Dionne Stax bij AVROTROS met nieuw seizoen DNA Onbekend

Dionne Stax is sinds dinsdag 22 februari weer iedere dinsdag om 21.20 uur (na Opsporing verzocht) te zien in een nieuwe aflevering van DNA Onbekend. Het nieuwe seizoen van DNA Onbekend heef even stilgelegen in verband met de Olympische Spelen.

Nieuwe afleveringen DNA Onbekend met Dionne Stax

Dat Dionne Stax nog nieuwe afleveringen zou maken van DNA Onbekend had ik eerlijk gezegd niet meer zien aankomen, omdat zij vorig jaar de overstap naar Omroep MAX heeft gemaakt. Daar schreven we destijds al over. Maar nu is er dus nog een seizoen van DNA Onbekend met Dionne Stax. Ontdek hier meer over de afleveringen. Je leest allereerst over de aflevering van deze week, daarna over de afleveringen die al te zien waren.

Laatste aflevering DNA Onbekend

In de laatste aflevering van dit seizoen van DNA Onbekend ontmoet Dionne Stax onder meer de 55-jarige Jolanda. Jolanda en haar jongere zus Thea worden geboren in Amsterdam. Hun vader is een Nederlandse man en hun moeder komt oorspronkelijk uit Indonesië. Jolanda heeft het goed thuis en heeft nooit aanleiding gehad om te twijfelen aan haar vader. Pas als een familielid Jolanda drie jaar geleden vertelt dat haar inmiddels overleden vader niet haar echte vader was, wordt Jolanda hier voor het eerst mee geconfronteerd. Haar moeder geeft toe dat Jolanda een andere vader heeft maar wil niet zeggen wie dat is. DNA-onderzoek moet duidelijkheid geven.

Nieuwe afleveringen DNA Onbekend

Dionne Stax ontmoet in de aflevering van 1 maart onder meer de 75-jarige Thea. In 1946 ontmoet de 19-jarige Guus, Thea’s moeder, ene Ab. Hij zit bij de marechaussee en wordt kort na de ontmoeting uitgezonden naar voormalig Nederlands-Indië. In die periode ontdekt Guus dat ze zwanger is. Eind 1946 wordt Thea geboren. Ab en Guus trouwen op afstand, Ab erkent de baby en ondersteunt moeder en kind op financieel gebied. Maar al snel geeft Ab aan geen contact te willen en vraagt een scheiding aan. Thea probeert gedurende haar leven meerdere malen contact met Ab te krijgen maar hij weigert en geeft aan dat hij denkt niet haar vader te zijn. Nu wil Thea eindelijk duidelijkheid.

Zoektocht van twee jaar

Dionne Stax ontmoet in deze nieuwe aflevering onder meer de 67-jarige Rob. Als Rob wordt geboren, is zijn moeder pas 18 jaar. Wie zijn vader is, is onbekend. Rob wordt op jonge leeftijd in een kindertehuis geplaatst en is weinig thuis bij zijn moeder. Rob durft haar niets te vragen over zijn vader en moet het doen met de weinige aanknopingspunten die hij heeft: zijn vader is overleden voor zijn geboorte; hij is omgekomen bij een verkeersongeval en zijn moeder bezocht een begraafplaats in Zandvoort – vermoedelijk omdat zijn vader daar begraven ligt. Een zoektocht van twee jaar brengt Rob bij een graf op een Zandvoortse begraafplaats. Ligt zijn vader daar begraven?

Biologische vader of niet?

Dionne Stax gaat onder meer op bezoek bij Corrie Groes. Ze is 80 jaar, gescheiden van haar eerste man, weduwe van haar tweede man en moeder van een zoon en een dochter. Corrie heeft grote twijfels over haar afkomst. Haar ouders runden vroeger samen een slagerij in Haarlem maar scheiden als Corrie nog heel jong is. Pas later hoort ze dat vader Cornelis waarschijnlijk wilde scheiden omdat moeder Marianne zou zijn vreemdgegaan met een medewerker van de slagerij. Corrie’s opvoedvader Cornelis is een ontzettend lieve vader voor Corrie geweest. Maar al haar hele leven worstelt Corrie met de vraag: Was hij wel echt mijn biologische vader?

Nakomertje met andere huidskleur

In deze aflevering van DNA Onbekend ontmoet Dionne Stax onder meer de 44-jarige Gozina. Ze is een nakomertje in een gezin met zeven broers en zussen. Opvallend aan het gezin is dat drie van de broers en zussen donkerder zijn dan de rest. Moeder Anna geeft dan ook toe dat deze drie niet van vader Andries zijn, maar van de Marokkaanse arbeidsmigranten die een tijd lang een kamer bij ze huurden. Gozina vraagt dan hoe het met haar zit, maar haar moeder zegt dat Gozina wel van vader Andries is. Gozina twijfelt hieraan. En nu haar beide ouders overleden zijn, wil ze graag duidelijkheid. Was Andries wel echt haar vader of niet?

Incest of niet?

Dionne Stax ontmoet in dit nieuwe seizoen van DNA Onbekend onder meer de 80-jarige Liberto. Hij wordt in november 1941 geboren in Tilburg als het 5e kind van moeder Anna en vader Piet.  Deze gepensioneerde docent Scheikunde en Biologie leeft al zijn hele leven met twee grote twijfels: is zijn vader wel zijn vader en is zijn moeder wel zijn moeder? Liberto vermoedt dat er drie opties zijn: ofwel hij is van zijn vader en zijn moeder, ofwel hij is van zijn moeder en een onbekende man, ofwel hij is van zijn vader en zijn zus. In dat geval zou er dus sprake geweest zijn van incest. Na jaren vol onzekerheid hoopt Liberto dat het DNA uitsluitsel gaat geven.

Moeder was getrouwd met andere man…

De 61-jarige Yvonne denkt haar hele leven dat Simon haar vader is; totdat ze een brief krijgt van een notaris waarin staat dat ze mogelijk een dochter is van ene IJsbrand. Yvonne gaat op onderzoek en ontdekt tot haar verbazing dat haar moeder vroeger inderdaad getrouwd is geweest met deze IJsbrand. Maar op haar geboortecertificaat heeft deze IJsbrand een aantekening laten zetten dat hij niet de vader is van Yvonne. Het zijn veel tegenstrijdige verhalen en Yvonne hoopt nu eindelijk duidelijk te krijgen wie haar vader was: Simon of IJsbrand?

Dionne Stax

Presentatrice Dionne Stax heeft dus de overstap gemaakt naar Omroep MAX. Daar zag je haar als presentatrice van de nieuwe talentenjacht Aria. En met Carrie ten Napel al in Droomhuis Gezocht. Recent zag je haar verder op tv in Amalia 18 jaar. Wist je dat ik Dionne Stax vorig jaar heb geïnterviewd?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 januari 2022 /