VPRO Tegenlicht reportages in het najaar 2022

De zoektocht van VPRO Tegenlicht naar ontwikkelingen die de toekomst zullen bepalen gaat verder in het najaar van 2022. De informatieve documentaires waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap zullen vanaf maandag 29 augustus afwisselend om 22.15 uur en 20.20 uur op NPO 2 uitgezonden worden. Ontdek hier alles over de Tegenlicht reportages najaar 2022.

The Gender Games

Kan topsport een sector worden waarin voorbeeldige gelijkheid bestaat? Campagnes voor gelijker salaris tussen mannelijke en vrouwelijke topsporters behalen de eerste successen. Er is inmiddels veel onderzoek gaande naar inclusie en gelijkheid in de sport en veel sporters zetten zich in tegen ongelijkheid en discriminatie in de sportwereld. Maar er is nog een lange weg te gaan, want professionele hardloopwedstrijden in de vrouwencategorie worden nog steeds beheerst door geslachtstesten, metingen van testosterongehaltes en rechtszaken. Regie: Nirit Peled. The Gender Games is te kijken bij VPRO Tegenlicht op maandag 29 augustus, 20.25 uur, NPO 2.

Het geheim van ASML

Zonder dat het grote publiek het doorheeft staat in Veldhoven in Brabant het belangrijkste bedrijf voor technologische vooruitgang ter wereld. ASML. Een gewone consument heeft er niets te zoeken, maar de deur wordt er platgelopen door ministers en staatshoofden en door ceo’s van grote tech-bedrijven. ASML maakt de meest geavanceerde machine ter wereld; de lithografiemachine om computerchips mee te maken. En met chips als strategisch goed staat ASML met haar machine midden op het geo-politieke wereldtoneel. Wat is het geheim van ASML, en wie zijn de mensen die deze wonderlijke machine bouwen? Regie: Kees Brouwer. De Tegenlicht-reportage Het geheim van ASML is te kijken op maandag 12 september, 22.15 uur, NPO 2.

LAB Christiaan Triebert

Kan een nieuwe manier van onderzoek doen het vertrouwen in de journalistiek herstellen? De New York Times-journalist en tweevoudig Pulitzer-prijswinnaar Christiaan Triebert gelooft van wel. Hij maakte eerder naam als een van de leden van onderzoekscollectief Bellingcat en is een specialist in OSINT – kort voor Open Source Intelligence. Een vorm van journalistiek die gebruik maakt van informatie en bewijsvoering uit openbare bronnen – vaak letterlijk van het internet geplukt. Regie: Shuchen Tan. LAB Christiaan Triebert is te kijken op maandag 26 september, 20.25 uur, NPO 2.

Samen grijs worden

VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar denkers en doeners die niet wegduiken voor de grijze golf van morgen, die alternatieve woonvormen bedenken en onderzoeken en hoe technologie mensen kan helpen om langer zelfstandig te wonen. Als we zo doorgaan is in 2040 een derde van de bevolking grijs, zorgbehoevend en op zoek naar een passende woonvorm. Verwacht wordt dat over het hele land, honderden bejaardentehuizen zullen sluiten.

De huidige generatie ouderen zal zich niet laten wegstoppen in grote centra aan de rand van de stad. Overal in het land worden kant en klare mantelzorgwoningen in tuinen getakeld als alternatief voor het oude bejaardenhuis en ontstaan alternatieven hoe we beter en langer thuis kunnen wonen.
Regie: Maren Merckx. De Tegenlicht-reportage Samen grijs worden is te kijken op maandag 10 oktober, 22.15 uur, NPO 2.

De zon is van iedereen

De zon levert in één uur evenveel energie als de hele mensheid in een jaar verbruikt. Waarom óógsten we die dan niet? Ontwerper/kunstenaar Marjan van Aubel pleit voor een ‘solar democracy’. De zon is immers van iedereen, dus laten we lampen ontwerpen en produceren die op zon werken, kleding en ramen maken die zonne-energie oogsten en een heuse ‘zonnebeweging’ beginnen. VPRO Tegenlicht gaat met haar mee op reis naar een zonnige toekomst. Regie: Kees Brouwer. Deze nieuwe Tegenlicht-reportage is te kijken op maandag 24 oktober, 20.35 uur, NPO 2.

VPRO Tegenlicht kijken

De reportages van VPRO Tegenlicht zijn ’s maandags te kijken bij de VPRO op NPO2. Daarnaast kun je Tegenlicht ook terugkijken via NPO Plus en NPO Start. Via NPO Start kun je ook tal van eerdere Tegenlicht reportages nogmaals zien. Als je buiten Nederland woont, kun je alleen via de NPO Start website kijken als je gebruik maakt van een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Foto: Erik van Empel VPRO Tegenlicht najaar 2022 The Gender Games

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 augustus 2022 /