Aankomst van de Sint in Antwerpen | zaterdag 13 november

De Sint komt op zaterdag 13 november omstreeks 13.45 uur aan in Antwerpen met zijn stoomboot. Deze zal hij traditiegetrouwd aanmeren tegen het ponton aan het Steenplein, waar Bart Peeters en burgemeester Bart De Wever al op hem staan te wachten. De Sinterklaas-aankomst is vanaf 13.30 uur te volgen op zowel Eén als Ketnet.

Route Sint in Antwerpen

Vanuit Spanje is de Sint met zijn stoomboot naar Antwerpen gevaren. Traditiegetrouw zal de boot opnieuw aanmeren tegen het ponton aan het Steenplein. Daar wordt Sinterklaas – omstreeks 13.45 uur – verwelkomd door Bart Peeters en Annick De Ridder, havenschepen van Antwerpen. Daarna begeeft de Sint zich met zijn gevolg in de richting van het Steen en vandaar in stoet via de Ernest Van Dijckkaai en de Suikerrui naar de Grote Markt, waar hij omstreeks 14.45 uur zal arriveren. Vervolgens zal de goedheilig man vanop het bordes van het Schoon Verdiep van het stadhuis de kinderen en hun mama’s en papa’s toespreken.

Kennen jullie de Dag Sinterklaas-boeken al van Hugo Matthysen? Op dit moment draait de film Sinterklaas en Koning Kabberdas in de bioscoop. De eerste Sinterklaas-film Ay Ramon is nog op dvd verkrijgbaar.

Op locatie kijken

Wie in Antwerpen wil gaan kijken, kan het spektakel natuurlijk ook live volgen. Let dan wel op de geldende coronamaatregelen. Zo zijn mondmaskers langs het hele parcours verplicht. Drukkere punten zijn alleen toegankelijk na vertoon van een CovidSafeTicket. Sinterklaas en zijn vrienden blijven op veilige afstand van het publiek. En tekeningen worden verzameld via jute zakken. Natuurlijk wordt de intrede ook weer op tv uitgezonden.

Sinterklaas op tv kijken

Ketnet en Eén laten weten dat de feestelijkheden ter plaatse om 13.00 uur beginnen en de rechtstreekse televisie-uitzending op Eén én Ketnet om 13.30 uur. Er is uiteraard weer vanalles te beleven. Zo zorgen onder meer De KetnetBand en Sarah en Bavo voor aangepaste sfeer op de Grote markt. De Ketnet-wrappers Sien Wynants en Thomas Vanachteren verzorgen de presentatie en leiden alles ter plaatse in goede banen.

Ook na de intocht tal van Sinteressante programma’s op Ketnet.

Stoute kinderen

Op de Grote Markt kwamen de kinderen te weten of er dit jaar nog stoute kinderen waren. Daar leek het wel even op… Zo was er de vierjarige Lina die haar lieve opa van een berg had geduwd. Gelukkig kon Piet de Sint snel geruststellen. Lina en haar opa gingen sleetje rijden in de Ardennen. En toen heeft Lina haar opa een duwtje gegeven op de slee, zodat die ook een keertje lekker naar beneden kon glijden. Maar er was ook de zesjarige Arthur die zijn eigen vader had opgegeten! Maar gelukkig weet Zwarte Piet wat er écht gebeurd is. Arthur heeft zijn pap opgegeten met een lepel en dus niet zijn papa. Dan werd het toch nog even heel spannend toen Sinterklaas in zijn grote boek las dat Sofia, een zevenjarig meisje haar oma had omgehakt! Gelukkig verduidelijkte Piet dat Sofia haar mama om gehaktballen in tomatensaus had gevraagd, omdat ze wist dat oma en opa kwamen eten en die zijn daar verzot op.

Herhaling intrede Sint

Heb je het gemist? Geen probleem: zaterdag om 18.05 uur kun je de intocht nogmaals op Ketnet kijken. Ook zondag om 08.00 uur wordt de intrede van Sinterklaas hier uitgezonden. En op woensdag 17 november is er om 13.30 uur een herhaling met Vlaamse gebarentaal.

Heb jij je Sinterklaas-cadeautjes al in huis? Shop bijvoorbeeld in de Studio100 Webshop, bij Bol.com, of Amazon.nl en support VlaamsKijken. Natuurlijk delen we op VlaamsKijken ook Sinterklaas-inspiratie, zoals het boek van Undercover of het debuut van Barbara Sarafian.

12 november 2021 /