Paul Witteman 75 – Vakgenoten over zijn werk

Paul Witteman wordt op 14 oktober 75 jaar. Dat wordt gevierd met de documentaire Witteman 75 – Vakgenoten over zijn werk. Hetty Nietsch – die eerder de documentaire over Youp van ’t Hek maakte – sprak met vakgenoten over de carrière van Paul Witteman en zijn betekenis voor de Nederlandse televisie en journalistiek. Deze documentaire is vanavond – dinsdag 12 oktober – om 20.25 uur te kijken bij BNNVARA op NPO2.

Paul Witteman

Achter het Nieuws, NOVA, De Ronde van Witteman, Barend & Witteman, Buitenhof, Het Lagerhuis, Pauw & Witteman, Witteman Ontdekt, Podium Witteman: het zijn stuk voor stuk legendarische en spraakmakende tv-programma’s, allemaal gepresenteerd door journalist en interviewer Paul Witteman. Nu hij 75 wordt, is het tijd om stil te staan bij zijn werk.

Vakgenoten aan het woord

De volgende journalisten, presentatoren en collega-interviewers komen aan het woord over de jarige: Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw, Sonja Barend, Wouke van Scherrenburg, Sven Kockelmann, Özcan Akyol, Sandra Schuurhof, Charles Groenhuijsen, Marcel van Dam, Fidan Ekiz, Jan Tromp, Mike Boddé, Frits Wester, Ferry Mingelen, Mart Smeets, Rutger Castricum en Twan Huys. Zijn vakgenoten bespreken Paul’s lange journalistieke carrière. Van zijn eerste, nerveuze tv-optredens tot zijn veelgeprezen politieke interviews en gesprekken met leden van het Koninklijk Huis. Hoe is hij erin geslaagd om het imago van de ideale schoonzoon altijd te combineren met dat van de scherpe ondervrager?

Memorabele fragmenten van Paul Witteman

In de film komen memorabele fragmenten uit Paul’s lange tv-loopbaan voorbij. Zo belde in 1987 de minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek live in de uitzending van VARA’s Achter het Nieuws naar Paul, met het verzoek om satirische beelden van ayatollah Khomeini niet uit te zenden. In de documentaire komt ook het iconische tv-debat tussen Pim Fortuyn en Ad Melkert uit 2002 aan de orde. Paul Witteman (Bloemendaal, 1946) werd in 1995 Omroepman van het Jaar. In 1998 won hij de Zilveren Nipkowschijf en in 2001 kreeg hij de Zilveren Televizier-Ster. 

Hetty Nietsch

Hetty Nietsch maakte vorig jaar een soortgelijk portret over Sonja Barend, toen zij 80 jaar werd. Eerder maakte zij voor de VARA en BNNVARA films als Valentijn, Verlaten en Jij Bent Van Mij. De research voor Witteman 75 is in handen van Stieni Bosma.

Foto: Merlijn Doomernik

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 oktober 2021 /