Slokje Teveel? Merel Westrik over alcoholgebruik onder vrouwen

In Slokje Teveel? bespreekt Merel Westrik het alcoholgebruik onder vrouwen. Dat doet ze onder andere met twintig bekende Nederlandse vrouwen, zoals Anita Witzier, Susan Smit, Roos Schlikker en Isa Hoes. het programma wordt gemaakt in het kader van Dry January, waarin steeds meer Nederlanders proberen om geen alcohol te drinken. Tijd om alle feiten en fabels rond alcohol op een rij te zetten. Waarom vinden we drinken toch zo normaal? En waarom is het lastig om het níet te doen? Hoe slecht is het? Of valt er juist iets voor te zeggen om wél te drinken? Slokje Teveel? met Merel Westrik is te kijken op 27 januari om 20.30 uur op Net5.

Ik moet hierbij ook denken aan het nieuwe boek Sinds ik niet meer drink van de Vlaamse presentatrice Evi Hanssen. Onderaan dit artikel lees je er meer over.

Alcoholgebruik

Een wijntje bij het eten, een glas bier na een dag hard werken. We vinden het in Nederland volstrekt gewoon. Van kinderverjaardag tot supermarkt; de drank is nooit ver weg. De Gezondheidsraad adviseert om helemaal geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Maar meer dan de helft van de Nederlanders komt daar ver bovenuit.

Merel Westrik

Merel Westrik (die je recent nog op tv zag met de documentaire over #freebritney): “Onze band met alcohol; het heeft iets intrigerends. Ik denk dat ik op alle hoogte- en dieptepunten in mijn leven een glas in mijn hand heb gehad. Valt er iets groots te vieren: champagne. Is er verdriet, dan moet dat gestild worden met iets sterks. Ik hoor het mezelf vaak zeggen: ‘ik ben wel toe aan een borrel’. En het is ook zo geaccepteerd. Als je niet drinkt ben je al snel ‘ongezellig’ of ‘saai’. Moet je het nog uitleggen ook. En als je niet zwanger, islamitisch of aan de antibiotica bent, word je vaak ook nog overgehaald. ‘Ah, kom op, ééntje ..”

  • Ook interessant: de documentaire Roes.

Slokje Teveel?

Waar komt dat vandaan? En wanneer slaat ‘gezellig’ drinken om in een probleem? In het programma praat Merel met ervaringsdeskundigen en experts. Ook heeft zij, voor het eerst in de Nederlandse televisiegeschiedenis, een bijeenkomst van ex-alcoholverslaafden bijgewoond. Daar ontmoet zij vrouwen die hun vaak aangrijpende verhalen over alcohol voor de camera durven te delen.

Alcoholdagboek van bekende vrouwen

Speciaal voor Slokje Teveel? doen twintig bekende Nederlandse vrouwen een boekje open over hun drankgebruik. Hoeveel drinken zij en hoe vaak? En is dat meer of minder dan ze denken? Onder andere Anita Witzier, Susan Smit, Isa Hoes, Cécile Narinx, Tanja Jess, Debby Gerritsen, Caroline van Eeden (die je kent uit Chateau Meiland / Alle hens aan dek) hielden een maand lang een alcoholdagboek bij en delen hun ervaringen.

Evi Hanssen

Steeds meer bekende vrouwen spreken openhartig over hun alcoholgebruik. Zo ook de Vlaamse presentatrice Evi Hanssen. Recent is haar boek Sinds ik niet meer drink uitgekomen. Zo wordt het boek omschreven: “Vanuit een verlangen naar controle, soberheid en een gezonder leven besliste Evi Hanssen geen druppel alcohol meer te drinken. Gedurende 500 dagen hield ze een dagboek bij waarin ze openhartig en honderduit vertelt over de vele beproevingen die ze op haar pad tegenkomt. Haar keuze om geestrijke dranken af te zweren heeft niet alleen fysieke gevolgen, het heeft ook een effect op haar vriendschappen, haar relatie, haar werk en haar zelfbeeld. Met de nodige dosis humor zoekt Evi uit wie ze nu precies is zonder dat gezellige glas in de hand.” Nu heb ik zelf haar boek Ergens onderweg (dat ze schreef naar aanleiding van Over De Oceaan) gelezen; en dat las erg fijn. Dus qua schrijfwijze kan ik haar boeken absoluut aanraden.

Foto: Cornelie Tollens

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 januari 2022 /