Jong en Vast: jonge daders van zware misdrijven in podcast

De nieuwe KRO-NCRV podcast serie Jong en Vast van journalist Tom Veldhuijzen vertelt verhalen achter zware misdrijven van jonge daders. Voor Pointer duikt de journalist die we kennen van TBS en De Psychische Pandemie in de wereld van de jeugddetentie. Dit doet hij vanuit Forensisch Centrum Teylingereind in Sassenheim.

Podcast Jong en Vast

De podcastserie Jong en Vast laat zien wat zich afspeelt in Forensisch Centrum Teylingereind in Sassenheim, waar jonge daders van zware delicten vastzitten. Tom Veldhuijzen gaat weken intern, om uitgebreid te praten met jongeren, behandelaren en beveiligers over wat deze jonge mensen hebben gedaan en hoe ze later weer terugkeren in de maatschappij.

Voor de liefhebbers van true crime.

Forensisch Centrum Teylingereind Sassenheim

In Forensisch Centrum Teylingereind Sassenheim zitten jongeren tussen de 12 en de 24 jaar, die (nog) berecht worden volgens het jeugdstrafrecht. Het gaat om de meest zware delicten, zoals moord, roofovervallen en geweldsincidenten. De meeste jongeren verblijven er niet langer dan een paar maanden, omdat ze bijvoorbeeld in voorarrest zitten. Een kleine groep jongeren zit in Teylingereind met een PIJ-maatregel, in de volksmond ook wel ‘jeugd-tbs’. Deze groep volgt een traject van maximaal 7 jaar voordat ze weer terug de samenleving in komen.

Jeugddetentie

Wat speelt zich af achter de muren van Teylingereind? Welke jongeren zitten er? Wat hebben ze meegemaakt? En de belangrijkste vraag: Hoe zorg je ervoor dat jongeren die een verkeerde afslag hebben genomen weer terugkeren in de maatschappij? Als ik dit lees over de podcast Jong en Vast, moet ik ook denken aan de reeks die Tygo Gernandt (die je nu in Odds op Videoland ziet) eerder maakte: Tygo Gernandt duikt in de jeugdcriminaliteit voor EO.

Drugscriminaliteit

Hoewel de jeugdcriminaliteit al jaren structureel afneemt, worden de delicten waarvoor jongeren achter tralies terecht komen steeds erger. Met name het snelle drugsgeld oefent een enorme aantrekkingskracht uit. In april uitten het OM en burgemeester Femke Halsema grote zorgen om de toenemende drugsgerelateerde criminaliteit. Femke Halsema ziet dat drugscriminelen de afgelopen jaren ‘meedogenlozer zijn geworden’. Jongeren worden op vroege leeftijd gerekruteerd om bijvoorbeeld drugs uit te halen in de Rotterdamse haven. Het risico is dat ze doorgroeien tot zware criminelen. Net zoals we zien in een serie als Mocro Maffia.

Jeugdcriminaliteit

In Teylingereind komen jonge daders van allerlei vormen van criminaliteit terecht: van roofovervallen tot mesincidenten en geweld na drillrap. Alle jongeren hebben een of meerdere ernstige delicten gepleegd, maar tegelijkertijd hebben ze nog een heel leven voor zich. Wanneer keren deze jongeren weer terug in de samenleving, en hoe gebruiken ze hun tweede kans?

Podcast Jong en Vast luisteren

De podcat serie Jong en Vast is sinds zondag 7 augustus iedere week te horen bij Pointer om 19:00 uur op NPO Radio 1. Daarnaast is de hele serie, inclusief een bonusaflevering, te beluisteren via alle podcastkanalen. 

Foto: KRO-NCRV – Jong en Vast podcast

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 augustus 2022 /