Het hoogste bod: achter schermen veilinghuis met deze veilingmeesters

Het hoogste bod is een nieuw programma van Panenka voor Eén. We kijken vanaf vanavond – woensdag 27 oktober – om 21.30 uur mee achter de gesloten van een veilinghuis. Maak in dit artikel kennis met de veilingmeesters, die voor dit programma worden gevolgd.

Het hoogste bod

Veilinghuizen: het is een wereld die fascineert, maar die weinigen echt kennen. In het nieuwe Het hoogste bod geven veilingmeesters van twaalf uiteenlopende Vlaamse veilinghuizen een exclusieve inkijk in hun wereld. Waar de oldtimer van Koning Boudewijn wordt verkocht naast de Chinese vaas die veertig jaar in de keuken bij oma stond. Waar een kunstwerk van Keith Haring geveild wordt naast een zeldzame fles wijn.

Veilingwereld

De veilingwereld is een plek waar bijzondere stukken met bijzondere verhalen worden verkocht. En het hoogste bod wint altijd. De meesters laten ons meekijken achter de schermen van het spel van de veiling, delen het verhaal achter hun Vlaamse vondsten, en hoeveel geld het kan opbrengen op de veiling. Wat gebeurt er vooraleer de hamer het hout raakt? Wennen de hoge bedragen ooit? Hoe kweek je een instinct tegen vervalsingen? Een verhaal over bieden, over prachtige objecten en over willen winnen.

‘Wij maken slachtoffers’

Veilingmeester Peter Bernaerts is één van de veilingmeesters die worden gevolgd in Het hoogste bod van Eén. Hij vertelt: “Wij maken slachtoffers. Wij maken één winnaar en soms tien slachtoffers. Het hoogste bod telt en dat is een heel harde economische regel: degene met het meeste reserve heeft ook het stuk. Is dat eerlijk? Nee…. But if you can’t stand the heat, stay out of the kitchen.”

Voor de liefhebbers van: Van onschatbare waarde

Veilingmeesters Het hoogste bod

In Het hoogste bod worden verschillende veilingmeesters gevolgd. Dat zijn Peter Bernaerts, Rob Michiels, Ingrid en Paul Coppens, Jo Tondeleir en Henk Dekeyser, de familie Campo met Guy Campo en Carla Janssens, Pol Desmet en zoon Lieven Desmet, Peter en Cécile Loeckx en zoon Nathan, Grégory Tuytens, Henri Godts, Guy De Vuyst en zoon Tom De Vuyst, Hedwig en Aart Schutten en tot slot Philip Hoymans. We stellen ze hieronder aan je voor.

Peter Bernaerts

Peter Bernaerts is de veilingmeester van Bernaerts, een van de meest toonaangevende veilingzalen in België. Wat ooit begon als een kleine antiekzaak in Lier, is nu een bloeiend familiebedrijf in Antwerpen waar broers Peter en Christophe de fakkel overnamen van hun ouders. Hier worden de meest uiteenlopende stukken geveild: antiek, kunst, werken op papier en nog veel meer.

“Soms vragen mensen aan mij: “Is het goed dat wij dat kopen?” Met als achterliggende gedachte dat het later meer geld waard zou zijn. Daar weigeren wij op te antwoorden. Je koopt iets omdat je het graag ziet, punt”, aldus Peter Bernaerts

Rob Michiels

Nergens ter wereld zijn er meer Chinese vazen per inwoner dan in België. Rob Michiels speelde in op deze bijzondere verzameldrang en startte zijn eigen veilinghuis in Brugge. Als kind verzamelde hij tegels en verkocht die aan de buurman. Nu verkoopt hij Aziatische kunst aan rijke Chinezen die hun geschiedenis terugkopen.

“België telt het grootste aantal Chinese vazen per inwoner. In de jaren 70 zijn er veel vazen geïmporteerd uit China. Het communistisch regime had ze daar in beslag genomen om het regime te financieren en zo werd de Chinese vaas deel van het traditioneel Vlaams interieur. Nu is China kapitaalkrachtiger geworden en koopt het land zijn geschiedenis terug”, vertelt Rob Michiels.

Ingrid en Paul Coppens van Het Pand

Ingrid en Paul Coppens baten al meer dan veertig jaar veilinghuis Het Pand uit. Nu nog in Wetteren, maar binnenkort verhuizen ze naar Diksmuide. In Het Pand worden religieuze stukken geveild. Van priestergewaden tot preekstoelen, van kruisbeelden tot relikwieën – het passeert er allemaal onder de hamer. Ingrid roept de loten en is daarmee ook een van de enige vrouwelijke veilingmeesters van Vlaanderen.

Ingrid Coppens vertelt: “Een cliënteel op een veiling is een ander cliënteel dan in een winkel. Kopen op veiling is een beetje verslavend. Dat is zo. Je kan iets hebben voor 1.000 euro maar misschien heb je het ook voor 5.000 euro. Dat is heel spannend. Maar ook verslavend.”

Jo Tondeleir en Henk Dekeyser van Maison Jules

Het Gentse veilinghuis Maison Jules is het resultaat van een uit de hand gelopen hobby. Jo Tondeleir leerde zijn kompaan Henk Dekeyser jaren geleden kennen op een kunstveiling. Daar ontstond het idee om samen een eigen veilinghuis op te richten. Henk is veilingmeester, Jo expert. Bij Maison Jules worden de meest uiteenlopende stukken geveild: schilderijen van Paul Delvaux tot een schedel van de koppensnellers in Borneo. Jo en Henk hebben onlangs een kerk gekocht waar ze eind dit jaar hun passie zullen verderzetten.

Jo Tondeleir: “Ik ben iemand die vaak koopt met emotie op een veiling. Dat is leuk, maar gevaarlijk. Ik zie iets wat ik aantrekkelijk vind en denk: “Ik wil daar 500 euro voor betalen”. En tijdens de veiling kom je aan die limiet en dan denk je: “Ach ja, wat is 100 euro meer in een leven”. En dan ga ik over mijn limieten, maar het is heel leuk. Het is een kick maar soms ook een verslaving.”

Guy Campo en Carla Janssens van Campo & Campo

Campo & Campo is een gekende naam in de veilingwereld. Al drie generaties lang is de familie Campo zowel in binnen- als buitenland een belangrijke speler op de kunstmarkt. Vanuit een oude cinemazaal in Berchem runt Guy Campo samen met zijn rechterhand Carla Janssens zowel een veilinghuis als kunstgalerij. Veilingmeester Guy nam in 1992 de fakkel over van zijn vader en diens broer, nadat zijn grootvader een kleine eeuw eerder de zaak had opgestart. Vandaag wordt hier nog steeds kunst geveild net zoals grootvader Campo jaren geleden al deed.

Guy Campo legt uit: “Mensen wachten om iets zo goedkoop mogelijk te kopen. En dan zie ik mensen die geïnteresseerd zijn in een stuk, maar ze bewegen niet. Ze wachten totdat ik nog lager ga. En dan hoor ik van anderen: “Ja, maar aan die prijs wil ik het ook wel”, ‘“Ja ik ook” en “Ik ook”. En dan zie je die prijs weer de hoogte ingaan.”

Pol Desmet en zoon Lieven van Flanders Auctions

In het West-Vlaamse Wingene maakte Pol Desmet samen met zijn zoon Lieven vorig jaar zijn jongensdroom waar. Ze speelden al langere tijd met het idee om een eigen veilinghuis uit de grond te stampen en in volle corona crisis gingen ze van start met Flanders Auctions. Het eerste jaar was er één van leren, maar met veel enthousiasme en hulp van de hele familie is Flanders Auctions op weg om een vaste waarde te worden in de veilingwereld.

Peter, Cécile en Nathan Loeckx

Veilinghuis Loeckx is het oudste veilinghuis in Gent. Opnieuw een familiebedrijf, want het wordt gerund door Peter en Cécile Loeckx en sinds enkele jaren is ook hun zoon Nathan in het bedrijf gestapt. Hij richt zich voornamelijk op Aziatische kunst, waardoor ze een uitgebreid aanbod veilen van zowel Aziatische als Europese kunst.

Grégory Tuytens van Bonhams

Bonhams is een van de oudste internationale veilinghuizen ter wereld met een eigen afdeling in Brussel. Grégory Tuytens is expert op het gebied van oldtimers en collectiewagens. Op de jaarlijkse veiling in Knokke worden de meest bijzondere en exclusieve wagens geveild. Een oldtimer waar koning Boudewijn in reed, een klassieke Porsche die in de jaren ‘70 door de Belgische rijkswacht werd gebruikt en een Ferrari waar maar één exemplaar van bestaat. Het zijn maar enkele voorbeelden van de uitzonderlijke wagens die hier geveild worden.

Henri Gods van Arenberg Auctions

In het centrum van Brussel runt Henri Godts het veilinghuis Arenberg Auctions. Hier worden zeldzame boeken en manuscripten geveild maar ook prenten en atlassen. Kortom: alles wat op papier staat. Een vijfhonderd jaar oud gebedenboek of geheime documenten van het verzet tijdens Wereldoorlog II, het gaat hier allemaal onder de hamer.

Guy en zoon Tom De Vuyst

De Vuyst in Lokeren is een bekende naam in de veilingwereld. Hier worden de werken van grote namen geveild: Jan Fabre, Keith Haring, James Ensor of Michaël Borremans zijn geen uitzonderingen in hun catalogus. De Vuyst is al drie generaties lang actief in de kunstsector: eerst als galerij, daarna ook als veilingzaal. Onder leiding van vader Guy en zoon Tom is De Vuyst uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende veilingzalen van ons land.

Aart Schutten en Hedwig van Sylvie’s Wine Auctions

De Nederlandse Aart Schutten en zijn vrouw Hedwig verhuisden enkele jaren geleden naar België om de veilingzaal Sylvie’s Wine Auctions over te nemen. Eindeloos gepassioneerd door oude en uitzonderlijke wijnen bouwden ze vanuit een oude zeemanskerk aan de Antwerpse Leien Sylvie’s uit tot een van de grootste wijnveilinghuizen van Europa. Hier worden vooral erg zeldzame flessen geveild en veel van deze wijnen worden zelfs nooit gedronken. Ze worden gekocht als investering of verzamelobject.

Philip Hoymans van Bonas Couzyn

Bonas Couzyn in Antwerpen is een wereldspeler op gebied van diamantveilingen. De ruwe diamanten komen uit mijnen van verschillende continenten naar Antwerpen, waar veilingmeester Philip Hoymans ze verkoopt aan geïnteresseerden over de hele wereld.  Tachtig procent van de wereldproductie van diamant passeert via Antwerpen. In de diamantwijk wordt ruwe diamant gewassen, gesorteerd, geslepen maar ook geveild.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 oktober 2021 /