Kobe Ilsen op Eén met tweede seizoen van #weetikveel

Kobe Ilsen is met het tweede seizoen van #weetikveel vanaf vanavond – donderdag 13 januari – om 21.30 uur te kijken op Eén. Hij gaat op zoek naar toffe, verrassende weetjes over boeiende onderwerpen. Van springpaarden tot padel en sneakers – het komt allemaal voorbij in de aankomende acht afleveringen.

Tweede seizoen #weetikveel

Kobe Ilsen gaat tijdens het tweede seizoen van #weetikveel weer op zoek naar toffe en verrassende weetjes over boeiende onderwerpen. Weinig mensen weten immers dat België, naast chocolade, bier en Manneken Pis, ook wereldwijd gekend is omwille van zijn springpaarden. En waarom is padel zo populair, het Albertkanaal zo belangrijk en het weer zo onvoorspelbaar? En wat heeft een symfonisch orkest te maken met artificiële intelligentie? We ontdekken het, en zoveel meer, in het nieuwe seizoen van #weetikveel waarin Kobe per aflevering één onderwerp belicht en volledig uitspit.

Kobe Ilsen

Net als in het eerste seizoen van #weetikveel ontvangt Kobe Ilsen ook nu voor elk onderwerp een expert ter zake in de toren van het iconische Flagey-gebouw in Brussel. Die expert geeft duiding, weerlegt clichés en werpt nieuwe vragen op. Het gesprek wordt afgewisseld met korte reportages en filmpjes waarin Kobe Ilsen het onderwerp verder onderzoekt, bekijkt en ondergaat. Op het einde van elke aflevering draait de presentator de rollen om en wordt hij ondervraagd door de expert: weet Kobe Ilsen inmiddels veel of toch nog niet? Ieder onderwerp wordt vanuit elke mogelijke invalshoek bekeken. Altijd met een open, positieve en nieuwsgierige blik. #weetikveel is een programma van Dedsit voor Eén.

Trein

Speciaal voor #weetikveel neemt Kobe Ilsen de trein. Niet als reiziger dit keer, maar als bestuurder. Zal hij net zoals 90% van de treinen in België op tijd zijn? En wat gebeurt er ’s nachts precies met de treinen als ze niet rijden? Kobe ontdekt dat ze dan niet alleen door de trainwash rijden, maar ook een volledige onderhoudsbeurt krijgen. Hij gaat op bezoek in een reusachtige, Belgische treinfabriek waar hij leert dat 1 rijtuig ongeveer 8.000 onderdelen heeft. Samen met burgemeesters Bart Tommelein en Bart De Wever duikt hij in de rijke Belgische treingeschiedenis. Deze aflevering is te kijken op donderdag 13 januari.

Padel

Kobe Ilsen verdiept zich in de grootste en populairste rage van dit moment: padel. Samen met goede vriend Aster Nzeyimana ontdekt hij het spel – of is het een sport? – tijdens een wedstrijdje tegen Sabine Appelmans en Elke Clijsters. Wist je dat je ongeveer 500 à 600 kcal per uur verbruikt tijdens het padellen en dat je met twintig man op zo’n glazen wand mag springen zonder dat die breekt? Via Tom De Sutter – ex-profvoetballer maar nu eigenaar van drie padelclubs – komen we te weten dat de aanleg van een terrein ongeveer 4.000 euro kost. Kobe ontdekt ook het sociale belang van après-padel. Deze aflevering is te kijken op donderdag 20 januari.

Het Belgische springpaard

Wist je dat vijf van de negen paarden die op de laatste Olympische Spelen in de teamfinale stonden Belgisch waren? De Zweedse goudenmedailleploeg reed zelfs op drie Belgische springpaarden. Maar hoe is dit succes ontstaan? #weetikveel volgt mee van embryo tot succesvol springpaard. Kobe Ilsen stroopt ook zijn mouwen op en verzorgt een paard, krijgt ongewild het been van een paard op zijn teen, praat met Jessica Springsteen en koopt samen met topruiter Pieter Devos een veulen.  Deze aflevering is te kijken op donderdag 27 januari.

Het weer

Het meest besproken onderwerp ter wereld komt ook aan bod: het weer. Waar en hoe ontstaat het weer? Kobe Ilsen fietst mee met Frank Deboosere, gaat op bezoek bij zijn VTM-collega, vliegt door de straalstroom en door de regen, en stuurt enkele Vlaamse toeristen met een klein cadeautje naar hun vakantiebestemming. Dat allemaal om te ontdekken wat fronten, depressies en de straalstroom zijn, maar ook waarom de lucht blauw is en of het klopt dat er maar 7% van de tijd regen valt in België. Deze aflevering is te kijken op donderdag 3 februari.

Artificiële intelligentie

Wat is een chatbot en wat heeft een symfonisch orkest te maken met artificiële intelligentie? In deze aflevering ontdekken we dat A.I. al veel meer ingeburgerd is in ons leven dan dat we vaak denken. Dat bewijst een simpel fietstochtje door de stad. Maar ontdekt de moeder van Kobe Ilsen dat ze met een robot aan het whatsappen is in plaats van met haar eigen zoon?  Deze aflevering is te kijken op donderdag 10 februari.

Sneakers

Tijdens de aflevering over sneakers ontdekt Kobe Ilsen de keiharde business achter deze coole schoen. Samen met een sneakerchirurg ontleedt Kobe een schoen en ontdekt hij hoeveel onderdelen er in één sneaker zitten. Hij ruimt een verzameling van zo’n tweehonderd sneakers op en gaat in Rotterdam naar een sneakerbeurs. Zijn dagje als verkoper van sneakers draait een beetje anders uit dan gedacht. Deze aflevering is te kijken op donderdag 17 februari.

Asielcentrum

Ook minder voor de hand liggende onderwerpen komen aan bod in #weetikveel. Kobe Ilsen bezoekt opvangcentra om een antwoord te vinden op tal van vragen. Wie werkt daar en hoe houden de bewoners zich bezig? Wie bepaalt eigenlijk wie politiek asiel krijgt in België en waarom duurt het zo lang? Wat krijgen asielzoekers die hier zonder iets aan de poort van een opvangcentrum in Poelkapelle of Lanaken staan?  Elk opvangcentrum biedt in elk geval de 3B’s aan: bed, bad en brood. Deze aflevering is te kijken op donderdag 24 februari.

Albertkanaal

Ten slotte gaat Kobe Ilsen te land, te kanaal en in de lucht tijdens de laatste aflevering van #weetikveel over het Albertkanaal. Deze waterweg voorziet in de behoeften van 40% van de Vlamingen maar is ook van groot belang voor de derde grootste binnenhaven van Europa: Luik. Kobe ondervindt wat het is om zesenvijftig meter hoogte te overbruggen, ontdekt waarom alle bruggen over het Albertkanaal verhoogd worden en hoe een sluis werkt. Als afsluiter neemt hij ook nog deel aan een roeiwedstrijd op het Albertkanaal. Deze aflevering is te kijken op donderdag 3 maart.

Foto: © VRT – Jokko

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 januari 2022 /