Dance Dreams (Play5) volgt zeven jonge dansers én hun ouders

Dance Dreams volgt zeven gedreven danstalenten, die elke dag tot het uiterste gaan om hun droom te bereiken. Zij willen professioneel danser worden. Dit doen ze niet alleen, achter elke danser die de beste wil zijn staat een mama of papa die hen helpt en pusht om verder te gaan. Dance Dreams is te kijken op zaterdagmiddag om 18.40 uur op Play5. Maak in dit artikel kennis met de Dance Dreams talenten en hun ouders.

Dance Dreams

Het Play5-programma Dance Dreams heeft de talenten en hun ouders een jaar lang gevolgd. We zien hun dagelijkse leven, de druk van de danswereld en hoe deze ouders hier mee om gaan om hen zo ver te krijgen. Maak kennis met dansers Ella Kasumovic en haar moeder Sandra, Shakira Mahieu en haar vader Joannito, Sam Hawkes en haar moeder Lies, Iebe Cobbaut en zijn papa Chris. Maar ook met Lee Arrendell (dochter van acteur George Arrendell) en mama Gina (inderdaad van X-Session), Yulia Düll Dursin en mama Sofie en Lana Verkest en mama Isabelle.

Dance Waves Competition

In de laatste aflevering op zaterdag 5 februari zien we dat Lee Arrendell, Shakira Mahieu, Iebe Cobbaut, Lana Verkest en Sam Hawkes zich hebben gekwalificeerd voor de grote finale van de Dance Waves Competition. De Dance Waves Competition is een hoogdag voor dansend Vlaanderen. Iedereen maakt zich klaar op zijn of haar eigen manier, maar allen hebben ze hetzelfde doel: zo hoog mogelijk eindigen in hun categorie. Ook Ella Kasumovic wist zich natuurlijk te plaatsen, maar nu is het nog net iets specialer, want tijdens een evenement, georganiseerd door haar management, brengt ze voor de eerste keer haar eigen liedje voor een publiek. Eveneens in de laatste aflevering van Dance Dreams staat Yulia Düll Dursin op het punt om familiegeschiedenis te schrijven. Ze wist zich te kwalificeren voor de halve finale van de Nordic Grand Prix in Zweden.

Maak hier kennis met de dansers uit Dance Dreams (en wat je zoal in de voorgaande afleveringen zag).

Ella Kasumovic en mama Sandra

Ella Kasumovic en haar mama Sandra uit Holsbeek kun je kennen uit Belgium’s Got Talent. In 2019 kreeg ze een Golden Buzzer en haalde ze de finale van deze show. Inmiddels heeft ze bijna 90.000 volgers op Instagram en is ze een echt social media fenomeen. Ze heeft een eigen Youtube-kanaal, is actief op TikTok, heeft sponsordeals en een eigen kledinglijn. Deze 10-jarige is dus best indrukwekkend, maar ze staat er niet alleen voor. Mama Sandra en Papa Amer offeren letterlijk alles op voor dochtertje Ella.

Grootste danstalent van Vlaanderen?

Ella danst al van haar drie jaar en traint ongeveer 20 uur per week, ze won al meer dan 100 wedstrijden in verschillende dansstijlen en is zo misschien wel het grootste danstalentje van Vlaanderen. Als Bosnische vluchtelingen doen Ella’s ouders er alles aan om haar en broertje Noah alles te kunnen geven. De grote droom van Ella en haar mama is verhuizen naar LA om daar door te breken.

Model

Sandra vertelt: “Kindjes kijken op naar Ella, wij vinden dat als je positief in het leven staat je al van jonge leeftijd veel kan bereiken.” In de derde aflevering zien we dat Ella en haar ouders naar Eindhoven gaan. Daar staat een shoot gepland voor haar portfolio. Ella kan duidelijk niet alleen dansen, maar ontpopt zich tot een echt model. Ella heeft een groot social media netwerk over heel de wereld. Maar net zoals vele andere jongeren, ontsnapt ook Ella niet aan haatberichten op social media.

Make-up lijn van Ella Kasumovic

Naast Ella haar eigen YouTube-kanaal, kledinglijn en videoclip wordt er een shoot georganiseerd voor haar eigen make up- lijn. Voor mama Sandra begint het allemaal wat veel te worden, want ze wilt vooral moeder zijn. Daarom hebben zij en haar man Amer besloten om professionele hulp in te schakelen.

Shakira Mahieu en papa Joannito

Shakira Mahieu uit Kortrijk is één van de grootste hiphop talenten van België. Ze is nog maar 18 jaar oud en heeft al vele wedstrijden gewonnen. Zo haalde Shakira Mahieu nog brons afgelopen zomer op het online Europees kampioenschap van IDO, de grootste dansfederatie ter wereld.

Eigen hip-hop choreografie

In al haar dansen zit een uniek verhaal dat ze zelf maakt, schrijft en uitvoert. Ze danst over onderwerpen die ze meemaakt in haar leven. Fiere papa Joannito staat altijd paraat. Hij zoekt naar de geschikte locaties om video’s op te nemen, gaat mee naar elke wedstrijd en neemt foto’s van Shakira. Shakira Mahieu vertelt: “Ik gebruik dans als uitlaatklep. Als je iets meegemaakt hebt en je kan het in een verhaal steken is het makkelijker om het te zeggen, makkelijker om met bewegingen te spreken.” We zien in de derde aflevering dat Shakira papa Jo horendol maakt tijdens de zoektocht naar de ideale filmlocatie van een nieuwe choreografie.

In de vierde aflevering is het voor Shakira Mahieu tijd voor de Dance Waves Competition. Ze hoopt de jury én haar papa te imponeren met een nieuwe choreo. De inspiratie ervoor haalde ze bij haar net overleden oma. Zelf zegt ze daarover: “Mijn choreo’s zijn verhalen die heel gevoelig liggen. Voor mijn papa gaat het wel redelijk emotioneel zijn.”

Sam Hawkes en mama Lies

“Als peuter kon ik echt nooit stilzitten en dan hebben ze mij laten dansen. Ik merkte dat ik snel de dansjes kon oppikken en toen is de liefde voor dans gestart”, vertelt Sam Hawkes uit Aarschot. Sam is 15 jaar oud en weet wat ze wil. We zien haar met mama Lies in Dance Dreams.

Geen leven zonder dans voorstellen

Sam Hawkes is een gepassioneerde danseres die zich graag verdiept in Hedendaagse en Moderne stijlen. Ook is ze een gedreven danseres in Urban stijlen. Sinds ze twee was, heeft dansen een grote rol gespeeld in haar leven. Ze kan zich een leven zonder amper voorstellen. Nu de danslessen door corona een hele tijd stil hebben gelegen, is het fijn om opnieuw te kunnen beginnen.

Transitie

Dans is een uitlaatklep en een uitvlucht van de buitenwereld. Sinds haar puberteit startte, heeft Sam Hawkes door dat ze toch liever door het leven gaat als meisje. In haar transitie heeft ze de volle steun van haar familie. We zien haar in Dance Dreams in een jaar vol veranderingen. Sam zegt daar zelf het volgende over. “Mijn coming out heb ik eerst bij mijn gezin gedaan en mijn dichte vrienden. Maar de meeste enge stap is toch het naar de buitenwereld brengen.”

In de tweede aflevering van Dance Dreams zien we dat Sam van start gaat met het traject dat ervoor zal zorgen dat haar transitie ook officieel medisch is begonnen. Hier staat ze voor enkele moeilijke keuzes en vertelt ze openhartig over de impact van die beslissingen. Een spannende dag voor zowel Sam als mama Lies. In de vierde aflevering zien we dat Sam hondje Max krijgt als steun in moeilijke periodes.

Iebe Cobbaut en papa Chris

Met al meer dan 50 overwinningen is de 16-jarige Iebe Cobbaut uit Erembodegem – Aalst een topdanser. Zijn jonge, guitige uiterlijk is het tegenovergestelde van de stijl die hij danst: hiphop met invloeden uit de ruige Brusselse hiphop scene. In 2019 werd hij kampioen van België in de categorie Urban Solo. De danskriebels heeft hij al sinds hij 2 jaar oud is, stilzitten is niet aan hem besteed. Of zoals Iebe Cobbaut zelf zegt: “Ik heb altijd al mieren in mijn gat gehad, ik dans al van mijn 2,5 jaar.” Papa Chris is leraar wiskunde en is degene die in het weekend mee alle wedstrijden afschuimt om Iebe te steunen en rond te rijden.  

Dance Waves Competition

Dance Waves Competition is één van de belangrijkste danswedstrijden van de Benelux en Iebe Cobbaut heeft er een titel te verdedigen. In het programma Dance Dreams van Play5 zien we of dat hem lukt. Tijdens een voorronde van die wedstrijd slaat hij de zaal met verstomming en probeert hij zich te kwalificeren voor de grote finale. Papa Chris is altijd aanwezig om Iebe te steunen. In de vierde aflevering zien we dat Iebe omwille van zijn unieke danstalent wordt geselecteerd om deel te nemen aan de opnames van een conceptvideo. Hij zal wel zijn mannetje moeten staan als enige jongen tussen alle vrouwen.

Lee Arrendell en mama Gina (van X-Session)

We maken ook kennis met Lee uit Antwerpen. Zij is geboren voor het podium. Dit heeft ze niet van een vreemde. Haar moeder Gina is zangeres van X-Session (waar we haar naast Gene Thomas zagen). En papa George Arrendell, die je kent als acteur uit onder andere Zone Stad, Wittekerke en Windkracht 10. Recent zag je hem nog in Lisa, als de vader van Pilar.

Veel druk

Lee Arrendell studeert hedendaagse dans aan de kunsthumaniora. Dansen is haar leven en haar passie. Ze pusht zichzelf om zo goed mogelijk te worden. Op school krijgt Lee al heel wat dansles en daarnaast danst ze zelf nog veel thuis, wekelijks zal ze toch al snel rond 30 uur per week dansen. Ondanks haar creatieve genen heeft Lee nog niet veel wedstrijdervaring, maar de wedstrijden die ze deed won ze. Ze vertelt: “Ik leg veel druk op mijn eigen schouders. Ik wil het zelf heel goed doen, als ik het niet goed zou doen dan zou ik mij slecht voelen en teleurgesteld zijn.” In de tweede aflevering van Dance Dreams zien we dat ze zich waagt aan de voorronde van de Dance Waves Competition.

Yulia Düll Dursin en mama Sofie

Yulia uit Kortrijk is Belgisch kampioene discodansen en haalde de vijfde plaats op het wereldkampioenschap. Nog maar 17 jaar en toch behoort Yulia al bij de Europese top. Yulia haar gezin is zeer bijzonder, zo maakt ze deel uit van een bekende Vlaamse dansdynastie, de familie Dursin. Mama Yulia vertelt: “De familie Dursin, we zijn allemaal bezeten van dans, ik denk dat Dursin bijna gelijk staat aan dans.”

Dansdynastie familie Dursin

Yulia’s grootouders, ouders, tantes, nonkels en haar broers dansen allemaal (ze is ook familie van Laurins Dursin, die je kent als lief van Julie Vermeire en uit De Redders). Zo hebben vele van hun familie internationale overwinningen op hun naam staan. Ze krijgt les van al haar familieleden. Latin krijgt ze van haar papi en haar mama Sofie is haar vaste danscoach. Haar grote droom is om wereldkampioen disco te worden. Zelf zegt Yulia Düll Dursin: “Ik kijk echt op naar mijn familie omdat ze allemaal zo goed kunnen dansen. Ik wil graag in hun voetsporen treden.”

Zweden

Geen uitdaging is te groot voor Yulia Düll Dursin. Daarom vertrekt ze met mama Sofie naar Zweden, waar ze zal deelnemen aan de Nordic Grand Prix. Daar zal ze het opnemen tegen de crème de la crème van de internationale discoscène. Voor het eerst, doet ze mee aan de categorie adults. Yulia: “Dit jaar is een grote uitdaging, ik dans voor de eerste keer in de adults mee, met de sterkste discodansers uit heel Europa. Mama Sofie vertelt: “Als je disco goed wilt kunnen dansen moet je op elk vlak goed zijn.”

Lana Verkest en mama Isabelle

Tot slot maken we in Dance Dreams kennis met Lana Verkest en haar mama Isabelle uit Roeselare. Ze is gekend in de jongere danswereld. Lana Verkest is 17 jaar en volgt een pre-professionele dansopleiding aan de kunsthumaniora van Antwerpen. Ze hoort thuis in de top van elitewereld en danst verschillende stijlen van disco tot hedendaagse dans. Ze heeft al tal van bekers behaald, minstens 110, waarvan de helft voor de eerste plaats. Lana werd al meermaals Belgisch kampioene moderne dans. Ze wordt dan ook veel gevraagd voor workshops en demonstraties.

TikTok

Alles bij Lana staat in teken van dans. Zelf volgt ze les, geeft dansles, maakt filmpjes voor op TikTok. In de tweede aflevering van Dance Dreams zien we dat ze wordt uitgenodigd door TikTok ster Sarah Bossuwé om een workshop disco te geven aan zestig kinderen.

Onzeker

Ondanks haar toprestaties is Lana toch best onzeker, want dans is een harde wereld. Met haar mama Isabelle heeft Lana een hele hechte band. Isabelle zal er alles aan doen om Lana te helpen zo ver mogelijk te geraken. Lana Verkest vertelt: “Als danser maak je veel mee, dat maakt je onzeker omdat er een grote druk is van anderen: ben ik wel goed genoeg?” Helaas sukkelt ze al een hele tijd met een blessure aan haar rug. De vele wedstrijden en danslessen doen daar geen goed aan. De oorzaak is zelfs na tal van bezoeken aan dokters niet duidelijk, maar een bezoek aan de sportpyscholoog maakt het één en ander duidelijk.

Juwelencollectie voor Lana

In de vierde aflevering van Dance Dreams zien we dat Lana Verkest voor een grote dat staat in haar nog jonge leven. Binnenkort brengt ze in samenwerking met een beautywinkel een eigen juwelenlijn uit. Een grote droom die ze samen met mama Isabelle waar kan maken. Haar mama Isaballe zegt. “Dit zijn toch allemaal dingen waar meisjes van dromen, glitter and glamour.” Maar ze zegt ook: “Ik heb geluk, want ik zie Lena mijn eigen droom beleven.” Bij die quote moet ik ook denken aan deze documentaire die ik ooit zag.

Dansschool

In een nieuwe aflevering van Dance Dreams zien we dat Lana Verkest in haar dansschool volgend jaar een eigen groepje mag coachen. Ze organiseert een auditie waar kinderen van over het hele land hun kans mogen wagen, want in de groep van Lana geraken, is al een prestatie op zich.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 december 2021 /