Documentaire Roes van Leo de Boer over alcoholgebruik op Canvas

De documentaire Roes van Leo de Boer – die in december 2019 bij de VPRO als 2Doc werd uitgezonden – wordt op nieuwjaarsdag uitgezonden op Canvas. Om 18.45 uur kun je deze toepasselijke documentaire bekijken; we proosten traditioneel getrouwd natuurlijk heel wat af in de maanden december en januari.

Roes

Tijdens de talloze borrels en nieuwjaarsrecepties staan de glazen wijn, bier en champagne voor het grijpen. Omringd door mensen die net als hij van gezelligheid en een drankje houden, stopt filmmaker Leo de Boer in de documentaire Roes één maand met drinken van alcohol. Waarom drinken we terwijl we eigenlijk weten dat het niet goed voor ons is? Voor de gezelligheid? En wanneer heet het verslaafd?

Alcohol als ‘gezellige huisvriend’

Er is altijd wel een reden voor een drankje. Een feestje, ter ontspanning, bij het eten of op de bank voor de TV. Een blokje kaas en een glaasje wijn, omdat we het verdiend hebben na een dag hard werken. Ook voor Leo de Boer is de fles, of in zijn geval het pak en de jerrycan, een gezellige huisvriend geworden. In gezelschap wordt het bijna als asociaal ervaren als je niet gewoon een glaasje meedoet. Tegelijkertijd is het gezondheidsadvies van de overheid nul glazen. Is er een tussenweg mogelijk?

Maand geen alcohol drinken

Samen met een groep gezelligheidsdrinkers besluit Leo om een maand lang de alcohol te laten staan. Om te ervaren hoe makkelijk of moeilijk dat is – en waardoor dat komt. Wat is toch het ontkenningsmechanisme waardoor we ‘gezellig’ blijven drinken terwijl we weten dat het niet goed voor ons is?

Leo de Boer

Leo de Boer heeft al tal van documentaires op zijn naam staan. Zo maakte hij voor NTR Uur van de Wolf, bijvoorbeeld een portret van schrijver Boudewijn Buch. Maar hij deed ook de regie van een aantal delen van Allemaal Film en maakte de documentaire Bikkel over Bart de Graaff.

Dit zie je nog meer op nieuwjaarsdag.

Foto: VPRO

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 december 2020 /