Uw Film van het Jaar 2022 met Freek Braeckman en deze gasten

Freek Braeckman brengt Uw Film van het Jaar 2022 deze editie – symbolisch – vanuit een afgeschakelde elektriciteitscentrale. Je kon de aflevering van UW Film van het Jaar met bijzondere interviews op eerste kerstdag kijken, maar ook aan het begin van het jaar is-ie in herhaling te kijken op VTM of via VTM Go. Wie de Uw Film van het Jaar 2022 gasten zijn? We zetten ze voor je op een rijtje.

Uw Film van het Jaar 2022

Freek Braeckman neemt de kijker mee doorheen het afgelopen nieuwsjaar van VTM NIEUWS. Dat doet hij met de strafste beelden en interviews met bekende en minder bekende koppen die in 2022 een bijzondere rol speelden. Met getuigenissen en nieuwjaarswensen van Bekende Vlamingen en kijkers wordt Uw Film van het Jaar 2022 de film van élke Vlaming. De soundtrack is Warrior van Oscar and the Wolf.

Oorlog in Oekraïne

Uw Film van het Jaar 2022 brengt ook het verhaal achter de nieuwsbeelden. Zoals dat van Iryna Kravets, een Oekraïense die bij het begin van de oorlog vluchtte, in ons land terechtkwam en opgevangen werd bij een gezin in Tielt-Winge. Iryna was zwanger toen ze vluchtte. Freek Braeckman zocht haar opnieuw op, om te kijken hoe het nu met haar gaat. En oorlogsjournalist Robin Ramaekers en zijn cameraman Stijn De Smet vertellen over de meer dan 100 dagen die zij zelf in Oekraïne doorbrachten. Over de gruwel die ze daar gezien hebben en hoe ze dat verwerken.

Remco Evenepoel

Maar er was ook hoop en licht in 2022. Onder andere dankzij Remco Evenepoel, die geschiedenis schreef door als eerste Belg in 44 jaar een grote wielerronde te winnen, én daarna ook nog eens wereldkampioen werd. Freek Braeckman ontmoet Remco Evenepoel in zijn supporterscafé De Rustberg, om terug te blikken op een wonderjaar waarin hij ook nog trouwde, én vooruit te kijken naar 2023, waarin Remco de Giro wil winnen. Een prestatie, die natuurlijk in geen enkel sportjaaroverzicht mag ontbreken.

Frank Verstraeten & Zillion

De Vlaamse film Zillion is een echt kassucces. De man om wie het toen allemaal draaide, Frank Verstraeten, blikt exclusief voor Uw Film van het Jaar 2022 nog één keer terug op het voorbije jaar, maar ook op de woelige periode meer dan 20 jaar geleden, verweven tussen glorie en criminaliteit. Spijt heeft Frank Verstraeten in elk geval niet: “Ik was een zot, ik liep naast mijn schoenen, maar mocht ik het allemaal opnieuw kunnen doen, ik deed het precies hetzelfde. Als we alles legaal hadden gedaan, was Zillion nooit zo’n succes geworden.”

Vlaamse film

Maar er was meer succes voor de Vlaamse film. Close van Lukas Dhont werd internationaal gelauwerd en is nog steeds in de running voor een Oscar. Onze Natuur bracht prachtige en wonderlijke beelden over bekende en onbekende dieren vlakbij onze leefwereld.

Gasten Uw Film van het jaar 2022

Freek Braeckman praat verder ook nog met Camille Dhont, dé popsensatie van het jaar, de jongste artieste ooit die de Lotto Arena uitverkocht. Politica Hilde Crevits vertelt over het moment toen bij haar het licht uitging aan de onderhandelingstafel van de Vlaamse Regering. En klimaatklever – het woord van 2022 – Wouter Mouton legt uit waarom hij zich vastlijmde aan historische schilderijen.

Uw Film van het jaar 2022 kijken

Deze en andere getuigenissen zijn, samen met de strafste beelden uit 2022, op zondag 25 december om 21.40 uur bij VTM te zien in Uw Film van het Jaar. Herhaling op maandag 26 december om 11.40 uur en op donderdag 5 januari om 23.00 uur. Uw film van het jaar 2022 is ook te kijken op VTM Go.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 december 2022 /