Zaak Carlo in Pano: over verhoor kwetsbare verdachten en moord Ihsan C

De nieuwe aflevering van Pano gaat vanavond – woensdag 9 februari – over De zaak Carlo. De jongen met een mentale beperking wordt in het najaar van 2011 gearresteerd voor de moord op Ihsan C. Maar er is veel kritiek op het onderzoek. Met name over het verhoor van kwetsbare verdachten, zoals Carlo. Pano duikt hier dieper op in. Om 21.15 uur op Eén te kijken.

Ihsan C.

Op 23 juni 2009 doet de familie van Ihsan C. bij de politie aangifte van zijn verdwijning. Drie dagen later vindt een wandelaar het lichaam van de man. Het lichaam is deels verbrand en, opvallend detail, zijn geslachtsdelen zijn ontbloot en de schoenen ostentatief tussen zijn benen geplaatst. Het zijn indicaties die kunnen wijzen op bloedwraak.

Moordenaar Ihsan C. gevonden?

Het moordonderzoek schiet totaal niet op. Tot het najaar van 2011. Dan arresteren ze Carlo. Carlo is een jongeman met een mentale beperking. Hij wordt verschillende keren urenlang ondervraagd  Op dat moment was er nog geen bijstand van een advocaat. Een aantal verhoren wordt audiovisueel afgenomen. Carlo bekent op een bepaald moment zijn betrokkenheid bij zowel de moord als de dumping van het lijk. Op basis van zijn bekentenissen brengt men in totaal vier verdachten voor de rechtbank.

Kritiek op werkwijze politie

Maar de verdediging van Carlo heeft veel kritiek op de werkwijze van de politie. Volgens hen laten ze Carlo zeggen wat ze als speurders graag willen horen. Carlo geeft hen ook informatie waarvan achteraf zou blijken dat die info eigenlijk al publiek was. Zijn vermeende daderkennis is geïnspireerd op wat er over de moordzaak op straat verteld wordt.

De zaak Carlo

De zaak Carlo gaat over de vraag hoe kwetsbare verdachten het beste kunt verhoren. Wat is het doel: de waarheid aan het licht brengen of een bekentenis krijgen? En wat is een afgedwongen bekentenis waard? Waarom is in de psychologie van speurders het oplossen van een zaak belangrijker dan de waarheidsvinding? Kan je als verdachte in een moordzaak ook slachtoffer zijn van tunnelvisie en scoringsdrang van de politie?

Nieuwe Pano-reportages

De Pano reportage De zaak Carlo is gemaakt door Dirk Leestmans en Jeremy De Ryckere. Eindredactie door Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael. Het is de derde nieuwe Pano-reportage. Eerder kon je kijken naar Bouwbedrog: Pano-reportage over aanhoudende fraude in bouwsector en Goedkoopste kip – over concurrentie en dierenwelzijn.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 februari 2022 /