Documentaire Milow (Jonathan Vandenbroeck): Great To Know You

Wist je dat je nu een documentaire over Milow (Jonathan Vandenbroeck) kunt kijken? Hij staat op Pickx en YouTube. Dit is een intiem portret achter de schermen van Milow’s meest recente album Nice To Meet You. Met live-opnames in de studio en interviews van mensen die hem het best kennen, niet alleen als Milow* maar ook als Jonathan Vandenbroeck.

Documentaire Milow

Zo ontdekken we in de documentaire Great To Know You de nauwe band die Milow (Jonathan Vandenbroeck) heeft met zijn fans. Hoever mogen zij komen? Dat de singer-songwriter inmiddels ook een vader is van 2 jonge kinderen, hield hij jarenlang voor zich. In Great To Know You ontdekt de kijker waarom hij net nu daarover wél zingt en spreekt. De dood van zijn drummer Oscar Kraal, en zijn eigen vader in 2008, dwongen Milow ertoe zijn focus te verleggen en zijn privéleven duidelijker in zijn songs toe te laten.

We zien in de documentaire ook Stef Bos, die momenteel meedoet aan Liefde voor muziek 2023.

Milow

Heeft Milow nog een introductie nodig? Naast Stromae is hij de absolute recordhouder met maar liefst 12 MIA’s op zijn naam. Met zijn monsterhit Ayo Technology, maar ook met de recentste toppers Howling At The Moon en ASAP onder de arm, toert Belgisch muzikale trots Milow maandenlang doorheen heel Europa. In Nederland leerden we hem beter kennen als deelnemer aan Beste Zangers, maar je ziet hem ook in Strandgasten. En dan is er nu natuurlijk zijn nieuwe EP Great To Know You.

Documentaire Great To Know You (Milow)

In de documentaire Great To Know You krijg je een verhelderende en openhartige blik achter de schermen. Gedurende 50 minuten loopt de kijker mee in het leven van Milow* aka Jonathan Vandenbroeck. Samen met de kijker kruipt hij de studio in en het podium op, maar hij neemt ook de camera mee naar huis. Dat bevindt zich niet langer in België, maar in het Amerikaanse Los Angeles.

Lieven Bulckens

De film is gemaakt door Lieven Bulckens, een jeugdvriend van Milow, en die persoonlijke connectie brengt de kijker op een eerlijke manier dicht bij het creatieve proces van de singer-songwriter en zijn leven in België en Los Angeles. 

Idee voor documentaire

Regisseur Lieven Bulckens vertelt hoe het project is begonnen. “Het idee om tijdens corona tijdelijk een nieuwe bubbel te vormen met een aantal hele goeie muzikanten en producers in de ICP-studios in Brussel, leek me zalig. Hoe ik alles ging capteren was in eerste instantie minder belangrijk. Die trip van vijf dagen leek me interessant. Er zijn heel veel muzikanten die net daar geen camera toelaten. Ik heb het gevoel dat je daar als artiest klaar voor moet zijn. Dat is niet gemakkelijk: kritieke beslissingen nemen met een camera in je nek. Artiesten leven toe naar zo’n momenten in de studio. Iedereen komt samen, en wat daar gebeurt bepaalt veel. Als documenatairemaker probeer je gesprekken en situaties dus constant te lezen en vooral te verdwijnen als je voelt dat iets niet belangrijk is voor je film. Na een tijd dwing je zo wel genoeg respect af bij iedereen en krijg je steeds meer ruimte en tijd.”

Interviews documentaire Milow

“Jonathan en ik zijn vrienden, maar ik moet ergens wel een verhaal of het begin ervan zien. Ik wist dat hij en zijn band door een heftige periode waren gegaan met de dood van Oscar Kraal. Maar veel meer dan dat wist ik initieel niet. Wat me ook wel prikkelde was het idee om een vriend te interviewen. Hoe vaak zit je tegenover iemand die je goed kent, en neem je echt de tijd om te vragen wat je maar wil? Vier uur en half, verspreid over 3 interviews. Heerlijk vond ik dat. En ik wou vooral de mens laten zien die ik al jaren ken. Zijn drive, zijn openheid tijdens shows. Wanneer ik een te doordachte media-stem hoor, knap ik af. Daarom wou ik hem ook interviewen in het Nederlands. Als ik de film herbekijk voel ik dat hij tegen mij babbelt en de camera staat er toevallig bij”, aldus regisseur Lieven Bulckens.

15 jaar beeldmateriaal

Lieven Bulckens vertelt vertelt over de totstandkoming van de documentaire over Milow: “Iets wat veel artiesten doen, maar Milow* al jaren zeer consequent doet, is filmen voor zijn social media. Bij concerten is er vaak een foto- en videograaf mee. Er is dus heel veel beeldmateriaal van de afgelopen 15 jaar. Als filmmaker is dat ongelofelijk dankbaar, je kan gemakkelijk teruggaan in de tijd en een vertrekpunt kiezen. De show in de Lotto Arena begin 2020, net voor de eerste lockdown, was heel handig als chronologisch vertrekpunt.”

Privé-leven Milow

“Tijdens ons eerste interview kwamen de meeste thema’s al aan bod, en daarmee lag de structuur van de film al redelijk snel vast. Zijn kinderen en gezin spelen natuurlijk een grote rol in zijn leven maar hoe laat je dat zien op een manier die voor de betrokkenen ok is? Social media geven ons de indruk dat het normaal is om overal binnen te kijken, maar ik heb heel veel respect voor mensen die daar iets bewuster mee omspringen. Het was dus even zoeken naar een manier om Jonathans privéleven in beeld te brengen”, legt Lieven Bulckens uit. Hij gaat verder: “Maar dat het erin moest, was evident. Zonder naar Milow’s thuis in Los Angeles te trekken en te laten zien wat die plek voor hem betekent, ken je Jonathan van de afgelopen tien jaar gewoon niet. Eens we die scenes ook gefilmd hadden, wist ik dat we rond waren.”

Milow maakt songs voor zijn kinderen

In dit nummer draagt hij een belangrijke boodschap uit naar zijn kinderen: “Songs die ik nu maak, het feit dat die er altijd zullen zijn voor mijn kinderen om naar terug te grijpen, dat is heel krachtig.” Jonathan Vandenbroeck, die zijn kinderen nooit het gevoel wil geven dat muziek boven hen gaat, blijkt een zachte, aanwezige vader van een getalenteerde dochter en een energieke zoon. Thuis in L.A. is het voor hem dan ook niet moeilijk om de Milow-knop naar een lagere stand te draaien: “Opgeladen batterijen zorgen bij mij ook altijd voor nieuwe ideeën.”

Documentaire over Milow kijken

In de documentaire krijgt de kijker niet alleen te zien hoe het laatste nieuwe album tot stand kwam, maar ontdekt hij ook de verhalen achter de steeds uit het leven gegrepen songs die Milow keer op keer uitbrengt. “Het doel de komende jaren is om puurder en puurder te worden in het schrijven van mijn songs”, zegt hij er zelf over. De nooit eerder geziene blik in het leven en creatief proces van Milow, is te zien in de Pickx+ documentaire Great To Know You. Ben je geen Pickx+ abonnee? Geen probleem: je kunt de documentaire over Milow kijken op Youtube.

Foto: Pickx+ – Charlie DeKeersmaecker

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 april 2023 /