Het jaar van Yoica (De Kock): documentaire over wielrenster

Wielrenster Yoica De Kock is gevolgd door regisseur Els Gillaerts voor de documentaire Het Jaar van Yoica, die nu bij VRT 1 (donderdag 1 juni 2023, 20.40 uur) en VRT MAX te kijken is. Een jaar geleden sloeg het noodlot toe voor Yoica De Kock toen ze aan het begin van haar wielercarrière bij een ongeval haar voet en een deel van haar onderbeen verloor.

Documentaire Het jaar van Yoica

De documentaire Het jaar van Yoica volgt haar vanaf de dag dat haar lange revalidatie start tot een jaar na haar geplande wielerdebuut. Regisseur Els Gillaerts was erbij op de belangrijkste momenten in haar revalidatie en leven, op momenten van hoop en vooruitgang, maar ook van eenzaamheid en ontgoocheling. Het verhaal van Yoica is er voor wie van dichtbij of veraf met tegenslag te maken krijgt. Een ongeval haalt de kranten, maar wat er nadien gebeurt, blijft meestal binnen de muren van een ziekenhuis. 

Kijktip: de documentaire Rebound.

Yoica De Kock over documentaire

Yoica De Kock vertelt: “In één klap zag mijn leven er voorgoed anders uit. Dromen en zekerheden moest ik inruilen voor twijfels en vrees, maar zelfs uit het grootste verdriet groeien nieuwe kansen. Ik wil niet meer denken aan de dingen die niet meer mogelijk zijn. Door te focussen op de dingen die nog wél kunnen, probeer ik mijn leven langzaamaan weer op de rails te krijgen.”

Yoica De Kock

Op haar 28ste genoot Yoica De Kock van elke dag die kwam. Ze had een huisje gekocht in De Klinge en was net begonnen als uitzendconsulente, maar het allergelukkigst was ze op de fiets. Ze had haar zinnen gezet op een wielercarrière. Daarom had ze zich aangesloten bij een wielerploeg, trainde ze tot vijftien uur per week en was ze helemaal klaar om op 1 mei 2022 haar allereerste wedstrijd bij de elitevrouwen te rijden.  

Yoica De Kock: ongeval

Maar exact twee weken voor haar debuut in het wielerpeloton gaat het fout. Op zaterdag 16 april wordt Yoica De Kock tijdens een trainingsrit aangereden door een vrachtwagen. Ze belandt onder een van de wielen en verliest haar voet en een deel van haar onderbeen. Met de riem van een getuige bindt ze zelf haar been af en voorkomt ze dat ze leegbloedt. 

Kan ik nog fietsen?

Of ze wel ooit nog zal kunnen fietsen, wil Yoica De Kock meteen weten als ze ontwaakt in het ziekenhuis. Ze is vastberaden om haar leven opnieuw op te pikken. Ze wil een leven leiden zoals elke andere jonge vrouw én wil sportief opnieuw grenzen aftasten.  

Els Gillaerts

Het jaar van Yoica is een documentaire van regisseur Els Gillaerts. “Het is heel inspirerend om te zien hoe Yoica omgaat met wat haar is overkomen. Er is haar overtuigde geloof om opnieuw een normaal leven te leiden, de eindeloze kracht om nog maar eens recht te krabbelen na een zoveelste domper en de onverzettelijkheid om haar doelen te bereiken. Op 1 mei 2023, exact een jaar na haar geplande debuut in het peloton, wil Yoica absoluut weer op een fiets zitten.”

Het jaar van Yoica kijken

Het jaar van Yoica is te kijken op donderdag 1 juni om 20.40 uur op VRT 1 en terugkijken kan via VRT MAX. Wil je vanuit Nederland VRT MAX gebruiken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België zet.

Documentaires over wielrennen

Documentaires over wielrennen zijn er sowieso de afgelopen tijd veel verschenen. Al ging het dan natuurlijk vooral over het profpeloton (waarin zeker ook de nodige tegenslagen voorbij kwamen). Ik zet ze op een rijtje:

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 juni 2023 /