Restaurant Misverstand seizoen 2 deelnemers én Dieter Coppens

Restaurant Misverstand seizoen 2 gaat vanavond – maandag 6 februari – om 20.40 uur van start op Eén. Dit keer openen Dieter Coppens en chef-kok Seppe Nobels een gloednieuwe locatie in Antwerpen waar ze samen met acht medewerkers met de diagnose jongdementie aan de slag gaan. Ontdek hier alles over Restaurant Misverstand seizoen 2, deelnemers en natuurlijk het restaurant in Antwerpen…

Restaurant Misverstand seizoen 2

Dieter Coppens en chef-kok Seppe Nobels openen binnenkort opnieuw Restaurant Misverstand, deze keer in een gloednieuwe locatie in Antwerpen en met acht nieuwe medewerkers: Noëlla, Suz, Ingrid, Marleen, Marc, Stefaan, Maurice en Eddy. Allemaal kregen ze de diagnose jongdementie. Door hun ziekte moeten ze vaak verplicht stoppen met werken, vallen hobby’s en vrienden weg en krijgt vooral hun zelfvertrouwen een stevige deuk. 

Leestip: het boek VerpleegThuis – Wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie.

Restaurant Misverstand

Daar willen de acht in Restaurant Misverstand graag verandering in brengen door aan de wereld te tonen wat wél nog kan na hun diagnose. Uiteraard zal in de keuken en de zaal niet alles vlekkeloos verlopen, want de medewerkers hebben niet zo veel horeca-ervaring en bepaalde handelingen worden steeds moeilijker door hun ziekte.  Gelukkig is fouten maken in Restaurant Misverstand geen enkel probleem, en steunen de acht elkaar – net als Dieter, Seppe, en expert Anouck de Bruijn van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen. Misverstanden zijn hier gewoon een deel van de ervaring, net zoals verdriet maar ook veel humor, begrip en vriendschap.

Restaurant Misverstand deelnemers (seizoen 2)

Dit seizoen gaat de groep samen op weekend, en leren Noëlla, Suz, Ingrid, Marleen, Marc, Stefaan, Maurice en Eddy elkaar zo nog beter kennen. De acht en hun families vertellen daarnaast openhartig over hoe zij met de diagnose omgaan. Ook duiken er enkele verrassende gasten van de vorige reeks op in Restaurant Misverstand Antwerpen.

Onderaan dit artikel stellen we de Restaurant Misverstand seizoen 2 deelnemers uitgebreider aan je voor.

Keuken Restaurant Misverstand

De vaste restaurantstaf is dezelfde als vorig seizoen. Dieter Coppens steekt samen met zijn collega’s opnieuw de handen uit de mouwen in de zaal, terwijl Seppe Nobels en hulpchef Romina de keuken besturen. De keuken en zaal van Restaurant Misverstand worden aangepast zodat de acht medewerkers er in optimale omstandigheden kunnen werken. Zij worden daarnaast voor en achter de schermen begeleid door Anouck de Bruijn, coördinator van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen. Waar Restaurant Misverstand seizoen 1 zich in Mechelen bevond; daar staat Restaurant Misverstand seizoen 2 in Antwerpen.

Dieter Coppens

“Als ik iets geleerd heb uit Restaurant Misverstand seizoen 1, is het wel dat mensen met de diagnose jongdementie nog zoveel kunnen mits de juiste ondersteuning. Ik houd ontzettend veel warme herinneringen over aan mijn collega’s uit de vorige reeks en ik weet dat er nog héél wat onvertelde verhalen zijn over leven met deze verschrikkelijke ziekte. Een nieuw restaurant met nieuwe medewerkers is dan ook iets waar ik enorm naar uitkijk”, aldus Dieter Coppens over Restaurant Misverstand seizoen 2 in Antwerpen.

Wist je dat Dieter Coppens ook zijn eigen uitgeverij heeft; ze maken leuke cadeau boeken.

Seppe Nobels

Seppe Nobels: “Toen dat ze mij vroegen om een nieuwe vestiging van Restaurant Misverstand te openen, moest ik daar geen twee keer over nadenken. Het belangrijkste dat mijn medewerkers moeten hebben, is passie en plezier. En wat dat betreft zitten we, ook dit jaar, weer helemaal goed.”

Wist je dat Seppe Nobels diverse kookboeken heeft geschreven?

Restaurant Misverstand kijken

Wil je Restaurant Misverstand (seizoen 2 in Antwerpen) kijken, dan kan dit vanaf 6 februari elke maandag om 20.40 uur op Eén en al vanaf 6.00 uur ’s ochtends op VRT MAX. Wist je dat er in Nederland al drie seizoenen van Restaurant Misverstand gemaakt zijn? Die kun je kijken op Kijk.nl. Wil je dit vanuit België doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Als Nederlander de Vlaamse remake kijken, dan kun je dit ook op VRT MAX doen met behulp van een VPN Verbinding. Zet de server dan op België.

Medewerkers Restaurant Misverstand (seizoen 2)

De voltallige keukenbrigade en het bedieningspersoneel van Restaurant Misverstand is tussen 52 en 66 jaar jong. Doordat ze allemaal symptomen hadden voor de leeftijd van 65 jaar, kregen ze de diagnose van jongdementie. Alle acht medewerkers kregen de diagnose van Alzheimer, die zich bij verschillende onder hen op een andere manier manifesteert. Hieronder lees je meer over de deelnemers aan Restaurant Misverstand seizoen 2 in Antwerpen.

Leestip: Het haperende brein

Noëlla – 52 jaar, uit Mechelen (Antwerpen)

De 52-jarige Noëlla uit Mechelen (Antwerpen) werkte haar hele leven als kinesiste en psychotherapeute. Ze heeft twee volwassen kinderen, haar ex-man Bart is haar mantelzorger. Na haar diagnose is Noëlla vrijwel meteen verhuisd naar een woonzorgcentrum met een speciale afdeling voor mensen met jongdementie. Noëlla wil graag meedoen aan Restaurant Misverstand omdat ze zich door haar diagnose en het feit dat ze niet meer mag werken, soms minder mens voelt. Opnieuw iets zinnig om handen hebben, zou haar een enorme boost geven.

Suz uit Mol

Suz kent haar diagnose sinds 2021. Deze 57-jarige dame uit Mol (Antwerpen) is alleenstaande en woont in een woonzorgcentrum tussen oudere mensen. Haar zus Conny is haar mantelzorger, maar ook zij kreeg in dezelfde periode exact dezelfde diagnose. De laatste jaren werkte Suz regelmatig in een plaatselijke winkel in Mol. Suz wil graag deelnemen aan Restaurant Misverstand om zich weer nuttig te voelen en opnieuw activiteiten te doen die aangepast zijn aan haar eigen leeftijd.

Ingrid uit Heule

De West-Vlaamse Ingrid(63 uit Heule) kreeg in 2016 de diagnose jongdementie. Ze is weduwe met twee volwassen kinderen, die nu haar mantelzorgers zijn. Bij Ingrid wordt vooral haar zicht aangetast. Voorlopig woont ze nog alleen thuis en gaat ze een aantal dagen per week naar een buddywerking. Ingrid heeft dus best met veel lotgenotencontact. Ze staat heel positief in het leven.

Marleen uit Welle

De 57-jarige Marleen uit Welle (Oost-Vlaanderen) werkte haar hele leven als thuisverpleegster. Ze kreeg haar diagnose in 2021 en sindsdien is ze thuis met haar man Maurice. Marleen heeft drie zonen en een kersverse kleindochter. Marleen is gek op reizen, dus trekt ze vaak samen met Maurice en hun camper de wereld in. Marleen is haar diagnose nog aan het aanvaarden. Ze heeft daarom voorlopig amper contact met lotgenoten. Ze hoopt dat Restaurant Misverstand daarin voor haar een meerwaarde kan zijn.

Marc uit Heist-op-den-Berg

Marc (63, Heist-op-den-Berg, Antwerpen) werd in 2019 geconfronteerd met de diagnose van Alzheimer. Hij vormt samen met zijn vrouw Chris een nieuw samengesteld gezin met vier kinderen en drie kleinkinderen. Marc werkte tot aan zijn diagnose als directeur van een zorginstelling voor mensen met een beperking.

Stefaan uit Ronse

De 61-jarige Stefaan uit Ronse (Oost-Vlaanderen) heeft sinds 2021 de diagnose van Alzheimer, die zich bij hem vooral op zijn taalcentrum richt. Stefaan vormt met Angelique een nieuw samengesteld gezin. Als enige van de groep is Stefaan vandaag nog steeds aan het werk in de drukkerij waar hij zijn carrière begon. Hij maakt er ontwerpen van doosjes en kreeg sinds zijn diagnose licht aangepast werk. De grote passie van Stefaan is koken en fotografie. Restaurant Misverstand is dus op zijn lijf geschreven.

Maurice uit Kontich

Maurice (66, uit Kontich – Antwerpen) kent zijn diagnose sinds 2019. Hij heeft een zeldzame vorm van dementie waarbij de ziekte eerst zijn visuele vermogen aantast. Niet makkelijk, want Maurice was altijd binnenhuisinrichter waarbij meten en klussen helemaal zijn ding waren. Dat gaat nu veel moeilijker. Maurice vormt met Leen een nieuw samengesteld gezin waarvan alle kinderen ondertussen het huis uit zijn. ​Maurice bekijkt zijn situatie met veel humor en hoopt met zijn deelname een extra duw te geven in de richting van meer onderzoek naar medicatie en behandelingen.

Eddy uit Westmeerbeek

De 62-jarige Eddy uit Westmeerbeek (Antwerpen) werkte zijn hele leven als slager. Hij had tot 2020 zijn eigen zaak. Na zijn diagnose werkte hij nog even in een andere slagerij, maar dat werd al snel te moeilijk. Eddy is alleenstaand en woont in bij een van zijn dochters. Een warme omgeving, maar met ook drie kleinkinderen in huis niet altijd de rustige plek die Eddy zou willen. Er wordt dus uitgekeken om te verhuizen naar een woonzorgcentrum. Eddy wil graag meedoen aan Restaurant Misverstand om terug met zijn handen én met vlees te kunnen bezig zijn.

Restaurant Misverstand Antwerpen

Wil je alvast iets meer weten over Restaurant Misverstand seizoen 2, de deelnemers en de locatie in Antwerpen, dan hebben we hier de inhoud van de eerste twee afleveringen:

Aflevering 1 (6/2)

Dieter en zijn vast team van medewerkers, acht mensen met de diagnose jongdementie, ontdekken hun werkplek voor de komende weken. Ze leren chef-kok Seppe Nobels, de gerechten én elkaar kennen in hotelschool PIVA. Al snel moeten ze het restaurant ook echt doen draaien voor een proefpubliek, want de medewerkers van Restaurant Misverstand Mechelen komen eten. Het enthousiasme is er, maar er zijn ook heel wat confronterende momenten tijdens de eerste service.

Aflevering 2 (13/2)

Na een geslaagde generale repetitie zijn Dieter en zijn collega’s er klaar voor om Restaurant Misverstand officieel te openen. Alle medewerkers nodigen hun familie en mantelzorgers uit om het volledige menu te komen proeven. Want de diagnose dementie treft niet alleen onze medewerkers, maar ook hun naaste omgeving. Ook hun leven wordt helemaal overhoop gegooid. De eerste keer een overvol restaurant belooft dus ook meteen een emotionele rit te worden voor alle aanwezigen.

Nog meer van dit kijken? Dan stellen we je ook graag voor aan:

Restaurant Misverstand Nederland:

Dit schreven we eerder over Restaurant Misverstand Nederland

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 februari 2023 /