Acteur Ramsey Nasr met verzameling in Dr. Nasrs Wunderkammer

De Nederlandse acteur en schrijver Ramsey Nasr is een echte verzamelaar; hij toont zijn verzamelingen in Dr. Nasrs Wunderkammer. Maar het is meer dan een programma alleen over zijn verzamelingen; we ontdekken er meer door over de maatschappij en onze wereld. Dr. Nasrs Wunderkammer is vanaf vanavond – 11 januari – iedere woensdag om 22.20 uur te kijken bij de NTR op NPO2.

Ramsey Nasr

Ramsey Nasr vertelt over Dr. Nasrs Wunderkammer. “Eigenzinnige hobby’s op tv vind ik vooral interessant als het iets breders vertelt, over het hier en nu. Mijn verzamelobjecten zie ik als aanleiding om een maatschappelijk thema te behandelen, van klimaatrampen tot het geloof, seksisme en kolonialisme. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik ooit ging verzamelen: ik wilde als kind de wereld leren begrijpen. Je kunt me nog steeds niet gelukkiger maken dan door me op pad te sturen met bijvoorbeeld een mossenspecialist. Wat me aanspreekt in vorige eeuwen is dat de wereld nog niet ‘af’ was. Men had een enorme drang naar kennis. Maar ook de schaduwzijde fascineert me; de zwarte randen van de geschiedenis”, aldus de schrijver en acteur Ramsey Nasr, die je onder andere kent van Kerstappels, Het jaar van Fortuyn, I.M., Over water, maar bijvoorbeeld ook de serie Overspel.

Dr. Nasrs Wunderkammer 

Geen plek in het huis van acteur en schrijver Ramsey Nasr is onbezet: boeken en cd’s, maar ook minder gebruikelijke zaken als vlinders, fossielen, opgezette dieren, natuurencyclopedieën, vuistbijlen, oude prenten, fotografie – hij verzamelt het allemaal. Waar komt die fascinatie vandaan? Zit er een lijn in al die verschillende dingen, en is een verzameling ooit ‘af’? In een wereld die zich veelal online afspeelt, verdwijnen we in deze serie in het tastbare universum van Ramsey Nasr en zijn Wunderkammer. Een zelfgecreëerde wereld die de kijker de vraag stelt: hoe verhouden wij ons tot het verleden?

Verzamelingen Ramsey Nasr

 Dr. Nasrs Wunderkammer is een soort reisprogramma-ter-plekke, waarin kunst, wetenschap, cultuur, natuur en geschiedenis samengaan. In elke aflevering zien we een klein deel van Ramsey’s verzameling en bezoekt hij een kenner van een onderwerp dat hem fascineert. De kijker gaat mee: naar de prentenarchieven van Teylers museum bijvoorbeeld, of een afgelegen kerkhof om korstmossen te zoeken. Een ontdekkingsreis, op zoek naar ordening, verklaring, en vooral: verwondering over hoe onze wereld elkaar steekt.

Dr. Nasrs Wunderkammer kijken

Dr. Nasrs Wunderkammer is een productie van Tomtit film. Deze reek van Ramsey Nasr telt zes afleveringen. Je kunt ze iedere woensdag van 11 januari tot en met 15 februari om 22.20 uur kijken op NPO2. Aflevering gemist, kijk dan via NPO Start of NPO Plus. Wist je dat je NPO Start ook kunt gebruiken in combinatie met een VPN Verbinding, zodat je ook buiten Nederland alle afleveringen kan zien?

De zes afleveringen van Dr. Nasrs Wunderkammer hebben ieder hun eigen thema:

Orde en chaos

Van oorsprong is een Wunderkammer een manier om de wereld te verzamelen en categoriseren. We zien hoe Ramsey Nasr orde schept tussen de vele natuurencyclopedieën, natuurprenten, trilobieten, korstmossen en vlinders in zijn collectie en ontdekken hoe verschillende natuuronderzoekers vroeger te werk gingen.

Kijken en bekijken worden

Door zijn Nederlands-Palestijnse roots is Ramsey Nasr altijd gefascineerd geweest door beeldvorming en de constructie van de werkelijkheid. In deze aflevering komen we erachter hoe optische illusies, wereldtentoonstellingen, pseudo-wetenschap en oude fotografie nog steeds onze blik op de ander beïnvloeden.

Ons lichaam

Ramsey Nasr zit als schrijver soms wat opgesloten in zijn hoofd. Misschien dat hij daarom wel dingen verzamelt die juist met het lichaam te maken hebben. Erotische gravures uit de 16e eeuw, maar ook wetenschappelijk-anatomische afbeeldingen, Victoriaanse prenten en vroege naaktfotografie. Hoe zijn we in de loop der eeuwen omgegaan met ons lichaam?

De schoonheid van ellende

Waar ligt de grens tussen schoonheid en gruwel? Ramsey Nasr onderzoekt zijn fascinatie voor beelden waar we liever van wegkijken, samen met oorlogsfotograaf Bram Jansen en kunstenaar Carolein Smit.

Vergankelijkheid

Vergezeld door actrice Olga Zuiderhoek bezoekt Ramsey Nasr een begraafplaats, op zoek naar korstmossen en pratend over nalatenschap. Ook praat hij met Mattie Boom van het Rijksmuseum over post-mortem fotografie.

Leven als een verzamelaar

Met een immer uitdijende collectie vraagt Ramsey Nasr zich af waar zijn verzameldrang gaat eindigen. Hij bezoekt een kijkdag van een veiling en ontmoet een vader en zoon, die samen een rariteitenkabinet onderhouden. Wat is de functie van een verzamelaar?

Foto: NTR

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 januari 2023 /