Documentaire prinses Delphine van Saksen-Coburg op HBO MAX

Prinses Delphine van Saksen-Coburg leren we beter kennen in de driedelige documentaire reeks Delphine: Mijn verhaal. Het levensverhaal van Delphine van Saksen-Coburg, door haarzelf verteld, werd eerder al uitgezonden op Eén en RTL-TVI en is vanaf zaterdag 11 juni ook bij HBO MAX Nederland te kijken. Op HBO MAX kun je de documentaire vinden als Delphine: The Secret Princess.

Delphine: The Secret Princess

In de driedelige reeks Delphine: The Secret Prinsess vertelt prinses Delphine van Saksen-Coburg voor het eerst op televisie haar eigen unieke levensverhaal, tegen journalist Chris Michel. Een verhaal van leugens, dekmantels, ontreddering, vallen en weer opstaan. Maar ook een verhaal met een onverhoopt ‘happy end’, nadat ze meer dan vijftig jaar niet erkend werd. De prinses getuigt exclusief over alle fasen en emoties in haar leven en stelt haar eigen fotoarchief en familiealbums ter beschikking. Ook haar partner, moeder, vrienden, maar ook haar advocaten, journalist Mario Danneels, paleismedewerkers en vrienden uit de kunstwereld krijgen het woord over deze koninklijke saga.

Voorbeeld voor kinderen

Delphine wil eindelijk haar emotionele verhaal vertellen omdat ze een voorbeeld wil zijn voor alle kinderen die het slachtoffer zijn van ouders die in onmin leven. Daarnaast wil ze aan een nieuwe periode in haar leven beginnen: die van verzoening met haar vader koning Albert en de hele koninklijke familie, nu eindelijk haar familie.

Documentaire prinses Delphine kijken

Delphine: The Secret Princess is een documentaire van journalist Chris Michel en Warner Bros. België voor Eén en RTL-TVI. Daar werd-ie begin 2022 uitgezonden als Delphine: Mijn verhaal; in Nederland kun je ‘m vanaf zaterdag 11 juni kijken op HBO MAX Nederland. In België kun je de documentaire over prinses Delphine nog kijken tot 25/01/2023 op VRT NU. Heb je geen HBO Max, maar wil je de documentaire Delphine: The Secret Prinsess wel kijken, dan kun je dit dus op VRT NU doen. Woon je niet in België maak hiervoor dan wel gebruik van een VPN Verbinding die je op België zet.

Meer over de documentaire Delphine: The Secret Prinsess op HBO MAX Nederland.

Delphine Boël

Delphine van Saksen-Coburg: “Iedereen uit mijn omgeving wist dat de toenmalige prins Albert mijn vader was, behalve ikzelf.”

Het verhaal van de koningsdochter begint in 1966 wanneer haar moeder, barones Sybille de Selys Longchamps, en de toenmalige prins Albert elkaar ontmoeten in Athene. Terug in België beginnen ze een geheime relatie, en twee jaar later wordt Delphine geboren. Officieel is ze de dochter van Jacques Boël, de echtgenoot van haar moeder. Delphine leert haar biologische vader Albert kennen als haar moeders beste vriend. Hij gedraagt zich als een vaderfiguur en ze noemt hem ‘Papillon.

Londen

Wanneer Delphine acht jaar is, verhuizen moeder en dochter naar Londen omdat Sybille bang is dat Albert zou herkend worden door klasgenootjes van zijn liefdeskind. Bovendien raakt Sybille in paniek door de politieke druk die alsmaar groter wordt. De enige oplossing is het land te ontvluchten. Iedereen in de familie weet op dat moment wie Delphines echte vader is, behalve zijzelf. Ze voelt de leugens en de spanning en beleeft een bijzonder moeilijke periode. Dit komt onder meer tot uiting door een hardnekkige eetstoornis en rebellie op school.

De waarheid

Wanneer Delphine zeventien jaar is, vertelt mama Sybille haar de waarheid. Albert is haar vader. Delphine reageert opgelucht. Maar ze moet het geheim bewaren. Delphine heeft op dat moment haar draai gevonden en studeert met succes aan een prestigieuze Londense kunstacademie. Ze heeft haar leven weer op de rails en bouwt aan een carrière als kunstenares.

Onthulling geheim

Tot in 1999. Dan maakt de jonge journalist Mario Danneels met een korte en vage zin haar bestaan bekend in zijn boek Paola. Van ‘la dolce vita’ tot koningin’. De hel barst los voor Delphine. De hele wereldpers kampeert voor haar deur in Londen. Delphine houdt woord en zwijgt tegen de journalisten. Het contact dat ze heeft met haar vader, intussen koning Albert, houdt stand.

Met rust laten

Dat verandert radicaal in 2001: “Toen snauwde mijn vader me toe dat ik zijn dochter niet ben. En dat ik hem met rust moest laten.” Delphine begrijpt er niets van. Eerst probeert ze de zaak te vergeten. Delphine werkt verder als kunstenares, maar verstopt zich in haar atelier. Na een tijd probeert ze via brieven en tussenpersonen weer contact te krijgen met haar vader. Maar dat lukt niet.

Naar de rechtbank

Delphine van Saksen-Coburg: “Kinderen hebben het recht om de waarheid te kennen over hun identiteit en om correct behandeld te worden.”

In 2003 bevalt Delphine van haar eerste kindje, Josephine. Zij en Jim besluiten opnieuw naar Brussel te verhuizen. En daar ondervinden ze steeds meer pesterijen vanuit de omgeving van het paleis: ze worden geweerd op tentoonstellingen, in de pers, op recepties … Tot ze op een bepaald moment op een zwarte lijst belanden waar ook criminelen en terroristen opstaan, waardoor ze zelfs geen bankrekening meer kunnen openen voor hun kinderen. Delphine breekt. Na twaalf jaar van tegenwerking, vernedering en agressie stapt ze in 2013,  tegen haar zin, naar de rechtbank om erkend te worden als de dochter van koning Albert. “Ik had nog nooit een advocaat gezien. Maar zo kon het niet verder. Naar de rechtbank gaan was de enige verantwoorde en beschaafde manier om deze problemen op te lossen.”

Dwangsom en DNA-test

De advocaten van koning Albert spelen het hard: ze ontkennen het vaderschap. De rechtszaak sleept lang aan. Uiteindelijk verkrijgen de advocaten van Delphine via een dwangsom een DNA-test van koning Albert. Wat publiek geheim was, komt nu zwart op wit te staan: Albert is de biologische vader van Delphine. Maar zelfs dan ontkent Albert dat hij Delphine ooit als zijn dochter kende of behandelde. Opnieuw wordt Delphine gekwetst. Ze beseft dat ze op deze manier een bastaardkind, een minderwaardig kind, zou blijven. Ze zet de rechtszaak verder en eist dezelfde titel en naam als haar broers en zus. Ze wil niet het “zwarte schaap” van de familie blijven.

Delphine van Saksen-Coburg

In oktober 2020 valt het verdict, en oordeelt de Brusselse rechtbank dat Delphine zich prinses van België mag noemen en de naam van Saksen-Coburg mag dragen. Ook haar kinderen worden prins en prinses. “Ik voelde me herboren. Niet omwille van de naam of de titels, maar om het feit van de erkenning van mijn echte identiteit.”  Er volgt toenadering uit het paleis: eerst nodigt haar broer koning Filip haar uit. Iets later doen ook haar vader Albert en zijn echtgenote Paola dat. De weg van de verzoening wordt ingeslagen.

52 jaar strijd

Vandaag wordt Delphine op het paleis uitgenodigd voor alle officiële plechtigheden. Maar ook privé ontmoeten zij, haar partner Jim en hun kinderen ondertussen geregeld de hele koninklijke familie. De cirkel lijkt rond. Na 52 jaar strijd. “Die boodschap wou ik aan kinderen in mijn situatie meegeven. Ook al is het moeilijk. De waarheid kan alleen overwinnen als je niet opgeeft.”

Ontdek meer over de inhoud van de drie afleveringen van de documentaire Delphine: mijn verhaal (onder deze naam werd-ie uitgezonden in België – op HBO MAX Nederland staat-ie als Delphine: The Secret Princess).

Verborgen jeugd in Londen

Op achtjarige leeftijd wordt Delphine met haar moeder naar Londen ‘verbannen’. Ze weet niet wie haar vader is. Prins Albert komt vaak op bezoek als ‘goede vriend’. De jonge Delphine voelt de leugens en de spanning. Daardoor heeft ze het erg moeilijk op school. Op haar zeventiende vertelt haar moeder haar wie haar echte vader is. Maar ze moet het geheim bewaren. Tot journalist Mario Danneels in 1999 een boek publiceert dat het bestaan van een buitenechtelijke dochter van koning Albert vermeldt. Delphine wordt het centrum van een koninklijk schandaal en wereldwijd voorpaginanieuws in de media. Haar leven verandert in een hel.

De hel in de media barst los en koning Albert verloochent haar

Na de onthulling van haar bestaan in 1999 wordt Delphine in Londen bestormd door de pers. Maar ze houdt woord, verzwijgt haar afkomst en blijft contact houden met koning Albert. Tot 2001. Albert zegt haar koudweg aan de telefoon: “Jij bent mijn dochter niet”. Delphine is in shock. Ze verwerkt haar emoties in haar kunst. Heel de tijd probeert ze opnieuw in contact te komen met haar vader. Maar die negeert haar volledig. Het wordt nog erger: ze wordt geboycot als kunstenares, haar familie wordt gediscrimineerd en ze belanden zelfs op een internationale zwarte financiële lijst. Delphine heeft geen keuze meer en besluit een rechtszaak op te starten.

De vele rechtszaken en de ‘erkenning’

Na twaalf jaar contact te hebben gezocht en vernederingen te hebben geslikt, beslist Delphine in 2013 om naar de rechtbank te stappen. Ze wil eindelijk de waarheid aan het licht brengen en erkenning krijgen van haar vader. Maar de advocaten van koning Albert spelen het hard. Er volgen zeven moeilijke procesjaren via verschillende rechtbanken. Met een apotheose in 2020: Delphine wordt dan toch erkend als wettelijke dochter van koning Albert. Zij en haar kinderen mogen de titel van prinses en prins dragen. De periode van verzoening met de koninklijke familie kan starten. Wist je dat Delphine in 2021/2022 ook heeft meegedaan aan Dancing with the stars in België?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 januari 2022 /