Rudi Vranckx in Afghanistan – Geen land voor vrouwen?

Rudi Vranckx heeft voor Vranckx deze keer zelf een extra-lange reportage gemaakt en ging daar voor naar Afghanistan. Hij wilde ontdekken hoe de situatie van vrouwen hier is na de machtsovername door de Taliban. Afghanistan, geen land voor vrouwen? kun je kijken in Vranckx, vanavond – zaterdag 18 december – om 20.10 u. op Canvas en VRT NU.

Rudi Vranckx

Vier maanden zwaaien de taliban er ondertussen opnieuw de plak. Journalist en schrijver Rudi Vranckx (klik op zijn naam om meer van zijn werk te ontdekken) was de voorbije twintig jaar ettelijke keren in Afghanistan en wilde te weten komen in welke mate het leven er veranderd is en vooral hoe het met de vrouwenrechten gesteld is. Om daar achter te komen keerde hij terug naar Afghanistan.

Vrouwen in Aghanistan

In Kaboel lijkt alles rustig en proper. “Alles is ogenschijnlijk peis en vree onder de nieuwe taliban. Maar als mensen je aanspreken, wordt duidelijk dat de werkelijkheid anders is,” zegt Rudi Vranckx vanuit Afghanistan. In een speeltuintje wordt hij discreet aangesproken door een man. “Het leven is hier verschrikkelijk. Maar in een gevangenis kan het ook veilig zijn.”

Vrouwelijke rechter duikt onder

Mevrouw Zarmena is een vrouwelijke rechter. Zij moet onderduiken uit vrees voor de wraak van mannen die ze ooit veroordeeld heeft en die nu zijn vrijgelaten en de taliban steunen. Na een lange zoektocht kon de ploeg haar tenslotte clandestien spreken.

Eerder kon je al kijken naar Afghanistan, The Wounded Land.

Meisjes mogen niet naar school

Heel veel tienermeisjes kunnen niet meer naar school sinds de taliban aan de macht zijn. Vranckx zocht en vond meisjes van een schooltje dat hij twee jaar geleden al eens bezocht. Ze hadden toen allemaal plannen voor de toekomst. Elham laat haar droom niet varen: “Ik wil dokter worden. Zo kan ik mijn land helpen en mijn vader trots maken. Ik ben nu aan het studeren voor mijn ingangsexamen voor de universiteit, maar ik heb geen idee of de universiteit wel zal opengaan voor meisjes.”

Afghaanse vluchtelingen in Ieper

Wie weg kan, vertrekt. Dokter Roshanak Wardak bleef: “Ik smeek elke Afghaanse vrouw om terug te komen. Het was goed in Afghanistan. Weggaan wanneer het slecht gaat? Dat is niet eerlijk. Elk land wordt heropgebouwd door z’n eigen mensen.” Rudi Vranckx trok ook naar Ieper om de stem te horen van de vrouwen die er wel voor kozen om te vluchten voor de taliban.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

18 december 2021 /