Sam Bettens in Het Huis (2022) met Eric Goens

Sam Bettens is de vijfde gast in het Huis (2022). De openhartige Sam – die hiervoor speciaal uit Amerika is terug gekomen – gaat 24 uur lang geen enkel thema uit de weg. Ontdek hier meer over de aflevering van Sam Bettens: zanger, vader, opa én Amerikaan.

Sam Bettens in Het Huis

“De eerste US citizen in de geschiedenis van Het huis”, begroet Eric Goens Sam Bettens aan zijn ouderlijk huis. Sam is al meer dan tien jaar genaturaliseerd en is dus naast Belg ook officieel Amerikaan, eerder kwam hij al eens terug voor The Masked Singer, waarin hij de Otter was. “Moeten wij dan morgenvroeg de vlag groeten?”, lacht de presentator. Van opnieuw naar België verhuizen is geen sprake, zeker niet nu Sam zichzelf sinds kort ‘Grandpa Sam’ mag noemen.

Op 3 maart 2023 verschijnt het boek Ik ben van Sam Bettens; je kunt hier reserveren.

K’s Choice

Op de tonen van Like the way I do van Melissa Etheridge wandelt Sam Bettens Het huis binnen. Op 17-jarige leeftijd zong Sam dat lied op een free podium met vrienden. Een cassette met de opname belandde bij zanger Rocco Granata, die er lyrisch over was. “Dat is het begin geweest van: misschien moet ik wel zingen”, zegt de zanger. Tot Sam Bettens grote verbazing heeft Eric de cassette van dat allereerste optreden. Meteen erna schiet Sams carrière als een raket de lucht in. K’s Choice verkoopt maar liefst een miljoen albums in de Verenigde Staten.

Transitie Sam Bettens

Toch is Sam Bettens lange tijd niet echt gelukkig. “Je voelt dat dan, maar je denkt, dat zal mijn artistieke kant zijn. Hebben niet alle artiesten dat, zo een melancholische kant?” Het duurt jaren vooraleer Sam zichzelf kan zijn. Pas op zijn 28ste wordt hij voor het eerst verliefd op een vrouw. En pas op zijn 46ste ondergaat hij zijn transitie en past zijn uiterlijk eindelijk bij zijn innerlijk.

Jeugdfoto’s Sam Bettens

In Het huis is het de gewoonte dat er heel veel wordt teruggegrepen naar jeugdfoto’s, maar voor Sam is dat geen makkelijke opgave. “Ik voel dat het alsmaar lastiger wordt om naar foto’s te kijken, zeker diegene waar ik vrouwelijk op sta”, vertelt Sam Bettens. “Maar ik omarm het ook. Het is tenslotte 46 jaar van mijn leven geweest.” En toch wilde Sam als kind zoals zijn moeder worden: een gelukkige huismoeder. “Dat is niet gelukt. Ik ben wel gelukkig, maar geen huisvrouw”, lacht hij.

Rebelse jeugd

In de fotokamer vertelt hij over zijn rebelse jeugd. Als twaalfjarige begon hij te roken en als dertienjarige sloop hij ’s nachts uit zijn raam om te gaan feesten. “Tegen de tijd dat ik dan eindelijk echt mocht uitgaan, had ik zo iets van: dat heb ik in mijn jeugd al gehad.”

Transman in Amerika

Aan tafel vertelt Sam openhartig over hoe het was om als trans man met een vrouw en twee geadopteerde kinderen in Tennessee te wonen. “Je hebt conservatieve holen in Amerika, en dan heb je Johnson City, Tennessee”, zegt Eric Goens over de plaats waar Sam en zijn gezin jarenlang woonden. “Wij waren ook altijd de raarste mensen daar”, zegt Sam. “Ik durfde nooit met mijn vrouw hand in hand over straat te lopen. Je voelt aan dat dat niet oké is.”

Sam Bettens en Stef

In de kinderkamer fonkelen Sams ogen wanneer een foto van zijn echtgenote Stef de revue passeert. Toen de twee elkaar leren kennen, waren ze beiden al getrouwd. Maar op een week tijd werden ze onafscheidelijk. “Toen ik verliefd werd op Stef, ging het licht ineens aan. Heel de wereld was donker en plots stak iemand het licht aan.” De liefde die Sam voor Stef uitstraalt, is aandoenlijk.

Inspirerend

Hoe moeilijk en hartverscheurend kan een adoptieprocedure zijn? Hoe gingen Sams ouders om met zijn coming-out en met zijn transitie? En hoe kijkt Sam terug op de 46 jaren waarin hij fysiek als vrouw door het leven ging?​ Een inspirerende Sam Bettens neemt geen blad voor de mond en vertelt zijn verhaal in Het huis.

Ontdek hier alle gasten uit Het Huis 2022, seizoen 8.

Het Huis kijken

Het Huis is iedere maandagavond – sinds maandag 12 december – om 20.40 uur te kijken op Eén. Wil je de aflevering met Sam Bettens terug kijken, dan kan dit via VRT MAX. Daarnaast kun je ooit Het Huis seizoen 7 terug kijken. Wil je vanuit Nederland de afleveringen terug kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding en zet de server op België, voordat je naar de VRT MAX site gaat.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 januari 2023 /