Nieuw seizoen Restaurant Misverstand | jonge mensen met dementie

Restaurant Misverstand geeft 11 relatief jonge mensen met verschillende vormen van dementie de kans om met elkaar een eetcafé te verzorgen. Het programma dat vorig jaar voor het eerst in Nederland op de buis was, is vanaf woensdag 1 september om 21.30 uur terug met een nieuw seizoen. Chef-kok Ron Blaauw staat het elftal bij, net als presentator Johnny de Mol en professor Marjolein de Vugt (die gespecialiseerd is in dementie op jonge leeftijd).

Restaurant Misverstand

We zien de lol die de medewerkers van Restaurant Misverstand hebben als ze aan de slag gaan in de keuken en in de bediening, maar ook de problemen waar ze tegenaan lopen. “Hoe oud ben ik nu ook alweer, waar ligt het bestek en wat zit er in die cocktail?” Het korte termijn geheugen laat hen geregeld in de steek. De muzikale Theo (58) heeft frontotemporale dementie (FTD), na alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie bij jonge mensen. Voormalig verzuimmedewerker Wilma (60) heeft Lewy Body dementie en dit uit zich bijvoorbeeld heel anders dan alzheimer. Bij haar werd dementie niet erkend en luidde de diagnose burn-out. Zo was dat ook bij de 59-jarige accountmanager Rob; ze dachten ook aan een depressie. Hij vergeet dingen en verzint smoezen om toch zijn werk te kunnen doen. Uiteindelijk krijgt hij na jaren de diagnose alzheimer.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer kijktips op Guidinc.

Meedoen in de samenleving

Het gevolg voor henzelf en naasten is zeer ingrijpend, maar onder elkaar ondervinden zij veel steun. Daarnaast staat Ron Blaauw voor ze klaar, omdat de meesten geen horeca-ervaring hebben. De deelnemers ervaren in Restaurant Misverstand onder andere hoe waardevol het is om samen iets voor elkaar te krijgen en helpen elkaar op ontroerende wijze. Feit blijft dat zij zo lang mogelijk actief willen meedoen in de samenleving. SBS6 en Alzheimer Nederland willen met het programma begrip voor – en kennis over – dementie vergroten

Ron Blaauw

Ron Blaauw: “Deze mensen waren nog allemaal actief aan het werk en hadden goede banen toen zij de diagnose dementie kregen. Daarna kwamen zij thuis te zitten. Maar deze diagnose wil niet zeggen dat ze helemaal niets meer kunnen! Ik zag ze met elkaar vol enthousiasme aan het werk in Restaurant Misverstand: vanaf de kersverse locatie, het museumcafé Museum van de Geest in Haarlem. Het bereiden van het eten en het bedienen in een restaurant is voor het team van mensen met dementie een flinke uitdaging. Dit zorgt voor aangrijpende, maar vooral mooie taferelen.” Dat zagen we ook in het eerste seizoen van Restaurant Misverstand.

Johnny de Mol

Johnny de Mol: “Wanneer je de diagnose dementie krijgt, verandert je leven compleet. De toekomst is niet vanzelfsprekend meer, maar de behoefte naar een actieve en volwaardige plek in de samenleving blijft bestaan. Er is veel onbegrip rondom deze ziekte en ook op de omgeving heeft dit enorme impact. Het was weer ontroerend en mooi om te zien hoe deze mensen met hun ziekte omgaan en wat ze nog allemaal kunnen en willen. Restaurant Misverstand laat dat zien en ook hoe alle deelnemers zich desondanks heel nuttig maken en daar plezier aan beleven.”

Marjolein de Vugt

Ook in deze serie maakt professor Marjolein de Vugt duidelijk hoe we mensen met dementie kunnen helpen om hun kwaliteit van leven én dat van hun naasten te verbeteren.  Zij is de schrijfster van het boek Dementie op jonge leeftijd.

Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland werkt aan een toekomst zonder dementie en zet zich in voor een betere kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun dierbaren. “Met deze serie hopen wij het begrip voor mensen met dementie te vergroten. Daarnaast is het belangrijk dat er veel meer activiteiten op maat komen voor de groeiende groep mensen met dementie, zodat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen en zich waardevol voelen.” Het programma is een productie van Concept Street en gebaseerd op The restaurant that makes mistakes uit Groot-Brittannië.

Foto: SBS6 – William Rutten

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

27 augustus 2021 /