Keet Oldenbeuving (SkateKeet) skateboarden op Olympische Spelen

Keet Oldenbeuving (16) vertegenwoordigt Nederland op de Olympische Spelen in Tokyo op het onderdeel skateboarden. SkateKeet – zoals ze ook wel wordt genoemd – is daarnaast met haar zestien jaar oud de jongste vlaggendrager die Team NL ooit heeft gehad. BNNVARA en NPO ZAPP zenden vanaf zondag 25 juli 19.20 uur de docureeks Keet Skate uit.

Keet Oldenbeuving

Wat betekent een sport voor iemand? Is het een passie, of is het meer dan dat? Voor de 16-jarige Keet Oldenbeuving (SkateKeet) betekent haar sport, skateboarden, haar vrijheid. Sinds haar negende is ze er iedere dag mee bezig. Sterker nog: vanaf haar twaalfde draait ze al mee in het wereldbekercircuit. In 2018 behaalde ze wereldbekeroverwinningen in Praag en Parijs. En in 2019 werd ze Europees Kampioen op het Olympische onderdeel street.

Wist je dat er ook een serie over skaten wordt gemaakt? Lees meer over Hilly Skate.

Team NL: Skateboarden

Het is dan ook geen verrassing dat de jonge Keet Oldenbeuving tot de Nederlandse ploeg hoort, die deelneemt aan de Olympische Spelen in Tokyo. Skateboarden staat dit jaar voor het eerst op het programma. Team NL bestaat eigenlijk uit drie skateboardsters: Candy Jacobs (Tegelen), Roos Zwetsloot (uit Zeist) en Keet Oldenbeuving aka SkateKeet uit Utrecht. Helaas is Candy Jacobs positief getest op corona en mag ze dus niet meer deelnemen aan het Olympische skatetoernooi. Hoe dat voor haar was zie je in de documentaire Candy A Skater’s Mind.

Documentaire Keet Skate

Presentator Ridder van Kooten volgt de energieke Keet vanaf haar vijftiende. Hij ziet met eigen ogen dat Keet Oldenbeuving een skatebazin is, die niet stopt voordat ze iets kan. Iemand die niet bang is om nieuwe dingen te proberen en continu zoekt naar uitdagingen. Met de trein reist de puber het hele land door om te kunnen trainen, alleen dat al klinkt al als topsport. Tel daar school en personal trainingen en wedstrijden in binnen- en buitenland bij op en je hebt een stampvolle agenda. Een leven naast kickflips, ollies, grinds en halfpipes is er voor SkateKeet niet. Dat ís haar leven. Wat komt erbij kijken om je voor te bereiden op de Spelen? Welke offers moet Keet maken voor haar sport? En hoe is het om op topniveau te presteren terwijl je lichaam allerlei veranderingen ondergaat? Dat zie je in de documentaire reeks Keet Skate.

Meer jonge talenten op weg naar de Olympische Spelen te zien in Team Belgym – 2021: een evenwichtsoefening, De Beloften en Competitiebeesten. Ontdek hier nog meer programma’s over de Olympische Spelen en Nederlandse en Vlaamse deelnemers.

SkateKeet

Ridder van Kooten krijgt een inkijkje in het leven van de jonge atleet en vraagt zich af hoe leuk skaten nog is als het label topsport er eenmaal opgeplakt wordt. Hij stapt in als de voorbereidingen op de Spelen al in volle gang zijn. Maar dan komt er plots een einde aan alle trainingen, het gereis en kampioenschappen, want de coronacrisis doet zijn intrede; grote wedstrijden in het buitenland staan on hold en de Olympische Spelen worden uitgesteld.

Keet als jongste vlaggendrager Team NL

Na een jaar corona bezoekt Ridder van Kooten SkateKeet weer, ze is inmiddels 16 jaar en zal Nederland representeren op het onderdeel skateboarden. Dat Keet Oldenbeuving bijzonder is, is ook Chef de Mission Pieter van den Hoogenband niet ontgaan. SkateKeet heeft niet alleen een Olympisch ticket op zak. Ze werd ook benoemd tot vlaggendrager bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Daarmee is ze de jongste vlaggendrager die de Nederlandse ploeg ooit heeft gehad.

Foto: BNNVARA (Ridder van Kooten en Keet Oldenbeuving)

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 juli 2021 /