelkelders van Justitie?

Zonder toga

Wie zijn de strafpleiters buiten de rechtbank? Hoe gaan ze om met ups en downs, adrenaline en burnout? Hoe zwaar weegt hun beroep op het gezin? Wat zijn de uitlaatkleppen in een job die nooit stopt? En als we weten dat één op de drie advocaten leeft van een minimumloon: hoe houden ze zich overeind als ondernemers, in een felle concurrentiestrijd met andere advocaten? Gilles De Coster gaat op zoek naar de mens en de manager achter het pleidooi.

Foto: Woestijnvis

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 juni 2023 /