Olympische dromen en roeiers op weg naar Tokio

Ben jij een sportliefhebber? Dan heeft AVROTROS een aantal programma’s voor jou die je niet mag missen. Wilfried de Jong zit in Olympische Dromen aan het bed van Olympia-gangers om zijn of haar gedachten, vragen en dromen te ontrafelen. In On The Record: onze weg naar Tokio worden drie jonge top roeisters gevolgd, die niet alleen een huis, maar ook de droom voor Olympisch goud delen. In Sportlab Sedoc analyseert Gregory Sedoc vier potentieel gouden races.

Kijk deze week ook naar documentaires over Ann Wouters en Belgym & Nina Derwael.

Olympische Dromen

Wilfried de Jong (die recent Brommer op Zee maakte) zit zwijgend aan de rand van het bed van een Nederlandse topsporter die droomt van glorie op de Olympische Spelen in Japan. Hij probeert in deze reeks korte portretten hun gedachten te lezen. Wat is straks de perfecte oefening? Kan die start nog een tikkeltje sneller? Hoe de eeuwige rivaal te verslaan? Vragen. En nog meer vragen. Wat moet er beslist mee naar Tokio? Een knuffel? Het puzzelboekje? Of toch die vuistdikke roman? De sporters dromen hun Olympische droom en Wilfried droomt met ze mee. De slaapscènes van cameraman en documentairemaker Rob Hodselmans worden afgewisseld met wedstrijdbeelden.

De Jong zit aan de bedrand van atleten Dafne Schippers, Nadine Visser en Churandy Martina, handbalkeepster Tess Wester, windsurfer Kiran Badloe, zwemster Kira Toussaint, judoka Noël van ‘t End, skateboardster Candy Jacobs, rekstok-turner Bart Deurloo en baanwielrenner Harrie Lavreysen (die ook in De beloften zit).  

Olympische dromen, vanaf 12 juli 10x dagelijks (behalve op 18 juli) om 22.00 uur bij AVROTROS op NPO 2

Voor de liefhebbers nog een kijktip: Competitiebeesten.

On The Record: Onze weg naar Tokio 

Is het mogelijk om na het verplaatsen van de Spelen voor een tweede jaar op rij alles op te offeren voor een olympische droom? In de online docuserie On The Record: Onze weg naar Tokio leven we mee met Marieke Keijser (24), Ymkje Clevering (25) en Roos de Jong (27), drie jonge roeisters uit het Nederlandse team. Ze hebben ieder een eigen verhaal, maar delen een huis, dezelfde drive, hetzelfde doel en een onverwoestbare vriendschap.

De roeisters delen openhartig hun hoogte- en dieptepunten in een intieme setting, voor een camera in een ‘dagboekkamer’ in hun huis. Terwijl heel Nederland op slot gaat, het Olympisch Trainingscentrum sluit en de Spelen uiteindelijk worden verplaatst, ontstaan er langzaamaan nieuwe perspectieven voor de drie vrouwen. Al die tijd is de camera hun beste vriend. Zo krijgen we een indruk van wat er omgaat in het hoofd van de topsporters die toewerken naar de Olympische Spelen in onzekere tijden. Wat doen en laten ze om hun doel te bereiken? Houden ze het mentaal en fysiek vol? Lukt het ze om opnieuw die felbegeerde plekken in hun boten te veroveren? Waar uitstel voor de één een vloek blijkt, is het voor de ander een zegen. 

On The Record: Onze weg naar Tokio, de eerste drie afleveringen op 15 juli vanaf 17.00 uur via het YouTube-kanaal van AVROTROS. Aflevering vier na het Olympische avontuur van de roeisters, zodat we kunnen zien of hun misse geslaagd is.

Herhaling Sportlab Sedoc

Olympische dromen. Gregory Sedoc weet er alles van. Hij stond als hordeloper drie keer aan de start bij een Olympisch toernooi. De wetenschap kan het verschil maken en ervoor zorgen dat een jarenlange voorbereiding precies op het juiste moment wordt beloond. Hij duikt hier nog verder in voor Sportlab Sedoc (klik op de titel om er nog meer over te lezen).

Gregory Sedoc is in innovatielabs, testcentra en op universiteiten. Hij zoekt met de beste Nederlandse wetenschappers en trainers naar die laatste puntjes op de i. Hij analyseert samen met wetenschappers de races van wielrenster Annemiek van Vleuten, windsurfer Kiran Badloe, paralympische triatleet Jetze Plat en sprinter Dafne Schippers. Kunnen de inzichten onze vier topsporters dichterbij het realiseren van zijn of haar droom brengen?

Sportlab Sedoc in de herhaling van 19 t/m 22 juli om 17.10 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Foto: AVROTROS.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 juli 2021 /