Boeddha in de Polder seizoen 2 met Joris Linssen en deze gasten

Joris Linssen presenteert deze week – van maandag 19 tot en met vrijdag 23 december om 19.50 uur – bij NPO2 Boeddha in de Polder seizoen 2. Het motto van de show is ‘een crisis biedt ook kansen’, waarbij het programma hoop en inspiratie biedt. Joris Linssen en de Boeddha in de Polder gasten zorgen zo voor stof tot nadenken.

Later op de avond is Joris Linssen deze week ook op tv te zien in Joris’ Kerstboom.

Crisis biedt kansen

Het blijven moeilijke tijden. De klimaatcrisis geeft zorgen en de oorlog in Oekraïne zet eerdere zekerheden op scherp. Ondertussen is het alle hens aan dek om de personeelstekorten op te vangen en de maatschappij draaiende te houden. Veel mensen lijden hier fysiek en mentaal onder. Depressies, burn-outs; het is een greep uit de vele symptoomziektes van deze tijd. Toch biedt een crisis ook kansen voor mensen om deze om te buigen tot een positieve levensles.

Boeddha in de Polder seizoen 2

In het tweede seizoen van Boeddha in de Polder wil Joris Linssen weten hoe zij dit hebben gedaan en hoe ze hoop houden voor de toekomst. De presentator zal zelf ervaren dat de weg naar binnen toe niet betekent dat je zweverig stil op een kussen zit, maar dat spiritualiteit een praktisch en zinvol hulpmiddel kan zijn in het dagelijks leven.

Boeddha in de Polder gasten

Joris Linssen ontmoet in Boeddha in de Polder diverse bekende gasten. We zetten De Boeddha in de Polder gasten hieronder op een rijtje.

  • Zanger Stacey Seedorf (Twenty4Seven) vindt zijn spirituele pad na jaren vast te hebben gezeten in de gevangenis. Tijdens zijn optredens op muziekfestivals neemt hij zijn publiek mee op een spirituele reis vol energie. 
  • René van Collem, de drummer van Doe Maar, vertelt hoe hij met spiritualiteit zijn drugsverslaving heeft overwonnen en nu als hulpverlener gezinnen bijstaat. 
  • Wende Snijders vond inspiratie voor haar intensieve optredens tijdens een vision quest in Frankrijk, waar ze dagenlang zonder eten op een berg zat. Vorig jaar kon je nog kijken naar Wende’s Kerstkaleidoscoop.
  • De Zuid-Koreaanse masterchef Jeong Kwan (bekend van de Netflixserie Chef’s Table) geeft Joris Linssen een kijkje in haar keuken als ze in de polder boeddhistisch kookt met producten van Nederlandse bodem. 
  • Petra De Sutter, vicepremier van België, vertelt hoe ze als eerste transgenderminister in Europa het boeddhisme heeft leren gebruiken om de vele haatberichten en bedreigingen die ze dagelijks krijgt om te buigen in waardevolle ontmoetingen. Recent zag je Petra De Sutter in België nog in Bake Off Vlaanderen Kerst.
  • Met schrijfster Susan Smit vaart Joris wat de kracht van de maan is.
  • En met Daniëlle van ’t Schip heeft hij een warm en open gesprek over het leven en de kunst van het loslaten. In april van dit jaar kreeg de dochter van Willeke Albert en de vrouw van John van ’t Schip de diagnose kanker.

Zingeving in de Nederlandse polder

Verder gaat Joris onder meer drie dagen het bos in om te ontdekken waarom hij niet tegen alleen zijn kan. Hij loopt blootvoets in de natuur om zijn gevoel beter toe te laten. En hij leert boeddhistisch fotograferen. Van kok tot fotograaf, je hoeft je baan niet op te geven om spiritueel te zijn. Zingeving is in allerlei vormen overal te vinden in de Nederlandse polder, waar de tuinkabouter is vervangen door het Boeddhabeeld. In tuinen en huiskamers vraagt Joris Linssen wat dit beeld voor mensen betekent. Dit resulteert in mooie spontane ontmoetingen en intieme levensverhalen.

Podcast: Boeddha op de stoep

In de podcastserie Boeddha op de stoep geeft Joris Linssen iemand met een bijzonder verhaal een week lang een Boeddhabeeldje mee. Aan het einde van deze week komt hij langs om te horen wat de Boeddha die week allemaal heeft gezien. Joris Linssen gaat een kwetsbaar en open gesprek aan met gewone Nederlanders. Deze personen hebben een persoonlijke crisis om weten te buigen tot een waardevolle levensles. Zij delen hun inspirerende motto’s met de luisteraar en vervolgens geven zij Boeddha weer door. Zo reist de Boeddha als een estafettestokje door het land. Boeddha op de Stoep is een podcast over spiritualiteit die nieuwsgierig maakt en over levensverhalen die inspireren. Luister vanaf 19 december naar Boeddha op de Stoep via alle podcastapps. 

Boeddha in de polder kijken

Boeddha in de polder is deze week van maandag 19 tot en met vrijdag 23 december om 19.50 uur te kijken op NPO2. Het programma is ook terug te kijken via NPO Start en NPO Plus. Via NPO Start kun je ook Boeddha in de polder seizoen 1 terug kijken. Het is ook mogelijk om deze afleveringen vanuit het buitenland te kijken. Zorg in dat geval voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar de site van NPO Start gaat.

Foto: KRO-NCRV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 december 2022 /