Verwoestende impact van stalking; met nabestaanden Laura en Hümeyra

Hoe beïnvloedt het je leven als een geobsedeerd persoon je constant belaagt uit liefde, boosheid, wraakzucht of bezitsdrang? Wat als die situatie jarenlang aanhoudt? En wat als niemand je kan helpen omdat die gedragingen lang niet allemaal strafbaar zijn? In 2Doc: Jij bent van mij’ – een documentaire van Hetty Nietsch – vertellen slachtoffers hoe het kon gebeuren dat stalkers hun levens kapotmaakten. Ook de nabestaanden van Laura en Hümeyra delen hun verdriet nadat een geliefde het slachtoffer werd van de meest gruwelijke vorm van stalking: moord.

Harry Sacksioni

De rode draad door hun verhalen is de ervaring van gitarist Harry Sacksioni, die veertig jaar lang door een vrouw werd gestalked. Wat bezielt stalkers? Welke impact heeft het stalking gedrag voor de slachtoffers en nabestaanden? Waarom kan de politie zo weinig doen en hoe zit het met de wetgeving op dit gebied?

Documentaire over stalking 

In de documentaire komen verschillende gevallen van stalking (en de impact daardoor) voorbij. Zo werd Astrid tien jaar gestalked door een man die een relatie met haar wilde. Hij achtervolgde haar overal: op straat, in de auto en bij haar thuis. Ook Daniëlle, oud-presentatrice van Astro TV, werd continu lastiggevallen door een man die verliefd op haar was. Wanneer zij hier aangifte van doet, zegt de politie ‘dat het erbij hoort als je op tv komt’. Toch zet ze haar rechtszaak door.

Over stalking kon je ook kijken naar: Gestalkt en Zeeman Confronteert: Stalkers.

Laura en Hümeyra vermoord door stalker

Ook komen de nabestaanden van Laura en Hümeyra aan het woord, die beiden werden vermoord door hun stalker. Laura werd, ondanks dat ze een aware-knop had, vermoord in haar studentenhuis door een ex-vriend die haar al lange tijd hardnekkig stalkte. En de zestienjarige Hümeyra werd bij haar school doodgeschoten door haar ex-vriend, die ondanks meerdere aangiften en veroordelingen niet werd opgepakt. Haar zus vertelt hoe deze dramatische gebeurtenis hun levens heeft verwoest.

2Doc: Jij bent van mij is op 14 juni om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 juni 2021 /