Paul Jambers Back To The 90’s op VTM

Paul Jambers duikt sinds dinsdag 6 september wekelijks om 21.50 uur terug in de tijd. Hij blikt in Jambers Back To The 90’s terug op de meest spraakmakende reportages die hij gemaakt heeft. Natuurlijk kijkt hij ook naar hoe het anno 2022 met de mensen gaat, die hij destijds sprak. Ontdek hier meer over Jambers Back To The 90’s en de spraakmakende deelnemers.

Dit programma wordt trouwens uitgezonden, na het programma van zijn vrouw Pascale Naessens: De Schaal van Pascale.

Jambers Back To The 90’s

De jaren 90: wie zijn ze, hoe waren ze, wat dreef ons? Tussen 1992 en 1998 maakte Paul Jambers maar liefst 192 reportages waarvan vele onderwerpen destijds behoorlijk wat stof deden opwaaien en voor heel wat commotie zorgden. Maar ze waren relevant, toen én nu. Paul Jambers blikt terug op de meest spraakmakende reportages die tot het collectieve geheugen van Vlaanderen behoren. Hoe relevant zijn ze nog in 2022? Jambers zoekt het uit en toetst de situatie anno 2022 af met de beelden en getuigen van toen.

Aflevering 4: Jambers Back To The 90’s

Frederik Deberdt

Paul Jambers ontmoette in 1994 de 12-jarige Frederik Deberdt die toen al 7 jaar op de balletschool zat. 18 jaar later ging de tv-maker hem opnieuw opzoeken in de Antwerpse Stadsschouwburg. Frederik Deberdt was toen 30 jaar en sterdanser bij het Ballet van Biarritz. Vandaag, 28 jaar later, is Jambers getuige van Frederiks laatste dans in de balletvoorstelling Le Sacre du Printemps waarin hij een toepasselijke rol krijgt. Zowel het publiek als de andere leden van het gezelschap weten dat dit zijn afscheid is en de emoties laaien hoog op.

Verzamelaar Armand

In een keurige wijk in Ingelmunster werd Jambers in maart 1993 geconfronteerd met alles-verzamelaar Armand. Paul bezoekt zijn huis dat volledig volgepropt staat met de meest uiteenlopende spullen. In 2012 voerden de buren actie tegen Armand omdat zijn verzameling de buurt zou ontsieren. 30 jaar na hun eerste ontmoeting wijst alles er op dat verzamelaar Armand zijn prullaria nog altijd niet in de container heeft gekieperd. Wel integendeel: sindsdien is zijn verzamelwoede er alleen maar groter op geworden…

Oude auto’s en roestige wrakken van Ghislain Mahy

En tot slot een verhaal over verzamelen op een totaal ander niveau: die van een  prestigieuze verzameling van oldtimers van de Gentse familie Mahy. Ghislain Mahy kocht zijn eerste oldtimer kort na de tweede wereldoorlog en zijn passie erfden ook zijn zoon Ivan en zijn kleinzoon Michel. Maar de verzamelwoede van de oude Mahy zadelde de volgende generaties ook op met een zware erfenis, want wat doe je met honderden oude auto’s waaronder vele roestige wrakken, die je, uit respect voor je vader of grootvader, niet mag verkopen? 30 jaar na zijn eerste reportage heeft Jambers een afspraak met Michel Mahy, kleinzoon van Ghislain.

Aflevering 3: Jambers Back To The 90’s

Chippendales

Sinds de legendarische Amerikaanse Chippendales is het mannenstriptease ook in Vlaanderen in de jaren 90 een hype geworden. En dat in allerlei vormen. Er traden zowat overal in Vlaanderen navolgers op van die legendarische Amerikaanse strippers. Eén ervan was Philip. Hij was vooral actief tijdens vrijgezellenavonden voor vrouwen en verjaardagsparty’s. En dat deed hij altijd met humor.

Puppy Play

Dat neemt niet weg dat zijn levensverhaal bijzonder tragisch is. Hij was een sekssymbool voor vrouwen, maar toch worstelde hij met zijn seksuele geaardheid. Anno 2022 leeft Philip samen met Sven en ontdekten ze een nieuwe trend: ‘puppy play’. Ze nemen Paul Jambers mee naar hun slaapkamer.

Aflevering 2: Jambers Back To The 90’s

Boer Charel

Het vinden van een levenspartner voor een landbouwer is niet altijd gemakkelijk (al helemaal niet in de periode voor Boer zkt Vrouw). Die problematiek behandelde Paul Jambers in 1995 in een reportage waarin ongehuwde boeren hun verhaal deden. Een van die alleenstaande, oudere landbouwers was Karel Declerck uit Lotenhulle.  De dag na de uitzending was hij meteen een beroemdheid. Hij vertelde zijn levensverhaal met zoveel humor dat de tragiek ervan helemaal op de achtergrond raakte. Van dan af ging hij door het leven als Boer Charel.  In de tweede aflevering van Back To The 90’s toont Jambers unieke privébeelden uit het leven van Charel, en praat hij onder meer met zijn weduwe, Vera Schouppe, 27 jaar na zijn eerste reportage.

Syndroom van Down

Er was een tijd dat jongeren met het syndroom van Down nooit op televisie te zien waren. Dertig jaar geleden maakte Paul Jambers een reportage over hen. Hij stuitte toen op veel tegenstand (dat kun je nu niet meer bedenken als je de kijkcijfers van Down the road ziet). Paul Jambers vond destijds toch een aantal ouders die hun kinderen lieten meewerken. Dat leidde tot een aantal onvergetelijke ontmoetingen en gesprekken. Steven was er eentje van. Sinds zijn jeugd verblijft hij in het zorgcentrum De Meander en Paul gaat in de tweede uitzending bij hem op bezoek.

Verminkt door ontploffing

Meer dan 25 jaar geleden registreerde Jambers het verhaal van Sylvie Ernalsteen, een jonge vrouw die op haar 21ste zwaar verbrand raakte bij een ontploffing in haar woning. Ze was fotomodel, maar die carrière kon ze na het ongeluk wel vergeten. Het genezingsproces duurde vele jaren en aan de plastische chirurgische ingrepen kwam geen einde. Toch slaagde de moedige vrouw er in om een nieuw leven te beginnen. 29 jaar na het ongeval woont Sylvie in Monaco. Paul zoekt haar opnieuw op. Eerder zagen we Sylvie Ernalsteen al in Monacovrouwen. In Monaco werkt ze als vastgoedmakelaar en deejay. Daar kennen ze haar ook als DJ Grace.

Aflevering 1: Jambers Back To The 90’s

Transseksualiteit

In de eerste aflevering van Jambers Back To The 90’s blikt Paul terug op zijn reportage uit 1993 over transseksualiteit, 30 jaar geleden nog een echt taboe onderwerp. Hij ontmoette David, een jongeman van rond de 30. Wie hem toen leerde kennen kon niet vermoeden dat hij enkele jaren eerder nog een vrouw was, Marianne. Marianne was de eerste transpersoon in België die van vrouw man werd en daarover getuigen was toen geen sinecure. Maar toch deed hij het, zonder enig taboe. David vertelt aan Paul hoe zijn ouders reageerden op zijn transitie. Het was uiteindelijk zijn zus die het tegen hen had gezegd, terwijl hij erbij was. Hun reactie was hartverwarmend.

Transgenders in de jaren negentig

Transgenders werden toen als een curiosum bekeken, nu heeft de LGTBQiA+ beweging een maatschappelijke omwenteling veroorzaakt. 30 jaar na zijn eerste reportage gaat Jambers opnieuw bij David langs. Hij heeft het geluk thuis gevonden, bij zijn vrouw Sandra. Toen ze David leerde kennen wist ze niets over zijn verleden als meisje.

Foutje van de natuur

In 1992 ontmoette Jambers Nina. Op dat moment ging ze nog door het leven in een mannenlichaam. “Een foutje van de natuur”, zei ze zelf. Om dit foutje van de natuur recht te zetten, liet Nina – vroeger Marc – een aantal operaties uitvoeren om een echt vrouwenlichaam te krijgen. Nina was actief in de muziekwereld en via een benefiet wilde ze de nodige fondsen verwerven om deze operaties te kunnen bekostigen.

Niet blij met uiterlijk

Paul Jambers ziet haar terug na de operaties, maar wel 30 jaar later. Er duikt echter een probleem op: Nina wil graag meewerken aan de reportage, maar wel onherkenbaar. Niet omdat ze zich schaamt over haar transformatie, maar wel omdat ze met haar uiterlijk zoals het nu is en dat ze ontoonbaar vindt, niet op het scherm wil komen. Paul stelt voor haar in de rug te filmen terwijl ze professioneel wordt gemaquilleerd. Daarna kan ze zelf beslissen of ze in beeld komt.

Jambers Back to the 90’s kijken

Hoe kijken David en Nina terug op de laatste 30 jaren? Jambers zoekt het uit en toetst de situatie anno 2022 af met de beelden en getuigen van toen. Je ziet het in Jambers Back to the 90’s om 21.50 uur bij VTM en VTM Go. Wil je vanuit Nederland kijken, dan kan dit via de VTM Go-site. Loop je tegen de landbeperking op, gebruik dan een VPN Verbinding.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 september 2022 /