Reportage Pano: Bomen gedwarsboomd – bomenbeleid Vlaanderen

De Pano-reportage Bomen gedwarsboomd toont de pijnpunten aan in het bomenbeleid in Vlaanderen. Deze aflevering is vanavond – woensdag 23 februari – om 21.20 uur te kijken op Eén.

Pano: Bomen gedwarsboomd

“Dit maakt me verschrikkelijk kwaad … dit bos is onvervangbaar!” Emoties lopen vaak hoog op bij plaatselijke actiegroepen als het om Vlaamse bomen en bossen gaat. Dit kapt men nog altijd te makkelijk. Voor Pano was dat het startpunt om de problemen in het Vlaamse bomenbeleid onder de loep te nemen. Is er wel voldoende bescherming voor de Vlaamse bossen en bomen.

Bomenbeleid Vlaanderen

“Wat wij hebben gedaan, is onze verkavelingsdrang uitsmeren over heel Vlaanderen en dat moet absoluut stoppen”, aldus Bert De Somviele van Bos+, een Vlaamse organisatie die zich inzet voor bosbehoud. Hij zag de voorbije twintig jaar honderden hectaren Vlaams bos verdwijnen, onder meer voor woningbouw. Ja, er worden ook veel nieuwe bomen geplant ter compensatie, maar Pano stelt vast dat het heraanplanten niet altijd een succesverhaal is.

Bosbeleid in Vlaanderen

Vlaanderen heeft stappen gezet in zijn beleid na een historische achterstand. Maar uit het onderzoek van Pano blijkt ook dat de Vlaamse overheid het merendeel van de ontbossingsvragen toch goedkeurt. Hoe komt dat? “Ik denk dat het zonneklaar is dat dat moet veranderen. Dit is één van de grote pijnpunten van ons Vlaamse bosbeleid”, zegt Bert De Somviele.

Pano reportages

Pano – Bomen gedwarsboomd is een reportage van Vincent Verelst en Laura Niclaes. Eindredactie door Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael. Dit seizoen kon je in Pano al naar tal van interessante reportages kijken, zoals Nood aan psychische hulp voor jongeren, Bouwbedrog en De Zaak Carlo.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 februari 2022 /