Rutger en de Nationalisten: Rutger Castricum & nationalisme

Rutger Castricum is nieuwsgierig naar hoe nationalisten denken. Maar ook naar waarom ze zo denken. Hij onderzoekt het in Rutger en de Nationalisten sinds dinsdag 9 mei wekelijks om 20.25 uur te kijken op tv bij POWNED op NPO3. De laatste aflevering – op dinsdag 13 juni 2023 – is extra interessant voor kijkers van VlaamsKijken, omdat hier ook wordt in gegaan op nationalisme in Vlaanderen en de wens om Nederland en Vlaanderen te herenigen.

Rutger en de Nationalisten

Het nationalisme is een stroming in de politiek die beladen is. Sommige mensen hebben de neiging om er geen aandacht aan te willen besteden. Ze zijn bang dat alles wat je aandacht geeft groeit. Rutger Castricum duikt hier verder in voor zijn nieuwe tv-programma Rutger en de Nationalisten. In iedere aflevering gaat Rutger Castricum open en kritisch het gesprek aan. Wat beweegt deze aanhangers van het nationalisme? Waar komen hun zorgen en boosheid vandaan? En wat moet er allemaal gebeuren om ons land zo te vormen zoals zij dit voor zich zien? 

Je zag Rutger Castricum eerder in onder andere de remake van een Vlaams programma: De Tijd van Ons Leven

Nationalisme & justitie

In de eerste aflevering van Rutger en de Nationalisten volgt Rutger Castricum* drie mensen die zich al lange tijd nationalist noemen en daarin dusdanig ver zijn gegaan, dat ze in aanraking zijn gekomen met justitie. Zo gaat hij op pad met Ben, een bekend gezicht in het extreemrechtse circuit. Hij is ooit opgepakt omdat hij werd verdacht van het in brand steken van een Rotterdamse moskee. Géza werd veroordeeld voor zijn uitspraken in een podcast van de extreemrechtse groepering Erkenbrand en Mick is zelfs op de terreurlijst terechtgekomen terwijl hij marinier was in het Nederlandse leger.

Nationalisme & jongeren

In de media zien we vaak de wat oudere mensen reflecteren op politiek en maatschappij, ook als het gaat om een stroming als nationalisme. Maar er zijn ook jongeren die dit gedachtegoed aantrekkelijk vinden, zo ontdekken we in aflevering 2. Rutger spreekt drie jonge mensen die het nationalisme aanhangen, de een extremer dan de ander. Zo komt Rutger in contact met Iem, de voorzitter van de jongerenorganisatie van de FVD. Maar ook met Mathijs, een conservatieve christen die uit een reformatorisch gezin van elf komt. Ook zijn jongeren vaak actief in online chatgroepen, zoals Hermanus. In deze groep wordt bijvoorbeeld de Holocaust ontkend en Hitler verheerlijkt.

Wantrouwen

Tijdens corona nam het wantrouwen jegens de overheid enorm toe. Complotdenkers haalden de voorpagina’s van de kranten. Ook nationalisten keren zich nadrukkelijk tegen de overheid en daarom lijkt er vaak een verband te zijn tussen deze twee groeperingen. Rutger Castricum volgt nationalisten die zich fel kanten tegen de overheid en zich ook afficheren met bepaalde complotten. Rutger ontmoet Jason en Clint, die beweren dat een rijke elite ervoor zorgt dat Nederland wordt ‘omgevolkt’ om zo onze vrijheid in te perken. Ook spreekt Rutger met Nick, die zoveel mogelijk onafhankelijk wil zijn van de overheid en daardoor zelfvoorzienend leeft. Dit is te zien in aflevering 3.

Platteland

De kloof tussen stad en platteland is een thema wat steeds meer aandacht vraagt. De verkiezingsoverwinning van de BBB sprak boekdelen. Op het platteland zijn er dan ook genoeg nationalisten te vinden, zo zien we in aflevering 4. Rutger volgt boerin Nynke, die ook gemeenteraadslid is voor Belang van Nederland in het Friese Tietjerkstradeel. Vervolgens gaat Rutger verder naar Ter Apel, waar Harry de buurt onveilig heeft zien worden door het vluchtelingenbeleid. Tot slot ontmoet Rutger palingvisser Patrick in Volendam, een van de laatste vissers die hier nog actief is.

Politiek

In de jaren tachtig was politicus Janmaat persona non grata op het Binnenhof. Nu zijn politici in Den Haag of op lokaal niveau openlijk nationalistisch en gebruiken ze dezelfde termen als Janmaat toen. Rutger volgt drie nationalisten binnen de politiek. Zo spreekt hij Sebastian Kruis, het enige gemeenteraadslid van de PVV in Den Haag. Maar ook Marco van den Boomgaard, die naast zijn salesbaan ook fractievoorzitter en raadslid is van FVD. Vervolgens spreekt Rutger een nieuw iemand binnen de politiek. Michel Reijinga is een van de bekendste demonstranten van Nederland en wil met zijn politieke partij ‘Samen voor Nederland’ actie blijven voeren.

Grenzen

Behalve Nederlands nationalisme is er ook nationalisme dat indirect over Nederland gaat. Bijvoorbeeld de wens van sommige Belgen om Vlaanderen te laten herenigen met Nederland. Of Fries nationalisme, waarin Friezen juist onafhankelijkheid bepleiten. Wat bepleiten zij en in hoeverre lijken al deze vormen van nationalisme op elkaar? Rutger volgt een Friese nationalist, Seye. Hij wordt liever niet geassocieerd met ‘Hollanders’ en wil dat Friesland meer zeggenschap krijgt. Ook gaat Rutger de grens over en ontmoet hij Dries Van Langenhove en de jonge Jens, die beide een groot Nederland voor zich zien; een hereniging van Nederland en Vlaanderen.

Rutger en de Nationalisten kijken

Rutger en de Nationalisten wordt geproduceerd door Witte Geit en is vanaf dinsdag 9 mei wekelijks om 20:25 uur te zien op NPO 3. De serie bestaat uit zes afleveringen en wordt ook bingeable aangeboden op NPO Plus. Je kunt de afleveringen ook terugkijken via NPO Start. Dat kan eveneens vanuit het buitenland, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Foto: PowNed

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 juni 2023 /