Tygo Gernandt duikt in de jeugdcriminaliteit voor EO

Tygo Gernandt is vanaf vanavond – donderdag 18 maart – op tv te zien in de nieuwe EO-serie Tygo in de jeugdcriminaliteit. In vier afleveringen kijkt de acteur/presentator verder dan korte, stereotype nieuwsitems met geblurde gezichten. Te zien om 21.00 uur op NPO 3 bij de EO.

Tygo in de jeugdcriminaliteit

Tygo Gernandt gaat op zoek naar de verhalen en complexe wereld achter de misdrijven. Een wereld tussen eigen verantwoordelijkheid en oneerlijke achterstand. Tussen pamperen en compleet loslaten. Wie zijn deze jongeren? Hoe zijn de jongeren in deze criminele wereld gekomen? En hebben deze jongeren de veerkracht om er weer uit te komen?

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Familie en hulpverleners

Op zoek naar antwoorden volgt Tygo Gernandt jongeren die veelvuldig in aanraking komen met justitie. Denk dan aan jeugdige drugsdealers en jongeren die geweldsdelicten plegen. Hij ontmoet hun families en de hulpverleners die er alles aan doen om hen op het rechte pad te krijgen.

Talentvolle jongens

Tygo Gernandt is begaan met het lot van deze jongeren: “Ik vind het zo bizar wat ik ben tegengekomen. Om te zien hoe kinderen, want dat zijn het, zich begeven in deze wereld. Ik ben boos en verdrietig. Om het systeem en om die gasten. Maar ik heb ook hoop dat zij hieruit kunnen ontsnappen. Ik zie vaak talentvolle jongens, die het in zich hebben om eruit te komen.”

Jeugdcriminaliteit

Ondanks zijn betrokkenheid probeert Tygo Gernandt het grotere plaatje te zien: “Ik hoop dat mensen naar deze serie kijken om te begrijpen hoe jongeren in deze situatie terecht kunnen komen, niet om hen te veroordelen.” Jeugdcriminaliteit is vorig jaar voor het eerst in tien jaar toegenomen, blijkt uit cijfers van de politie. Ook het recidivecijfer baart zorgen: ruim 38 procent van de jongeren die een misdaad begaat, komt opnieuw in de criminaliteit terecht. Voor deze jongeren lijkt crimineel gedrag een gewoonte te zijn waarbij ze zich niets aantrekken van hun directe omgeving.

Dat is de libi

De eerste aflevering van Tygo in de jeugdcriminaliteit gaat over ‘dat is de libi’. Of te wel: dat is het leven. Tygo Gernandt ziet hoe een jongen van 17 elke nacht drugs dealt en de deur niet uitgaat zonder pistool. Hij spreekt met een vader wiens 16-jarige zoon is doodgestoken door minderjarigen en loopt mee met de politie om te zien waar zij mee te maken krijgen op straat. Daarnaast ontmoet de presentator de 18-jarige Germaine, die al op jonge leeftijd in de criminaliteit is gerold. Hij hoort hoe hij erin terechtgekomen is en waarom het zo moeilijk is om eruit te komen.

Faya op de block

Problemen in mijn buurt of te wel: Faya op de block in de tweede aflevering van Tygo in de jeugdcriminaliteit. Tygo Gernandt ontmoet de 18-jarige Nick, die door zijn ADHD en PDD-NOS erg impulsief is en vaak in de problemen komt. Hij is al op jonge leeftijd uit huis geplaatst, maar moet nu noodgedwongen weer bij zijn moeder gaan wonen. Ook gaat de presentator opnieuw langs bij de 18-jarige Germaine, die regelmatig met justitie in aanraking komt. Hij hoort over trauma’s uit zijn verleden en hoe hij is verhard. Zijn deze jongeren alleen daders, of ook slachtoffers?

Herres

Chaos (ofwel Herres – wat tegenwoordig ook de naam van een populaire online jongerenserie is) in de derde aflevering van Tygo in de jeugdcriminaliteit. De presentator ziet hoe de overheid en hulpverleners zich inzetten om jongeren uit de criminaliteit te krijgen, maar ook hoe het systeem soms lijkt te falen. De 18-jarige Nick loopt bij de reclassering en woont sinds kort weer op zichzelf. Zijn drugsgebruik loopt uit de hand en hij weigert iets aan te nemen van zijn hulpverleners. Germaine – die we kennen uit de eerste twee afleveringen – moet zich melden bij de rechtbank, omdat hij verdacht wordt van mishandeling. Pogingen om de jongens op het rechte pad te krijgen lijken niet te werken.

Stroeft

Stroeft is straattaal voor vastzitten. In de vierde aflevering van Tygo in de jeugdcriminaliteit onderzoekt Tygo Gernandt welke straffen er zijn voor jongeren. En in hoeverre die straffen helpen om ze op het rechte pad te krijgen. Hij bezoekt een jeugdinrichting en een open gevangenis om te zien wat opsluiting kan doen met jongeren. Nick die we eerder al zagen, komt opnieuw in aanraking met politie. En Germaine voelt zich depressief. Hij ziet voor zichzelf nog maar twee mogelijkheden, de dood of de gevangenis. Lukt het deze jongeren te veranderen?

Tygo Gernandt

Voor Tygo Gernandt is het de derde serie die hij maakt voor voor de EO in samenwerking met Man op de Maan (onderdeel van SimpelZodiak). Eerder was hij te zien in de veelbesproken series Tygo in de GHB en Tygo in de psychiatrie. Je kent hem daarnaast natuurlijk ook als acteur. Zo zag je hem in de nieuwe Baantjer en in het nieuwe seizoen van Flikken Maastricht.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 maart 2021 /