Helden van Hier: Helpende Handen (VTM) | nationale rouw na watersnood

België heeft dinsdag 20 juli uitgeroepen tot de dag van nationale rouw. Het hele land staat vandaag stil bij de historische overstromingen van de afgelopen dagen. De solidariteit met de slachtoffers van de watersnood is groot. Zowel de VRT als DPG Media (met daarbij onder andere VTM) staan stil bij de verschrikkelijke gebeurtenissen met een aangepaste programmering. Zo kun je op VTM bijvoorbeeld kijken naar Helden van Hier: Helpende Handen. Ontdek meer over de Vlaamse tv-programmering op de dag van nationale rouw voor de slachtoffers van de watersnood.

Helden van Hier: Helpende handen (VTM)

Op de dag van nationale rouw zendt VTM om 20.00 de special Helden van Hier: Helpende Handen uit. De special van de hand van productiehuis Geronimo volgt de immense solidariteit die losbarstte na de watersnood. Helden van Hier volgt tientallen Vlamingen die elk op hun manier de inwoners in de getroffen gebieden in Wallonië te hulp snellen. De camera’s zijn ook mee aan boord bij brandweerkorpsen uit onder andere Oostkamp en Antwerpen, die vrijwillig komen helpen om huizen uit te ruimen.

De special zoomt onder andere in op het verhaal van Marie-Rose uit Dendermonde, die met een auto vol poetsspullen en eten naar Verviers trekt. Of dat van Yordi en zijn bedrijf dat gespecialiseerd is in grote ruim- en poetsklussen. Samen met vier collega’s en een hoop zwaar poetsmateriaal begint hij in het zwaar getroffen Pepinster huizen schoon te maken. Zelfs vzw ‘Natte Pootjes’ zakt met een groep vrijwilligers af naar het rampgebied. Hun missie: zwerfdieren opsporen, vangen en proberen te herenigen met hun eigenaars. Of zoals Thierry, een getroffen bewoner, het mooi samenvat: “L’union fait la force. Tous ensemble”.

Wat mij betreft, zijn de Helden van Hier-reeksen van Geronimo altijd een aanrader. Zij maken met zoveel respect deze programma’s. Zo was ook te zien tijdens Helden van Hier: Corona. Daarnaast erg benieuwd naar hun eerste fictiereeks: Onder Vuur, die dit najaar op Eén te zien is.

Christopher Robin

De special Helden van Hier: Helpende Handen wordt gevolgd door de film Christopher Robin, een verhaal over vriendschap en er zijn voor elkaar. Dit betekent dat de tweede aflevering van Waarheid Durven of Doen een dagje opschuift

Helpende Handen

 • HLN zet alle solidariteit van de voorbije dagen in de kijker op hln.be/helpendehanden. Iedereen komt er te weten welke acties in zijn regio lopen en hoe zijn steentje bij te dragen. Ook in de papieren krant Het Laatste Nieuws worden alle verhalen van hulpverlening gebundeld onder de noemer ‘Helpende Handen’.
 • VTM NIEUWS bericht al de hele week vanuit het rampgebied en zal dit ook de komende dagen blijven doen. Om 11.25 is er een extra nieuwsuitzending, waarin ploegen van VTM NIEUWS over het hele land de dag van nationale rouw volgen.
 • Qmusic en Joe richten de schijnwerpers op slachtoffers en vrijwilligers in de rubriek Helpende Handen. De hele dag door zijn er getuigenissen van hartverwarmende verbondenheid, hoop en veerkracht. Qmusic, Joe en Willy passen op de dag van de nationale rouw hun playlist aan en zullen om 12.00 een minuut stilte brengen om de dodelijke slachtoffers te gedenken.

Aangepaste programmering VTM op dinsdag 29 juli

11.25: Extra VTM NIEUWS
19.00: VTM NIEUWS
19:50: Het Weer
20.00: Helden van Hier: Helpende Handen
20.50: Film Christopher Robin
22.50: De Omgekeerde Wereld
00.00: Telefacts Zomer

Aangepaste programmering Eén

Eén zendt om 11.45u een extra Journaal uit, dat ook live te volgen is via vrtnws.be. Dit journaal wordt gevolgd door de toespraak van Koning Filip. Het Journaal van 19u zal langer zijn dan gebruikelijk. Daarna volgt een licht aangepaste avondprogrammatie. De stoel gaat door maar verder verschuift de aflevering van Switch naar de volgende dag en starten de andere avondprogramma’s eerder dan voorzien.

Dag van nationale rouw bij VRT

Ook de andere VRT-zenders staan stil bij deze dag van nationale rouw en de slachtoffers van de ongeziene watersnood, die delen van België zeer hard heeft getroffen. Hieronder een overzicht.

 • Canvas voorziet een langere aflevering van Terzake waarin wordt teruggekeken op de dag van nationale rouw.
 • Karrewiet brengt bij Ketnet verslag uit over de dag van nationale rouw en dit op kindermaat. Zo zullen de reporters uitleggen wat een dag van nationale rouw nu juist betekent.
 • Alle VRT-radio’s passen dinsdag de muziek in hun aanbod aan. Na elke nieuwsuitzending volgt er een korte jingle met kort duiding: Ons land is getroffen door een ongeziene ramp. De VRT leeft mee met familie en vrienden van de slachtoffers. Die solidariteit hoor je vandaag ook bij Radio 1 / Radio 2 / Klara / MNM / Studio Brussel.
 • Bij Radio 1 wordt De zomer van… aangepast, presentator Evert Venema zal geen centrale gast hebben maar gaat met de luisteraars op zoek naar nummers over ‘elkaar helpen’. Om 12u wordt de uitzending van #weetikveel vervangen door een extra uitzending van De wereld vandaag met Ruth Roets.
 • Radio 2 verandert de zomerprogramma’s in voor-, namiddag en avond in Beste buren, van 8 tot 12u met Kim Debrie en Daan Masset, van 13 tot 16u met Karolien Debecker en van 19 tot 23u met Marc Pinte. Beste buren zal bestaan uit muziek die steun biedt en brengt verhalen van mensen die meehelpen in de plekken die getroffen zijn door de watersnood.
 • De zomerse muziekprogramma’s Sing your summer en MNM Summer hits gaan niet door op MNM. Doorheen de hele dag kunnen luisteraars wel nummers die steun bieden aanvragen.
 • Bij Klara gaat de voorziene uitzending van het Preludium concert niet door.
 • Studio Brussel zendt dinsdag de geplande Tomorrowland Around the world DJsets niet uit.
 • Na het nieuws van 12u draaien we op Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel, Qmusic, Joe, Willy, Nostalgie, NRJ en de lokale radiozenders van de Vereniging Regionale Radio Omroepen (VRRO) het nummer No Sound But The Wind van Editors, als teken van solidariteit.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 juli 2021 /