Documentaire Help Me over Crisisinterventieteam Tilburg

BNNVARA heeft de documentaire Help Me! gemaakt over de wereld van de geestelijke hulpverlening; als kijker krijgen we een kijkje achter de schermen bij het Crisisinterventieteam (CIT) van Tilburg. De documentaire Help me! is te kijken op donderdag 11 augustus om 22.08 uur als 2Doc bij BNNVARA op NPO2. Hetty Nietsch heeft deze confronterende docu gemaakt.

Crisisinterventieteam Tilburg

De telefoon is er dag en nacht bemand. En gaat ook dag en nacht. Mensen in nood zoeken contact met het Crisisinterventieteam (CIT) van Tilburg. Mensen die geestelijk ziek zijn, bang, verslaafd, het leven niet meer zien zitten, zorgen hebben over dementerende buren of eenvoudigweg boos zijn op de wereld om hen heen. De centralisten van het CIT proberen met engelengeduld voor die oneindige stroom hulpvragen een oplossing te bedenken. De camera’s van BNNVARA volgden hen een jaar lang bij hun werk voor de documentaire Help me!

Geestelijke hulpverlening

Het is bekend dat Nederland te maken heeft met een toenemende hulpvraag van mensen die het geestelijk niet meer kunnen bolwerken. Het zijn vaak voor de buitenwereld onzichtbare problemen die zich achter de voordeur afspelen. Vooral tijdens de corona-lockdowns was het moeilijker voor bijvoorbeeld gezinsleden om afstand van elkaar te nemen. In Tilburg heeft het CIT steeds meer bekendheid gekregen als een plek waar je – als je er niet meer uitkomt – naartoe kunt bellen. Hier zitten hulpverleners 24 uur per dag klaar om eerstelijnshulp te bieden. Als de zaken echt uit de hand lopen, gaan de hulpverleners ook op pad om ter plekke de risico’s in te schatten.

Documentaire Help me!

De documentaire speelt zich af op één plek: de kleine kantoorruimte die plaats biedt aan twee centralisten die de eerste telefonische opvang bieden. Over die eerste telefonische opvang gaat 2Doc: Help me! De hoofdpersoon is Sietske, een zeer betrokken en gedreven hulpverleenster die voor ieder probleem een luisterend oor heeft en probeert de bellers telefonisch bij te staan. Soms maakt ze ook ter plekke een inschatting. Een lastige taak want het is niet altijd makkelijk om een goed beeld te krijgen van wat er zich aan de andere kant van de lijn afspeelt. En het is ook niet 1-2-3 in te schatten welke hulp op dat moment toereikend is. De documentaire Help me! (een 2Doc) schetst dit ingewikkelde speelveld van complexe hulpvraag en adequate zorg. 

Hulpverleenster Sietske

Sietske: ‘Ik heb hiervoor gekozen, en dat zal lastig zijn voor sommige mensen om te begrijpen. Maar ik ben blij dat ik een aandeel heb op het moment dat iemand zegt ‘Ik weet het niet meer. Help me. Nu’. 

Hetty Nietsch

Hetty Nietsch heeft de documentaire Help Me! gemaakt. Zij biedt hiermee een confronterend en onthullend inkijkje in de wereld van geestelijke hulpverlening. Hetty Nietsch heeft al tal van documentaires op haar naam staan, zoals Alleen met Jenever. Hetty Nietsch maakte voor BNNVARA eerder documentaires als Jij bent van mij, Verlaten en Valentijn. Ook maakte ze programma’s over Paul de Leeuw, Paul Witteman en Youp van ’t Hek.

Documentaire Help Me kijken

Wil jij de documentaire Help Me (terug) kijken, dan kan dit via NPO Start en NPO Plus. Vanuit Nederland is terugkijken heel eenvoudig; wil je vanuit België of een ander land kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op Nederland zet.

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 augustus 2022 /