Summerschool 2022: Matthijs van Nieuwkerk en deze sprekers

Summerschool is in de zomer van 2022 terug mét Matthijs van Nieuwkerk en vier bevlogen sprekers over hun vak-of interessegebied. Matthijs van Nieuwkerk ontvang Marcel Levi, Francis van Broekhuizen, Hans Klok en Cynthia Mc Leod. Ontdek hier alles over de colleges en sprekers van Summerschool 2022. Summerschool is vanaf woensdag 10 augustus iedere week om 20.30 uur te kijken bij BNNVARA op NPO1.

Summerschool 2022 sprekers

Je kunt ook in de zomer van 2022 weer genieten van Summerschool. Het programma Summerschool is terug met vier korte colleges van bevlogen sprekers over hun vak- of interessegebied. Matthijs van Nieuwkerk ontvangt deze zomer dr. prof. Marcel Levi, operazangeres Francis van Broekhuizen, illusionist Hans Klok en schrijver Cynthia Mc Leod in de Summerschool-studio. Zij nemen ons mee in de wereld van virussen, Maria Callas, het variété in Nederland en zwart verzet tijdens de slavernij in Suriname.

Matthijs van Nieuwkerk zag je recent nog op tv met de weergave van Matthijs gaat door in Concert.

Francis van Broekhuizen

10 augustus is het in Summerschool de beurt aan Francis van Broekhuizen. Haar college gaat over Verraad en passie: het leven van Maria Callas.

Tragiek, bedrog, verraad én uitzonderlijk talent: het jetset-leven van zangeres Maria Callas leek zelf wel een opera. Ze stond bekend om haar temperamentvolle gedrag, haar liefdesrelatie met Aristoteles Onassis, en natuurlijk als de bestverkopende en meest talentvolle operazangeres ooit. Dramatisch sopraan Francis van Broekhuizen zingt en praat ons langs de hoogtepunten, roem en schandalen van la Divina Maria Callas. 

Wist je trouwens dat Francis van Broekhuizen recent het boek Bij Twijfel Hard Zingen heeft geschreven?

Prof. Dr. Marcel Levi

Prof. Dr. Marcel Levi geeft op 17 augustus de spoedcursus: alles over virussen.

Mers, sars, zika, ebola, covid-19 en de apenpokken: het lijkt alsof er steeds vaker een virusuitbraak is en dat die uitbraken zich steeds sneller over de wereld verspreiden. Maar is dat ook zo? Wat is een virus eigenlijk, hoe werkt het en wat kunnen we ertegen doen? Professor dokter Marcel Levi geeft ons een spoedcursus over virussen.

Hans Klok

24 augustus kun je kijken naar spreker Hans Klok met zijn college De gouden dagen van het variété in Nederland.

De grote inspiratiebron van wereldberoemd illusionist Hans Klok is het variété theater. Vanaf de jaren ’50 beleefde deze vorm van volksvermaak haar gouden jaren. Avonden vol spanning en sensatie werden georganiseerd door heel Nederland met conferences, goochelacts, slangenmensen, vedettes en veel meer. Hans Klok vertelt ons, ondersteund door nostalgisch beeld en live acts, alles over de romantiek en tragiek van het variété in Nederland. 

Cynthia Mc Leod

Cynthia Mc Leod zien we op 31 augustus bij Summerschool 2022 met haar college Zwart verzet op de plantage in Suriname.

Meesterverteller en bestsellerauteur van Hoe duur was de suiker Cynthia Mc Leod vertelt het bloedstollende verhaal van Boni, Jolicoeur en Baron: drie zwarte verzetsstrijders die tijdens de slavernij in Suriname honderden slaafgemaakten bevrijdden, plantages overvielen, en voor wie de koloniale overheersers beefden van angst. 

Summerschool 2022 kijken

Wil jij Summerschool 2022 terug kijken, dan kan dit natuurlijk via NPO Start en NPO Plus. Je ontdekt hier ook de colleges uit de eerdere drie seizoenen. In totaal staan er zo al vijftien afleveringen voro je klaar. Vanuit Nederland is terugkijken heel eenvoudig; wil je vanuit België of een ander land kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet.

Foto: Tom Cornelissen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 augustus 2022 /