Piet Huysentruyt met SOS Piet XL terug op tv! | Nieuwe boeken

Piet Huysentruyt kent iedereen natuurlijk van SOS Piet; sinds woensdag 16 november is hij om 20.35 uur terug bij VTM met SOS Piet XL. In SOS Piet XL helpt Piet Huysentruyt bekende en onbekende Vlamingen met hun grote of kleine culinaire problemen. Zo komt ‘de man die zijn volk leerde koken’ – speciaal voor zijn zestigste verjaardag – weer terug in Vlaanderen over de voer. Ontdek hier alles over SOS Piet XL, de deelnemers en over de nieuwe boeken over / van tv-kok Piet Huysentruyt.

Op zoek naar inspiratie voor de feestdagen, lees ook: Kerstmenu 2022 (van Jeroen Meus).

Piet Huysentruyt

“Ik ben VTM enorm dankbaar voor deze nieuwe reeks. Het is een droom die uitkomt. Tijdens de opnames heb ik gemerkt dat het programma nog altijd leeft. Onderweg met mijn SOS Piet-auto claxonneerden andere chauffeurs naar mij en dat doet deugd. Maar het gaat niet alleen om herkenning, er is ook steeds meer érkenning. Ik ga opnieuw bij Vlaamse gezinnen langs om hun culinaire problemen op te lossen, met een portie humor. En Vlamingen zijn in de keuken nog altijd competitief: ze moeten en zullen slagen!”, aldus Piet Huysentruyt.

Nieuwe boeken

Recent zijn daarnaast ook de boeken Piet Ongezouten en Piet gepeperd uitgekomen. In Piet ongezouten – geschreven door Edward Vanhoutte – vertelt de tv-kok over zijn leven. In Piet gepeperd zijn de gerechten uit zijn leven samengebracht. Onderaan dit artikel schrijven we er meer over. Of klik op de titel om ze meteen te ontdekken en bestellen.

Maar eerst terug naar SOS Piet XL op VTM.

SOS Piet XL

In elke aflevering van SOS Piet XL bezoekt Piet Huysentruyt vijf personen met een culinair probleem. Hij gaat onder andere langs bij twee onbekende en twee bekende Vlamingen. Ten slotte neemt de tv-kok ons mee langs spraakmakende hobbykoks uit de achttien seizoenen SOS Piet (ik krijg hierbij wel een Jambers Back To The 90’s-gevoel – weet niet hoe dat bij jullie?). Piet Huysentruyt is in zijn nieuwe programma SOS Piet XL nieuwsgierig naar wat deze kandidaten nog weten over ‘wat ze geleerd hebben die dag’? Lukt hun gerecht ondertussen wel en hoe kan dat gerecht anno 2022 gepimpt worden?

Deelnemers SOS Piet XL

Nieuwsgierig naar de deelnemers aan SOS Piet XL? In de eerste aflevering zien we dat Andy Peelman mayonaise leert maken. “Mijn mayonaise pakt niet: hij ziet er niet uit, hij smaakt niet en is wat geschift. Eigenlijk een beetje zoals jij: geschift en hij ziet er niet uit”, lacht Andy. Jamie-Lee Six heeft een ander probleem: “Mijn balletjes zijn niet rond, ‘t zijn vierkantjes en ik zou zó graag ronde balletjes in tomatensaus willen maken. Dus please, please, please kom mij helpen!” In de tweede aflevering is het de beurt aan Margriet Hermans die krokant gefrituurde kip leert maken en – de toen nog zwangere – Astrid Coppens die gaat voor een ‘goeie Amerikaanse juicy hamburger’.

Bekende Vlamingen krijgen hulp van Piet Huysentruyt

Verder zien we in aflevering 3 Nathalie Meskens – die zelf ook al kookboeken schreef. Zij tovert een vegan tompoes uit haar potten. Siegfried De Doncker en Maureen Vanherberghen schakelen in de vierde aflevering de hulp van Piet Huysentruyt in. Ze willen een lekker vispannetje leren maken. In aflevering 5 zijn de bekende deelnemers in SOS Piet XL Pat Krimson, Loredana en hun mislukte espuma van aardappel. Daarnaast gaat hij langs bij VTM Nieuwsreporter Julie Colpaert. Zij kookt wel eens graag vegetarisch voor haar kinderen maar de zoete aardappelfrietjes zijn slap en de falafelballetjes smaken naar… niks. In de laatste aflevering helpt hij Natalia; zij is gek van kalfszwezeriken, maar krijgt ze niet goed gebakken. En Pascal Braeckman waagt zich aan garnaalkroketten.

Oud-deelnemers SOS Piet

In de eerste aflevering duikt Piet Huysentruyt in zijn archief. Hij wil weten of Roeland – die hij vijftien jaar geleden bezocht – nog steeds een kip met krokante korst kan make. Verder helpt hij Julie bij het maken van een lekkere moelleux. En Bieke bij het maken van een rozijnencake; het lukt haar namelijk niet om een cake te maken zonder dat de rozijnen naar beneden zakken.

Tweede aflevering SOS Piet XL

We zien in de tweede aflevering van SOS Piet XL oud-deelnemer Ruben. Hij flambeerde dertien jaar geleden fruit op een houtskoolbarbecue. Het leverde toen hilarische beelden op maar het was tegelijk onverantwoord en levensgevaarlijk. Hoe gaat het nu? Er duiken daarnaast nog meer culinaire problemen op: Cathérine kookt graag en goed al slaagt ze er niet in een goede pepersaus te maken, terwijl haar vriend Kenny helemaal niet kan koken maar toch pogingen onderneemt. En dat is te merken aan zijn gelatine-achtige panna cotta… “Die zou ik in mijn sterrenrestaurant toch niet zo serveren”, aldus een strenge Piet.

Aflevering 3 SOS Piet XL

Piet Huysentruyt duikt in aflevering 3 in het verleden en bezoekt Eddy van de Ezelsorde in Kuurne om te kijken of hij na 15 jaar nog steeds een goede sabayon bij de mosselen kan maken. Daarnaast is er Isie die graag een dikke côte à l’os wil bakken voor haar zoon. Maar die moet saignant zijn en daar wringt het schoentje. “Dat is precies een schoenzool”, merkt Piet. En tot slot de negentienjarige Niels. Die is zot van chicken nuggets, maar die zijn steeds te droog. 

Weet Leslie nog hoe je schorseneren maakt?

De oud-deelnemer van SOS Piet waar Piet Huysentruyt in aflevering vier op bezoek gaat is Leslie. Zij maakte in 2007 op een wel heel vreemde manier schorseneren. Weet ze vijftien jaar later nog wat ze toen geleerd heeft? Piet leert Fien zelfgemaakte pasta te draaien en helpt de 14-jarige Axelle uit de nood met het maken van het Frans gebakje, canelé bordelais, want die komen bij haar altijd verbrand uit de oven. 

Guust Flater kaassouflé

Piet Huysentruyt gaat in de vijfde aflevering van SOS Piet XL langs bij deelnemer Vincent, die hij in 2004 ook bezocht. Vincent maakte toen een kaassoufflé op basis van… een gerecht uit de Guust Flater-stripreeks. 18 jaar later wil Piet weten of Vincent nog steeds weet wat hij toen geleerd heeft. Hij helpt in deze aflevering Veerle met haar kurkdroge lasagne. De oplossing: gehakt van zuiver varkensvlees gebruiken. Of zoals Piet zegt: “Het is een West-Vlaamse uitspraak: hoe vettiger, hoe prettiger! Maar dat is ook waar.” En hij helpt de zestienjarige Hanne-Lore met het bakken van lekkere éclairs.

Heeft oud-deelnemer niets onthouden?

Luc maakte twaalf jaar geleden een kaassoep die op niets trok. En deze oud-deelnemer aan SOS Piet is nog altijd even eigenwijs als toen. Wanneer Piet Huysentruyt op het punt staat look toe te voegen, houdt Luc hem tegen. “Dat verandert de smaak van de soep, dus nee! De smaak van de soep was goed, maar het zicht was niet goed. Dus aan de smaak gaan we niks veranderen!” Veel volgzamer gaat het eraan toe in Blankenberge waar hij Laura een goede bisque leert maken en in Sint-Niklaas dompelt hij Evi onder in de kunst van een lekkere gratin dauphinois.

SOS Piet XL kijken

Wil je SOS Piet XL kijken dan kan dit iedere woensdag om 20.35 uur bij VTM. De afleveringen zijn ook terug te kijken op VTM GO. Geeft-ie vanuit Nederland aan dat het niet lukt, zorgt dan voor een VPN Verbinding die je op België zet en surf dan naar de VTM GO site. Wist je dat alle achttien seizoenen van SOS Piet eveneens op VTM Go staan? Zo kun je dus ook de oude afleveringen van SOS Piet terug kijken.

Naast een nieuw programma voor Piet Huysentruyt is recent ook zijn biografie verschenen. Hieronder lees je meer over Piet Ongezouten.

Boek Piet ongezouten

In het boek Piet Ongezouten lees je het verhaal over het leven van Piet Huysentruyt. Uitgeverij Lannoo beschrijft het op de volgende wijze. “Het verhaal van Piet Huysentruyt leest als een trein. Van zijn jaren op de hotelschool, het leven van het gezin in Belgisch Congo en zijn eerste fel besproken restaurant in Wortegem-Petegem tot zijn ongelofelijke tv-carrière met SOS Piet en zijn restaurant Likoké in de Ardèche en zijn dagen in Zuid-Afrika (waar hij ook meer over vertelde in Buurman, wat doet u nu?). Mooie en pittige verhalen die hij graag met zijn trouwe publiek deelt in deze lijvige biografie.

Biografie Piet Huysentruyt

Het boek Piet Ongezouten – of kunnen we beter zeggen de biografie van Piet Huysentruyt – is geschreven door Edward Vanhoutte, in de woorden van de chef himself. “Ik heb het eigenlijk allemaal gedaan in mijn leven. Ik heb sterren gekookt en ben sterren kwijtgeraakt, ik ben het cijferkanon geweest van VTM en ik ben op straat gezet, ik heb miljoenen verdiend voor mijn sponsors en ben contracten verloren, ik heb bestsellers gepubliceerd en boeken die men aan de straatstenen niet kwijtgeraakt, ik heb hutsepot met bloedworst gemaakt op de Vlaamse tv en vanuit het niets een sterrenrestaurant op de kaart gezet in Frankrijk. En ik denk dat ik toch iets heb betekend voor de Vlaamse eetcultuur. Ik heb lang twijfels gehad over mezelf, maar nu ben ik fier op alles wat ik heb gedaan.”

Piet Gepeperd

Het leven van Piet Huysentruyt laat zich perfect vertellen en vertalen in gerechten. Elk gerecht is een belangrijk moment in zijn leven, of het nu gaat om de simpele vanillepudding met petit beurres van zijn moeder of de avant-gardistische combinatie van kreeft, bloedworst, oester, varkenspoot en rodekool die hij in zijn eerste restaurant serveerde. Piet creëerde, kookte en beschreef gedurende zijn rijkgevulde carrière duizenden recepten, 77 daarvan vind je in zijn jubileumkookboek Piet gepeperd.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 november 2022 /