Het Wetenschappelijk Jaaroverzicht 2022 met deze gasten

Astrid Joosten ontvangt in het Wetenschappelijk Jaaroverzicht 2022 gasten Ben Feringa, Beatrice de Graaf en Marcel Levi. Dit programma is vanavond – vrijdag 23 december – om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 2 te kijken.

Wetenschappelijk Jaaroverzicht 2022

In het Wetenschappelijk Jaaroverzicht 2022 komen wetenschappelijke ontwikkelingen en interessante doorbraken aan bod, die ons helpen de wereld beter te begrijpen. Had de wetenschap de oorlog in Oekraïne kunnen voorspellen? Wat is stochastisch terrorisme en hoe gevaarlijk is het? Helpt de CRISPR-Cas gentherapie bij de genezing van verschillende erfelijke ziektes? En gaat het wetenschappers lukken om materialen te ontwikkelen die CO2 onttrekken aan de lucht? 

Gasten Wetenschappelijk Jaaroverzicht 2022 

Presentatrice Astrid Joosten bespreekt dit de gasten van het Wetenschappelijk Jaaroverzicht, dat zijn Ben Feringa, Beatrice de Graaf en Marcel Levi. Hieronder lees je meer over deze wetenschappers.

Ben Feringa

Ben Feringa is hoogleraar scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2016 won Ben Feringa de Nobelprijs voor de Scheikunde voor het onderzoek naar moleculaire nanomachines, dat hij samen deed met Jean-Pierre Sauvage en Fraser Stoddart. Dit jaar schreef hij met Anouk Lubbe het boek Alledaagse Moleculen.

Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf is hoogleraar geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Ze wordt ook wel gezien als terrorisme-expert. Beatrice de Graaf heeft tal van boeken geschreven. Dit jaar won Beatrice de Graaf de Comeniusprijs – toegekend als onderscheiding voor haar historisch inzicht en bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke problemen – en de Arnberg Prize for European History door Cambridge University voor Fighting Terror After Napoleon. How Europe Became Secure after 1815.

Marcel Levi

Marcel Levi is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Wij schreven eerder al over Prof. Dr. Marcel Levi toen hij te gast was bij College Tour en Summerschool.

Het Wetenschappelijk Jaaroverzicht kijken

Wil je Het Wetenschappelijk Jaaroverzicht 2022 kijken, dan kan dit bij NPO Start en NPO Plus. Op NPO Start is ook Het Wetenschappelijk Jaaroverzicht 2021 terug te kijken. Via een VPN Verbinding is dit ook mogelijk vanuit België of een ander land.

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 december 2022 /