Big Brother 2023 finale: kandidaten België en Nederland

Update: Bart Vandenbroek winnaar Big Brother 2023 (1e Vlaming die wint)

De finale van Big Brother 2023 komt steeds dichterbij! We weten op zaterdag 1 april wie Big Brother 2023 winnaar is. Wordt het Jason Glas, Jolien Bosch of Bart Vandenbroek? Charlotte Denamur moest het spel donderdag 30 maart verlaten. Ontdek alles over deze deelnemers in het Big Brother huis die voor de winst gaan. En lees meer over de kandidaten, die zij de afgelopen tijd hebben verslagen? We zetten alle deelnemers en voormalig deelnemers van Big Brother 2023 op een rijtje.

Big Brother 2023

Big Brother 2023 is sinds maandag 9 januari 2023 weer van start gegaan bij Play4 en RTL5. De eerste elf bewoners zijn het huis in gegaan; vier vrouwen, zeven mannen. Van de deelnemers die starten in Big Brother 2023 komen er vijf uit België en zes uit Nederland. Ontdek in dit artikel alles over de Big Brother 2023: kandidaten uit België en Nederland. Maak kennis met Bart, Charlotte, Michelangelo, Judy, Ali, Chayron, Rob, Chelsea, Danny, Jason en Lindsey. Later kwamen ook Jolien, Ilse, Chiara, Ias en Jacqueline het Big Brother huis in als bewoners.

Hoe het is om één van de Big Brother kandidaten te zijn? Wie kan dat beter beschrijven, dan één van de bewoners van het eerste uur, namelijk Sabine Wendel. Dat deed ze dan ook in het boek Big Sister.

Big Brother 2023 kandidaten

Bart Vandenbroek, Charlotte Denamur, Michelangelo Amendola, Judy Proost, Ali Burhan, Chayron Herman, Rob Groenendijk, Chelsea Ausma, Danny Volker, Jason Glas en Lindsey Rademaker-Merion zijn de eerste inwoners van het Big Brother huis 2023. In de eerste aflevering zijn ze voorgesteld aan het publiek door Geraldine Kemper en de nieuwe Vlaamse presentatrice Tatyana Beloy. Bart Vandenbroek, Charlotte Denamur, Michelangelo Amendola, Judy Proost en Ali Burhan zijn allemaal afkomstig uit België. Chayron Herman, Rob Groenendijk, Chelsea Ausma, Danny Volker, Jason Glas en Lindsey Rademaker-Merion zijn de Nederlandse Big Brother kandidaten. Later zijn Jolien Bosch, Ilse De Weyer, Chiara Siddu, Ias Nauwelaerts en Jacqueline Leijzer het huis is.

Bewoners Big Brother 2023

Benieuwd wie de huidige bewoners van Big Brother 2023 zijn? Hieronder stellen we ze uitgebreid aan je voor. Daarnaast werken we dit artikel bij als er nieuwe deelnemers hun intrede doen in het Big Brother huis, maar natuurlijk passen we het artikel ook aan wat afvallers betreft.

Nederlandse kandidaten Big Brother 2023.

Jason Glas

De twintigjarige Jason Glas uit Beverwijk is op dit moment de jongste bewoner van het Big Brother Huis. Hij mag dan de Benjamin van de groep zijn, dat betekent niet dat hij zich in de luren laat leggen. “Ik ben niet van plan mijn mond dicht te houden”, aldus Jason Glas. Hij komt voor één doel: winnen! Het spelelement is voor hem belangrijker dan gezelligheid in het huis.

Jason Glas hoopt eigenlijk dat er medebewoners zijn met wie hij minder klikt, zodat er interessante situaties en gesprekken kunnen ontstaan. Jason is niet van plan om de lieve jongen uit te hangen en is zeker bereid om hier een daar een streek te leveren en bondjes aan te gaan. Sowieso is Jason heel competitief; hij heeft altijd gegamed op hoog niveau als e-sporter. Zo kwam hij uit in de eredivisie als FIFA e-sporter bij bijvoorbeeld AZ, Fortuna Sittard en PEC Zwolle.

Vlaamse kandidaten Big Brother 2023

Jolien Bosch

De 29-jarige Jolien uit Hoeselt zegt: “Je wil niet weten hoe graag ik dit wil.” Ze staat op dit moment op een kruispunt in haar leven, ze heeft de afgelopen acht jaar keihard gewerkt in haar eigen nagelsalon (Nails Jolien) en is toe aan verandering. Alle afspraken voor dit jaar heeft ze dan ook voorlopig geschrapt. Ze is ervan overtuigd dat Big Brother het juiste avontuur is voor haar. Jolien gaat confrontaties niet uit de weg en neemt geen blad voor de mond. ​ Ze doet mee om het spel te spelen en uiteindelijk met de winst naar huis te gaan. 

Dat Jolien Bosch één van de Big Brother bewoners 2023 zou worden, was geen verrassing. Haar naam en foto lekten eerder per ongeluk al uit. Ze heeft voor haar intrede in het huis alles mee kunnen volgen. Kort over Jolien Bosch: ze heeft al veertien jaar een vriend en is verloofd.

Bart Vandenbroek

De 49-jarige Bart Vandenbroek uit Itegem is werkzaam als militair bij 11 GN BAT in Burcht. De duiker en paracommando ging al op zending naar Kosovo, Somalië, Libanon en in Afghanistan lag hij zes uur lang in een hinderlaag – zo lezen we in de Gazet Van Antwerpen. Toen hij vier maanden lang in Kosovo zat, was er geen internet. Er kon maar één keer per week gebeld worden. Dat dat betreft, is het verblijft in het Big Brother huis geen uitdaging voor hem. Dankzij zijn beroep bezit hij ook vaardigheden die andere bewoners niet zullen hebben. Hij wil heel graag weer een keer zonder telefoon, computer en andere technologie door het leven gaan.

Bart Vandenbroek zijn grote hobby is motorrijden, ook is hij trotse eigenaar van een 2 meter lange slang. Als hij zich aan iets of iemand irriteert zal je dat meteen merken. Hij zal twee keer wegkijken, maar de derde keer laat hij zeker van zich horen. “Klikt het niet, dan botst het wel.” Over één ding is hij heel duidelijk: “In het huis kan je niemand 100% vertrouwen, dat kan pas weer als het spel voorbij is.” Wist je dat je Bart Vandenbroek al eerder op tv zag? Hij gaf training aan Saartje Vandendriessche voor haar programma Op De Man Af. Als Bart Vandenbroek Big Brother wint, wil hij het geld besteden aan een huisje in Spanje.

Afvallers Big Brother 2023

De eerste afvaller bij Big Brother 2023 is bekend. In de eerste liveshow moest Judy Proost de aflevering verlaten. Hieronder maak je kennis met de voormalig bewoners van het Big Brother huis in 2023.

De eerste afvaller in Big Brother 2023 is deelneemster Judy:

Judy Proost

De 34-jarige Judy Proost uit Burcht is ook geen onbekend gezicht. Zij won twaalf jaar geleden My Set Rules op JIMTV. Haar dj-naam was Harmony; op festivals werd er zelfs gevraagd naar haar handtekening en wilde men met haar op de foto. Kortom: in die tijd was Judy Proost een echte bekende Vlaming. Die winst had zelfs al een Big Brother-tintje; de studio’s van JIM zaten in het oude Big Brother huis. “Ik denk dat er nog nooit iemand in het Big Brother-huis heeft gezeten die er zo karaktervol uitziet als ik”, aldus deze deelneemster aan Big Brother 2023.

Judy Proost woont in Burch met haar vriend en zoon Sean in Burcht. Ze heeft even gewerkt als kapster, waarna ze aan de slag is gegaan in verschillende kledingwinkels. Tijdens corona ging ze aan de slag met droogbloemen en inmiddels werkt ze in een browbar. In Gazet Van Antwerpen vertelt ze dat ze onder andere semi-permanente make-up en lashlifts doet. “Een passie waarvan ik niet wist dat ik ze had.” Ze komt over als een berekenend en rustige vrouw, maar is vooral heel competitief. Judy Proost zal zich dus zeker niet inhouden om risico’s te nemen en haar medebewoners volledig rond haar vinger te winden om ze daarna één voor één huiswaarts te sturen. Met het prijzengeld wil ze op reis én een voetbalwedstrijd van Christiana Ronaldo bezoeken met haar zoon.

Big Brother afvaller nummer 2 in 2023 is Chelsea Ausma:

Chelsea Ausma

De 22-jarige Chelsea Ausma is een echte flapuit. “Soms floept er af en toe iets uit wat ik niet per se hardop had hoeven zeggen.” Deze dame uit Dronten heeft voorspellende dromen, die nu uitkomen. Ze heeft zichzelf al in het huis zien rondlopen en dat wordt nu werkelijkheid. In het huis wil Chelsea Ausma graag leren de controle uit handen te geven en op zoek gaan naar het onbekende. Ze heeft recent haar levensstijl compleet omgegooid en dus komt het experiment op het juiste moment. Ze zag er jaren geleden echt uit als look a like van Georgina Verbaan.

Chelsea Ausma zal de nodige bondjes niet uit de weg gaan en zal er alles aan doen om te winnen. Thuis zal ze wel gemist worden, want ze weet altijd iedereen van goede adviezen te voorzien en voelt zich soms een beetje de moeder van haar vriendinnengroep. Chelsea Ausma kun je al eens voorbij hebben zien komen op TikTok; daar danst en zingt ze wat af. Is dit één van de deelnemers aan Big Brother 2023 die vooral bekend hoopt te worden met deelname?

Big Brother afvaller nummer 3 in 2023 is Ilse De Weyer:

Ilse De Weyer

Een andere nieuwe Big Brother 2023 bewoner is de 55-jarige Ilse De Weyer uit het Belgische Schriek. Deze dame zegt – als dat nodig is – zeker waar het op staat… Waarom zij een perfecte Big Brother deelnemer is? Ilse De Weyer zegt: “Ik ben de geschikte kandidaat, omdat ik niet de gewone 55-plusser ben. Ik ben een pittige vrouw die wel houdt van een beetje rock and roll.” 

Ilse De Weyer is geboren en getogen in Lier. Ze woont nu samen met haar man in het Antwerpse Schriek. Samen vormen ze een samengesteld gezin, Ilse heeft 2 kinderen en haar partner Dirk heeft 7 kinderen. In de week werkt Ilse in de thuiszorg bij Familiehulp, maar in het weekend gooit ze al eens graag de remmen los in de plaatselijke Harley Davidson club. Als enige vrouw in de club, heeft ze geleerd om haar mannetje te staan in grote groepen. Haar stoere uiterlijk wordt al snel ontkracht wanneer haar zorgzaam innerlijke naar boven komt. Ondanks haar zacht karakter zal Ilse De Weyer het spel toch hard proberen spelen en zich volledig smijten voor de overwinning. 

Big Brother afvaller nummer 5 in 2023 is Jacqueline Leijzer (nummer 4 was Danny, die weer terug in het huis is).

Jacqueline Leijzer

De 55-jarige Jacqueline uit Silvolde heeft samen met haar man al twintig jaar een horecazaak. Ze beschikt dus over volop mensenkennis. We kunnen ook van haar opschudding verwachten. Ze is namelijk direct en van plan om haar medebewoners te vertellen waar het op staat. “Als ik iets in mijn kop heb wat ik wil, heb ik het nog lang niet in mijn kont.”

Big Brother afvaller nummer 6 in 2023 is Chayron Herman.

Chayron Herman

De 33-jarige Chayron Herman uit Waddinxveen is trots op zijn gezin met drie kinderen. Ze hebben het niet altijd makkelijk gehad, want zij zijn gedupeerden in de toeslagenaffaire. Op verschillende vlakken is Chayron Herman een interessante man: de vrachtwagenchauffeur CE van Lelieveld Transporten is een uitgesproken, sociale kerel die niet op zijn Rotterdamse mondje is gevallen. Over zichzelf zegt hij: “Ik ben een prettige aanwezigheid, je zou mij kunnen zien als een sfeermaker.”

Chayron Herman heeft de afgelopen seizoenen gezien en hier veel van geleerd voor zijn eigen deelname. Zijn tactiek? Eerst de kat uit de boom kijken, veel vrienden maken en zorgen voor een goede sfeer. Waarschijnlijk ziet Chayron Herman in zijn deelname aan Big Brother ook een kans om bekender te worden. Op TikTok en Instagram is hij tenslotte al actief als @hermanosfam.

Big Brother afvaller nummer 7 in 2023 is Rob Groenendijk, die door medische problemen / fysieke ongemakken zelf het huis uit stapt.

Rob Groenendijk

De 66-jarige Rob Groenendijk uit Leiderdorp is de senior van de groep. Hij is sinds kort gepensioneerd, nadat hij aan de Hogeschool Leiden werkte. Nu heeft hij dus tijd én zin om eens iets avontuurlijks te doen met zijn leven. Rob Groenendijk keek vroeger al naar Big Brother. Sterker: hij sloeg geen aflevering over. Nu Rob zelf tijd en rust heeft in zijn leven, zou hij het tof vinden als een zestigplusser eens de finale van Big Brother haalt en ziet zichzelf daar al helemaal staan. Ondanks zijn leeftijd is hij nog ontzettend fit en denkt hij het avontuur zowel fysiek, als mentaal aan te kunnen. Zelf zegt hij hierover: “Ik ben iemand die uit een negatieve situatie, altijd weer een positieve situatie plukt.”

Denk je ‘die man ken ik’, dat zou zeker kunnen, want Rob Groenendijk was ook erg actief als zager. Vanaf de middenstip in het stadion van ADO Den Haag warmde hij supporters op voor de wedstrijd. Daarnaast heeft al op heel wat feesten en partijen gezongen. Sterker: hij bracht zelfs een solo cd uit en heeft samen gewerkt met zangeres Belinda. In 2014 moest hij geopereerd worden; hij kreeg een standbeencorrectie – dit resulteerde in het einde van zijn carrière als zanger.

Big Brother afvaller nummer 8 in 2023 is Chiara Siddu; ze moest door privé-omstandigheden het Big Brother huis verlaten.

Chiara Siddu

Nieuwkomer in het Big Brother huis 2023 is de 27-jarige Chiara Siddu, die woonachtig is in de buurt van Eindhoven. Ze werkt in het onderwijs en vroeger in een AZC. Opmerkelijk: de vader van Chiara Siddu is Italiaans en blijkt bij de vader van Michelangelo Amendola in de klas te hebben gezeten. Ze hebben zelfs meer gezamenlijke kennissen. Dat schept een band. Als we meer over haar weten, werken we dit artikel natuurlijk bij.

Big Brother afvaller nummer 9 in 2023 is Ias Nauwelaerts.

Ias Nauwelaerts

De 22-jarige Ias is zelfstandig glazenwasser en woont nog bij zijn ouders in Schilde. De sociale jonge gast kijkt er naar uit om veel nieuwe mensen te leren kennen in het huis. Hij heeft een uitgesproken mening en neemt geen blad voor de mond. Zelf zegt hij: “Ik ben iemand die je leuk vindt of niet leuk vindt. Ik loop niet tussen de lijntjes.”

Big Brother afvaller nummer 10 in 2023 is Michelangelo Amendola.

Michelangelo Amendola

De 21-jarige Michelangelo Amendola uit Genk gaat vooral de kookkunsten van zijn moeder missen. “En mijn mama zelf natuurlijk ook”, vertelt hij in Het Belang van Limburg. Hij heeft Italiaanse roots; om precies te zijn op het eiland Sicilië. In het dagelijkse leven werkt Michelangelo Amendola in het bedrijf van zijn vader (Autobanden Carmelo in Genk) en hij heeft met Barberlux een eigen haarverzorgingslijn opgezet. Daarnaast was hij tot voorkomt actief als Formule 3-coureur. Van 2017 tot 2020 reed hij het MRF-kampioenschap en pakte zelfs de gouden medaille in seizoen 2019/ 2020. Ten tijde van corona moest hij noodgedwongen stoppen met Formule 3 racen. Zal deze deelnemer het geld – als hij wint – gebruiken om zijn race carrière weer een boost te geven?

Michelangelo Amendola is een sociale Limburger. Hij is van nature een echte leider, al komt hij in eerste instantie vrij verlegen over. Eens hij zich thuis voelt in het huis, zal hij de leiding pakken in verschillende challenges en zullen zijn medebewoners zijn puppy oogjes moeten weerstaan. ​ Zelf zegt hij: “Ik probeer altijd het goede van een persoon te zien.” Michelangelo Amendola heeft ervaring met een laag zelfvertrouwen, laag zelfbeeld en motivatie; hij schreef het boek Succes uit Faalangst.

Big Brother afvaller nummer 11 in 2023 is Ali Burhan

Ali Burhan

De 35-jarige Ali Burhan uit Lommel is docent Nederlands voor mensen met een taalachterstand. Zelf heeft hij Turkse roots. Met zijn job wil Ali Burhan vooral mensen helpen die zich buitengesloten voelen in de maatschappij omdat ze de taal niet machtig zijn. Ali is een echte optimist die altijd op zoek is naar het positieve in het leven.

De Limburger is een echte sfeermaker en zal er dan ook voor zorgen dat zijn tijd in het Big Brother huis een echt feestje wordt. Ali heeft zeker geen schrik om tactisch te spelen en de andere kandidaten om de tuin te leiden. Hij wil koste wat het kost de eindmeet bereiken en de overwinning binnenslepen. “Het is alles of niks!”, aldus Ali Burhan. Dat hij fanatiek is, weten ook zijn tegenstanders op het voetbalveld. Ali Burhan heeft namelijk zeven seizoenen gespeeld voor Zwaluwen Olmen. Hij maakte zelfs een winning goal in de strijd om het kampioenschap.

Big Brother afvaller nummer 12 in 2023 is Danny Volker

Huis terug ingestemd door kijker

Eigenlijk is Danny Volker de vierde van Big Brother 2023 kandidaten die het huis moest verlaten, maar hij is inmiddels terug in het spel. Na het onverwachte vertrek van Chiara werd hij door de kijkers terug het huis ingestemd. Uiteindelijk moest Danny Volker Big Brother net voor de finale verlaten.

Danny Volker

De 28-jarige Danny Volker uit Vinkeveen is de ex van Gaby Blaaser (die nu te zien is in Echte Meisjes In De Jungle). Daarnaast is hij bevriend met André Hazes, met wie hij in de sportschool te vinden was. Spierbundel Danny Volker is namelijk ontzettend portier en competitief. Hij houdt enorm van het spelelement van Big Brother. Deze deelnemer gaat zichzelf ‘onmisbaar maken voor de groep.”

Danny Volker is zijn hele leven fanatiek sporter geweest, met onder meer een rugby-tijd in Australië en bij het Nederlands team onder 18 als hoogtepunten. Inmiddels is hij actief als crossfitspecialist en personal trainer. Hij hoopt zijn medebewoners te kunnen motiveren om ook in beweging te blijven en denkt zo onmisbaar te kunnen worden voor de groep.

Big Brother afvaller nummer 13 in 2023 is Lindsey Rademaker-Merion

Lindsey Rademaker-Merion

Lindsey Rademaker-Merion was in 2014 al op tv te zien; ze deed toen op RTL XL een pitch met Pieter Haagmans. Sandra van Nieuwland moest toen een nieuw nummer kiezen. Ze koos helaas niet voor het nummer van Lindsey Rademaker-Merion, die nog steeds druk in de weer is met muziek. Haar tactiek om wel als winnaar Big Brother 2023 uit de bus te komen? “Ik zorg ervoor dat de good vibes altijd terugkeren in de kamer.”

Voor de 32-jarige Lindsey Rademaker-Merion uit Sittard is de beste tactiek jezelf zijn, daarmee bereik je het meeste. Ze heeft een echte winnaarsmentaliteit, kan slecht tegen haar verlies en dus is er voor haar geen andere optie dan winnen. Ze zit vol positieve energie, heeft een aanstekelijke lach en weet mensen omver te blazen met haar sprankelende aanwezigheid. Lindsey Rademaker-Merion heeft een passie voor muziek en kan wellicht voor een muzikale noot zorgen in het Big Brother-huis. Wie ze gaat missen? Dat zal absoluut haar vriendin Jalisa Oudenaarde zijn.

Afvaller nummer 14 moest het spel vlak voor de Big Brother finale verlaten; het is Charlotte Denamur.

Charlotte Denamur

De 27-jarige Charlotte Denamur uit Middelkerke zou zomaar eens voor veel juich kunnen zorgen. Zij heeft namelijk jaren gewerkt als nanny bij verschillende Hollywoodsterren. Ze heeft al vertelt over een afterparty van de Billboard Awards van Drake. “Daar kreeg ik een lapdance van Justin Bieber. En dat was intens.” Voor wie ze heeft gewerkt, mag ze niet vertellen. Wel weten we dat ze zowel in Malibu als Beverly Hills heeft gewerkt. Het tweede gezin had zelfs een eigen realityshow op Netflix. Inmiddels geeft ze les aan kinderen van high profile gezinnen. Dankzij haar werk komt ze overal: van Alaska, Hawaii, Mexico tot de Bahamas. En in Europa onder andere Monaco, St.-Tropez, Sankt Moritz en Parijs. Lang van huis zijn, is voor haar geen probleem. Al gaat ze kat Paco en haar moeder wel missen.

Charlotte Denamur heeft een fijne energie om zich heen. Ze houdt van een feestje of festivalletje op z’n tijd, maar houdt haar leven in balans door minstens drie keer per week aan yoga te doen. Deze dame – die ook zeer actief is op social media – is niet gemaakt voor een standaard leven en vindt alles snel wat saai. Charlotte Denamur is iemand die eerst een situatie moet observeren om dan haar tactiek te bepalen. Maar ze zegt zelf: “Ik ga altijd vechten voor wat ik wil. Als ik iets wil, zal ik daar 200% voor gaan.” Charlotte Denamur schreef zich in voor Big Brother na het overlijden van haar vader. In de De Krant van West-Vlaanderen zegt ze: “Ik hoop me in het Big Brother-huis te kunnen ontplooien tot de persoon die ik graag ben en graag wil zijn.

Big Brother seizoen 3 op tv

RTL 5 zendt Big Brother seizoen 3 sinds maandag 9 januari elke werkdag uit om 20.30 uur. Op zaterdag kun je om 20.00 uur bij RTL5 naar de liveshow kijken, dan moet wekelijks één van de kandidaten Big Brother 2023 verlaten. Daarnaast komen de afleveringen natuurlijk ook op Videoland. In België volg je de avonturen van de Big Brother 2023 kandidaten via Play4. De show is doordeweeks om 22.00 uur te kijken. De aflevering op zaterdag is ook om 20.00 uur te kijken. Big Brother seizoen 3 is in België daarnaast te kijken via GoPlay en Play247.

Big Brother 2023 Livestream kijken

In het nieuwsoverzicht van Videoland zien we dat de Big Brother Livestream vanaf 9 januari weer te kijken is. De twee livestreams zijn 24/7 te kijken. De livestream kijk je in België via Play247. Dit overzicht van Big Brother 2023 kandidaten, werken we gedurende het seizoen bij. Blijf ons dus volgen. Zo kun je onder andere teruglezen wanneer de Big Brother 2023 kandidaten het huis moesten verlaten. En natuurlijk maak je ook uitgebreid kennis met de deelnemers, die in de finale van Big Brother 2023 staan en dus kans maken om de winnaar te worden.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 maart 2023 /