Met dementie aan de slag in Restaurant Misverstand met Ron Blaauw

Met dementie aan de slag in een restaurant? Bij Restaurant Misverstand zie je hoe dat gaat. Hier gaan negen relatief jonge mensen met dementie aan de slag in het restaurant van Ron Blaauw. Johnny de Mol is het gezicht van het programma. Restaurant Misverstand is vanaf maandag 31 augustus om 21.30 uur te zien bij SBS 6.

Foto: William Rutten / SBS6.

Restaurant Misverstand: SBS6 en Alzheimer Nederland

Geen van de deelnemers aan Restaurant Misverstand heeft ervaring in de horeca. SBS6 en Alzheimer Nederland willen met het programma begrip voor -en kennis over- dementie vergroten. Kijk bijvoorbeeld naar de voormalig CEO Maurice (67). Anderhalf jaar geleden kreeg hij de diagnose Lewy Body dementie. Dit is een bijzondere vorm met schommelingen in de geestelijke achteruitgang. Daardoor is hij het ene moment heel helder, maar kan hij op het andere moment juist extreem vergeetachtig zijn. In Restaurant Misverstand volgen we hem en acht andere deelnemers met dementie.

Onzichtbare wereld van dementie

De buitenwereld weet vaak niet precies wat dementie inhoudt en hoe om te gaan met deze ziekte. Na de diagnose voelen veel mensen met dementie zich aan de kant gezet. Om deze reden is Prof. Dr. Marjolein de Vught bij het programma betrokken om te laten zien hoe we mensen zo goed mogelijk kunnen helpen om te leven met de ziekte en hun kwaliteit van leven én dat van hun naasten, te verbeteren.

Johnny de Mol

Johnny de Mol laat als gezicht van Restaurant Misverstand op een waardige, ontroerende en soms humoristische manier zien welke maatschappelijke vraagstukken en oplossingen samenhangen met dementie. Ik ben persoonlijk heel erg benieuwd naar zijn rol in het programma. Voor de Vlaamse lezers, jullie kennen Johnny de Mol van Crimi Clowns of zijn andere rollen.

Deelnemers Restaurant Misverstand

Zo zijn deelnemers Hans (58), Pieter (58) en Ronald (59) noodgedwongen vroegtijdig gestopt met werken, nadat bij hen de diagnose Alzheimer werd gesteld. Zij werkten respectievelijk als politie-inspecteur, manager marketing en communicatie en ICT-consultant.

Alzheimer

Agnes (58), kreeg een jaar geleden te horen dat zij de ziekte van Alzheimer heeft. Haar partner Bram is met vervroegd pensioen gegaan om als mantelzorger voor haar te zorgen. Voor Mijnnie (72) geldt dat ze niet afgeremd wenst te worden door de diagnose Alzheimer. Ze is een echte levensgenieter en mede hierom heeft ze moeite met het accepteren van haar ziekte.

  • Ik moet hierbij ook denken aan het verhaal van de Vlaamse acteur Michel Van Dousselaere die zijn woorden verliest. Ik schreef daar meer over in dit artikel over Groenten uit Balen.

Jong en dement

Christa is met haar 49 jaar, de een na jongste deelnemer aan het programma met de ziekte van Alzheimer. Desondanks is ze positief over de toekomst, alhoewel ze liever niet verder dan een halfjaar vooruitkijkt. Jongste deelnemer is Sigrid (46), zij is drager van het FTD-gen en weet dat zij op termijn frontotemporale dementie gaat krijgen. Zij heeft nog geen dementie en helpt de groep dan ook een handje bij de meest ingewikkelde werkzaamheden in het restaurant.

Voormalig IT-manager Marco (59), probeert ondanks de diagnose Alzheimer nog zoveel mogelijk te doen. Hij repareert fietsen bij de plaatselijke fietsenmaker, is begonnen met biljarten en hij gaat twee keer per week naar de dagbesteding.

Ook na diagnose dementie actieve plek in samenleving

Voor alle deelnemers geldt dat zij sinds  hun diagnose anders naar hun toekomst kijken. Feit blijft dat zij zo lang mogelijk actief willen meedoen in de samenleving én willen laten zien wat er ondanks de ziekte allemaal nog wél kan. Ik ben ook benieuwd naar de ervaring van Ron Blaauw na afloop van deze reeks.

The restaurant that makes mistakes

Het programma The restaurant that makes mistakes werd in 2019 voor het eerst uitgezonden in Groot-Brittannië. De Nederlandse versie, Restaurant Misverstand – Waar niemand wordt afgeserveerd, wordt geproduceerd door Concept Street in samenwerking met Alzheimer Nederland.   

Vanaf maandag 31 augustus is Restaurant Misverstand wekelijks bij SBS6 en op KIJK.nl. Iets voor jou of ga jij voor één van de andere nieuwe programma’s op de maandagavond.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

31 augustus 2020 /