Thomas Erdbrink: Onze man bij de Taliban (op tv kijken)

Journalist Thomas Erdbrink is vanavond – zondag 22 januari – om 20.20 uur bij de VPRO op NPO2 te zien met Onze man bij de Taliban. Alle vier de afleveringen zijn nu ook al te kijken op NPO Plus. Ontdek hier alles over Thomas Erdbrink: Onze man bij de Taliban.

Thomas Erdbrink: Onze man bij de Taliban

Als na het plotselinge vertrek van de Amerikanen en hun westerse bondgenoten ook alle buitenlandse journalisten Afghanistan verlaten, besluit journalist Thomas Erdbrink juist om een paar maanden in Kabul te gaan zitten. Want het verhaal daar is nog lang niet afgelopen. Het begint pas. In de vierdelige serie Onze man bij de Taliban ervaart Erdbrink hoe de Taliban elke dag de touwtjes steeds iets strakker aanhalen.

Onze man bij de Taliban

Onze man bij de Taliban vertelt de verhalen van de Afghanen die, nadat het westen hen in de steek heeft gelaten, verder moeten leven onder de Taliban. Thomas Erdbrink trekt op met trotse Taliban bommenleggers, spreekt moedige vrouwen die ondanks alle dreigementen vechten voor een gelijke plek in het nieuwe Islamitisch Emiraat en ziet op het platteland de verwoestende uitwerking van de jarenlange droneaanvallen van de Amerikanen en hun westerse bondgenoten.

Tip: Rudi Vranckx in Afghanistan – Geen land voor vrouwen?

Bijzondere en bizarre verhalen

Erdbrink leert tijdens de maanden die hij in Kabul doorbrengt een tv-presentatrice kennen die president wil worden en zich verzet tegen de verplichte gezichtsbedekking als ze voor de camera het nieuws leest. Hij gaat ook langs bij een Taliban zelfmoordenaar die een kind van zijn gedode broer heeft geadopteerd, maar nog steeds klaarstaat om zo nodig zelf naar het paradijs af te reizen. Jonge vrouwen mogen niet naar school van de Taliban, maar in een illegaal klasje ontmoet hij boze meisjes van 15 die ondanks de risico’s toch les krijgen.

Het nieuwe Emiraat

Intussen halen de Taliban de touwtjes steeds strakker aan. Het nieuwe Emiraat blijkt meer en meer een land waar niets kan en alles moet. En waar bovendien – zo hoort hij van het handjevol psychologen dat het land kent – bijna iedereen na ruim veertig jaar geweld lijdt aan een posttraumatische stressstoornis.

Onze man bij de Taliban kijken

Onze man bij de Taliban van Thomas Erdbrink en Roel van Broekhoven telt vier afleveringen, die zijn vanaf zondag 22 januari allemaal te kijken via NPO Plus. Daarnaast kun je de afleveringen iedere zondagavond om 20.20 uur kijken op NPO2 bij de VPRO (die op hetzelfde moment op NPO3 Reizen Waes Wereldsteden uitzenden). Wil je de afleveringen terugkijken, dan kan dit na de uitzending via NPO Start. Wil je dit vanuit het buitenland doen, gebruik dan een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Roel van Broekhoven

Roel van Broekhoven (1950) werkt al tientallen jaren voor de VPRO als regisseur/programmamaker. Hij werkte als eindredacteur voor onder andere Diogenes en Tegenlicht en maakte bekroonde series als In Europa, O’Hanlons helden en HhhH. Met Onze man in Teheran won hij samen met Thomas Erdbrink de Zilveren Nipkowschijf plus de Tegel voor beste achtergrondprogramma, en de Publieksprijs.

Thomas Erdbrink

Thomas Erdbrink (1976) is journalist. Hij werkte voor vrijwel alle grote Nederlandse nieuwsmedia. Tot 2020 was hij bureau chief voor The New York Times in Teheran. Time Magazine koos hem in 2014 als een van de meest invloedrijkste twitteraars wereldwijd. In 2018 maakte Thomas Erdbrink samen met Roel van Broekhoven de VPRO-serie Onze man in Teheran. De serie werd ook uitgezonden in de Verenigde Staten. Na twee jaar als senior correspondent voor The New York Times in Zweden nam de Nederlandse journalist ontslag bij de Amerikaanse krant om zich meer op zijn privé-leven te concentreren.

Nu terug naar het programma Onze man bij de Taliban:

Thomas Erdbrink en Roel van Broekhoven

Thomas Erdbrink maakte samen met regisseur Roel van Broekhoven van 2015 tot 2018 de VPRO-serie Onze man in Teheran. Sinds 2001 woont Erdbrink daar met zijn Iraanse vrouw. Toen een paar jaar geleden, nadat Trump het atoomakkoord met Iran verbrak, religieuze haviken aan de macht kwamen in Iran werd Erdbrinks werkvergunning daar ingetrokken. Na een kort correspondentschap voor The New York Times in Zweden, nam hij ontslag en begon een leven als huisman.

Iran & Afghanistan

Tijdens het stofzuigen en wasjes draaien zag hij hoe Afghanistan in chaos belandde. Toen alle journalisten uit Afghanistan vertrokken, besloot hij om juist nu een tijdje in Kabul te gaan zitten. Afghanistan is niet alleen het buurland van Iran, de taal is bijna hetzelfde, en in beide landen zijn mannen aan de macht die met religieus extremisme in de hand een heilstaat op aarde willen stichten. En, net als in Iran, draait alles in het nieuwe Emiraat om vrouwen: die gevaarlijke wezens moeten thuisblijven. 

Inhoud afleveringen Onze man bij de Taliban

Vrouwen verdwijnen uit straatbeeld

Wie niet wist te ontsnappen uit Afghanistan in augustus 2021, toen de streng religieuze Talibanstrijders de macht grepen, moest zich schikken naar een nieuwe grimmige werkelijkheid. In de eerste maanden dat Thomas Erdbrink in Kabul rondloopt, lijkt het mee te vallen. Maar al snel is er steeds minder ruimte voor andersdenkenden. En voor zijn ogen verdwijnen langzaam de vrouwen uit het straatbeeld. Aflevering 1 (22 januari).

Zelfmoordmartelaar

Thomas Erdbrink zag veel explosies en bomaanslagen, maar zelden kreeg hij de kans om met de daders te spreken. Een zelfmoordmartelaar to be wijst hem de kortste weg naar het paradijs. Verder ontmoet hij in door Amerikaanse drones platgebombardeerde dorpjes slachtoffers die met oorlogstrauma’s moeten leven. Net als misschien wel meer dan de helft van de Afghaanse bevolking. Hoe verdedig je je tegen zoveel high tech geweld van het Westen? Het antwoord is even primitief als begrijpelijk: zelfgemaakte bommen verstoppen langs de kant van de weg. De bommenmaker van het dorp toont trots zijn bommen. Aflevering 2 (29 januari).

Illegale scholen

Steeds openlijker komen de Talibanleiders er voor uit dat vrouwen geen rol van betekenis kunnen hebben in het Islamitisch emiraat Afghanistan. Dat is nu eenmaal hun interpretatie van de Koran en er is geen ruimte voor twijfel. De Talibanstrijders die Erdbrink bij de roadblocks ontmoet kunnen de vergunning die hij ze moet laten zien vaak niet lezen. “Ze zijn ongeletterd en doodsbang voor ons omdat wij slimmer zijn dan zij”, zegt een meisje dat elke dag met gevaar voor eigen leven naar een illegale school gaat. Ze is zeventien en had voordat de Amerikanen overhaast wegvluchtten nog nooit een Taliban van dichtbij gezien. Aflevering 3 (5 februari).

Hetzelfde liedje als in Iran

De Taliban verbieden muziek. Muziekinstrumenten worden vernield, muzikanten worden gedood of verdwijnen spoorloos. Het is bekend terrein voor Thomas Erdbrink, voormalig correspondent Iran. Hij zag hoe ook daar geestelijken de muziek uit de hoofden van mensen probeerden te wissen. In Afghanistan lijkt de geschiedenis van Iran zich te herhalen. 43 jaar nadat Khomeiny daar aan de macht kwam, klimmen Iraanse mannen en vrouwen weer dagelijks op de barricades om voor hun vrijheid op te komen. In Kabul begint dat allemaal pas, maar de Talibanleiders maken haast: overspelige vrouwen mogen weer gestenigd worden, de universiteiten gaan dicht, de vrouwen verdwijnen steeds verder uit het straatbeeld. Het lijkt hetzelfde lied als in Iran maar dan ruim veertig jaar later. Aflevering 4 (12 februari).

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 januari 2023 /